OpenOpen

Shar Pei

Shar Pei

Shar Pei sunt ușor de recunoscut după pliurile libere de piele de pe corp și după expresia „încruntată”. Au o constituție pătrățoasă și un aspect puternic, cu osatura pronunțată. Blana este scurtă, țepoasă și aspră la atingere. Câinele Shar Pei poate avea multe culori – a se vedea standardul rasei pentru detalii. Un Shar Pei adult măsoară 46-51 de centimetri și cântărește în jur de 18 kilograme.

Shar Pei
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Shar Pei
  • Blană : Scurt/aspru
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Utilitar
Shar Pei
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Rasa de câini Shar Pei este veche de secole și este rezultatul unei încrucișări între rasele Mastiff și Nordic. Limba albastră este o trăsătură comună cu Chow Chowi. Shar Pei era considerat inițial o delicatesă în China și scoaterea lui în afara legii ca animal de companie pe continent a împins rasa către dispariție. Din fericire, Matgo Law, un crescător pasionat, a putut crește interesul în lumea occidentală și rasa a fost salvată. Când Shar Pei a ajuns pentru prima dată în Occident în anii 1970, au fost clasificați drept cea mai rară rasă din lume.

Personalitate

Dacă sunt bine socializați, câinii Shar Pei sunt devotați familiilor lor. Sunt loiali, jucăuși și activi, însă pot fi și încăpățânați și teritoriali dacă nu sunt dresați corespunzător când sunt pui. Sunt în mod natural suspicioși față de străini. Se vor înțelege bine cu pisicile dacă le-au fost prezentate pe când erau pui, însă pot fi probleme când se amestecă cu alți câini. De cele mai multe ori nu le place frigul.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate ce afectează rasa Shar Pei sunt infecțiile pielii în pliurile mari ale pielii și diversele afecțiuni oculare. Pot de asemenea suferi de o afecțiune specifică ce provoacă febră și inflamarea încheieturilor (cunoscuta febră Shar Pei).

Exerciții

Deși sunt o rasă activă, câinii Shar Pei vor accepta oricât de multă sau de puțină mișcare li se oferă, atâta vreme cât au acces la joacă în libertate. Orientativ, un câine adult ar trebui să facă o oră de exerciții zilnic, deși va accepta bucuros mai mult. Dacă se ceartă cu alți câini, asigură-te că este în lesă și că este bine ținut pentru a nu provoca probleme.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină o aport variat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Unele varietăți au coada lipită de corp, motiv pentru care trebuie să fie inspectate și curățate pentru a preveni infecțiile. Ochii ar trebui de asemenea inspectați zilnic. Blana în sine necesită doar ștergere cu o cârpă moale.