OpenOpen

Collie cu păr lung

Collie cu păr lung

Collie cu păr lung este un câine de talie medie sau mare, demn și frumos, cu o înfățișare dulce și expresivă. Are o blană abundentă, care poate fi de culoare: negru samur, negru cu alb, tricoloră cu albastru mierlă și are un cap alungit, cizelat. Masculii adulți măsoară 56-61 centimetri și cântăresc 27-34 kilograme, iar femelele adulte au o înălțime de 51-56 centimetri și cântăresc 23-30 kilograme.

Collie cu păr lung
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Collie cu păr lung
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Collie cu păr lung
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Se crede că rasa Collie cu păr lung descinde din câinii care i-au însoțit pe invadatorii romani în 50BC și din câinii nativi din Scoția. Probabil că își iau numele de la un anumit tip de oaie neagră, Colleys, crescută în ținuturile joase din Scoția. Pe la 1860 Regina Victoria a fost fermecată de acești câini atunci când a mers să-și viziteze moșia scoțiană de la Balmoral și a adus câțiva cu ea la Castelul Windsor. A fost cunoscut la vremea respectivă drept Ciobănesc Scoțian.

Personalitate

Collie cu păr lung este prietenos, cu urme minime de nervozitate sau agresivitate. Sunt căței veseli, care stabilesc o legătură foarte apropiată cu familiile lor. Foarte protectori cu căminul lor, vor primi călduros prietenii invitați. Collie cu păr lung învață foarte repede și sunt încântați să primească noi provocări la dresaj.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Collie cu păr lung poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

În mod destul de surprinzător, Collie cu păr lung nu are nevoie de multă mișcare și se va adapta cu ușurință la împrejurările familiale. Cu toate acestea, trebuie lăsați să alerge liber și să li se permită să se joace și să recupereze o minge. Pentru un adult, o oră de mișcare este suficientă, deși va accepta bucuros mai mult dacă îi poți oferi.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază de un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Collie cu păr lung poate fi predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Cu blana lor dublă abundentă, Collie cu păr lung are nevoie de periaj săptămânal pentru a preveni încâlcirea. Stratul inferior este moale și blănos, apropiat de piele, în timp ce stratul superior este aspru și drept. În timpul năpârlirii, periajul zilnic va fi benefic. Trimajul ocazional va menține blana de pe picioarele din față și de pe coadă în bună stare.