Shar Pei

Shar Pei
Shar Pei sunt ușor de recunoscut după pliurile libere de piele de pe corp și după expresia „încruntată”. Au o constituție pătrățoasă și un aspect puternic, cu osatura pronunțată. Blana este scurtă, țepoasă și aspră la atingere. Câinele Shar Pei poate avea multe culori – a se vedea standardul rasei pentru detalii. Un Shar Pei adult măsoară 46-51 de centimetri și cântărește în jur de 18 kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa de câini Shar Pei este veche de secole și este rezultatul unei încrucișări între rasele Mastiff și Nordic. Limba albastră este o trăsătură comună cu Chow Chowi. Shar Pei era considerat inițial o delicatesă în China și scoaterea lui în afara legii ca animal de companie pe continent a împins rasa către dispariție. Din fericire, Matgo Law, un crescător pasionat, a putut crește interesul în lumea occidentală și rasa a fost salvată. Când Shar Pei a ajuns pentru prima dată în Occident în anii 1970, au fost clasificați drept cea mai rară rasă din lume.

Personalitate

Dacă sunt bine socializați, câinii Shar Pei sunt devotați familiilor lor. Sunt loiali, jucăuși și activi, însă pot fi și încăpățânați și teritoriali dacă nu sunt dresați corespunzător când sunt pui. Sunt în mod natural suspicioși față de străini. Se vor înțelege bine cu pisicile dacă le-au fost prezentate pe când erau pui, însă pot fi probleme când se amestecă cu alți câini. De cele mai multe ori nu le place frigul.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate ce afectează rasa Shar Pei sunt infecțiile pielii în pliurile mari ale pielii și diversele afecțiuni oculare. Pot de asemenea suferi de o afecțiune specifică ce provoacă febră și inflamarea încheieturilor (cunoscuta febră Shar Pei).

Exerciții

Deși sunt o rasă activă, câinii Shar Pei vor accepta oricât de multă sau de puțină mișcare li se oferă, atâta vreme cât au acces la joacă în libertate. Orientativ, un câine adult ar trebui să facă o oră de exerciții zilnic, deși va accepta bucuros mai mult. Dacă se ceartă cu alți câini, asigură-te că este în lesă și că este bine ținut pentru a nu provoca probleme.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină o aport variat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Unele varietăți au coada lipită de corp, motiv pentru care trebuie să fie inspectate și curățate pentru a preveni infecțiile. Ochii ar trebui de asemenea inspectați zilnic. Blana în sine necesită doar ștergere cu o cârpă moale.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.