Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
Regimuri speciale
Microbiom intestinal sanatos la pisici

Microbiomul intestinal și nevoile pisicii cu digestie sensibilă

5 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Atunci când pisica este sănătoasă în interior, se vede și la exterior.

Pentru a petrece cât mai multe momente frumoase împreună, este important să îți concentrezi atenția și asupra microbiomului intestinal. Atunci când funcționează corect și primește aportul de nutrienți necesar, poate stimula digestia pisicii, întărind sistemul imunitar. 

Așadar, dacă te-ai întrebat „de ce se tot îmbolnăvește pisica mea?”, află că în sistemul ei digestiv trăiesc miliarde de bacterii și microbi, care pot fie să o îmbolnăvească, fie să o facă mai puternică, susținând astfel imunitatea pisicii. Secretul constă în menținerea unui echilibru perfect între bacteriile benefice pentru organism și cele dăunătoare. Înainte de toate însă, trebuie să știi ce este microbiomul. Mai jos vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți menține pisica sănătoasă și fericită.

Ce este mai exact microbiomul intestinal?

Microbiomul face parte din sistemul digestiv și este un ecosistem dinamic de la nivelul intestinului ce cuprinde: toate bacteriile microscopice, numite microorganisme, genele și metaboliții acestora, precum și mediul din care fac parte. Acestea mai pot fi virusuri, ciuperci sau protozoare, interconectate și extrem de importante pentru sănătatea pisicii tale. 

Pisicile, asemenea altor animale de companie, nu se nasc cu un microbiom intestinal, ci se formează imediat după naștere. Fiecare pisică este unică,  și pe măsură ce acestea cresc, se joacă și profită la maximum de fiecare clipă, microbiomul suferă schimbări. De aceea, aspecte ce țin de mediul înconjurător, alimentație, lucrurile cu care interacționează, chiar și oamenii din jurul lor, pot influența sănătatea pisicii și a microbiomului intestinal.

De ce este important un microbiom echilibrat?

Pisica ta este maestra echilibrului, dar pentru un microbiom intestinal echilibrat, s-ar putea să aibă nevoie de puțin ajutor. Microbiomul stimulează digestia pisicii, întărește sistemul imunitar și previne apariția bolilor la pisici. În plus, poate stimula secreția de serotonină, ce are un rol important asupra stării lor de sănătate.

Atunci când pisica este sănătoasă, bacteriile bune și rele trăiesc într-o stare de simbioză și se echilibrează reciproc. Dacă acest echilibru este compromis, bacteriile rele se pot răspândi prin sistemul digestiv provocând probleme de sănătate pisicii, cum ar fi infecții, diaree, constipație, respirație urât mirositoare sau chiar afecțiuni ale pielii.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să afli care pot fi factorii declanșatori negativi ce influențează imunitatea la pisici. Mai jos poți regăsi o scurtă listă.

  • Schimbări bruște în alimentație
  • Stres
  • Alimentație dezechilibrată
  • Antibiotice
  • Probleme intestinale subiacente
     

Întărirea sistemului imunitar și prevenirea problemelor de sănătate la pisici

Sistemul digestiv și microbiomul sănătos cresc imunitatea pisicii. 70% dintre celulele sistemului imunitar se află chiar în sistemul digestiv, așadar, o bună funcționare a acestuia este vitală pentru sănătatea pisicii tale.

Alimentația joacă un rol extrem de important. Trebuie să ne asigurăm că hrana pisicilor conține toți nutrienții necesari pentru susținerea microbiomului intestinal și a sistemului imunitar. În general, alimentația pisicilor ar trebui să fie bogată în proteine animale de înaltă calitate, săracă în carbohidrați și cu un conținut adecvat de fibre, prebiotice, probiotice și cereale integrale. 

Folosește antibiotice doar atunci când este strict necesar. Deși sunt esențiale în tratarea unor infecții, pot distruge bacteriile benefice din organism, provocând dezechilibre la nivelul stomacului și probleme de sănătate pisicii. În cazul în care este nevoie de antibiotice, asigură-te că în planul de tratament sunt incluse și probiotice, benefice pentru microbiom.

Igiena orală la pisici are, de asemenea, un impact major asupra sistemului imunitar.

O igienă precară contribuie la înmulțirea bacteriilor dăunătoare în cavitatea bucală și, mai apoi, la transmiterea acestora în tractul gastrointestinal, afectând digestia pisicii. Astfel, pot fi declanșate boli precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Asigură-te că pisica ta este activă și că are parte de suficientă stimulare mintală. Joaca îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul și are un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal. Pentru a nu se plictisi, oferă-i noi jucării, învaț-o câteva trucuri sau scoate-o afară, la plimbare.

Dacă pisica ta prezintă simptome îngrijorătoare, cel mai bine este să contactezi medicul veterinar și să faci o programare. Astfel, vei primi cele mai bune sfaturi, dar și tratamentul necesar pentru ca pisica ta să fie cât mai sănătoasă.

Acum că știi mai multe despre rolul microbiomului intestinal pentru un sistem digestiv și imunitar cât mai sănătos, tot ce îți rămâne de făcut este să te bucuri din plin de timpul petrecut împreună cu pisica ta!

Articol sponsorizat de Purina ONE → Încearcă acum hrana Purina One pentru pisici