Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Boli de piele la câini
Cainii si frigul

Câinii și frigul: Hrana și îngrijire câini iarna

4 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Brrr, vremea rece vine cu un set de precauții pentru a ne asigura că patrupedul nostru se simte confortabil și în siguranță. Hai să aruncăm o privire la cum putem face față iernii alături de câinele nostru!

Câini friguroși? 

Desigur, cățeii pot resimți frigul, dar nu toate rasele de câini sunt la fel în fața temperaturilor scăzute. Unii câini sunt pregătiți pentru iarnă datorită blănii lor sau metabolismului lor, în timp ce alții pot avea nevoie de o atenție sporită și de protecție.

Cine sunt super friguroșii? 

Majoritatea câinilor sunt destul de rezistenți la frig, cu excepția unor condiții extreme. Blana îi protejează în cea mai mare parte de frig, mai ales că în timpul iernii aceasta devine mai groasă. Cu toate acestea, există și mulți câini care necesită precauții speciale:

  • Cei cu blană subțire, precum Chihuahua
  • Câinii de interior care trebuie să evite schimbările bruște de temperatură
  • Câinii în vârstă, puii de câine și cei recent operați sau cei probleme de piele

 Câini rezistenți la frig 

Hrană câini iarna 

Iarna, nevoile nutriționale ale animalelor noastre de companie se schimbă, iar alegerea hranei potrivite devine esențială. În cazul câinelui care petrece mult timp afară, acesta are nevoie de mai multă energie pentru a face față frigului. Cu toate acestea, nu-I supraalimenta, ci oferă-i o dietă echilibrată și nutritivă.

Te invităm să descoperi gama completă de hrană câini de la Purina, din care poți alege sortimente de hrană uscată pentru câini cât și produse sănătoase și delicioase de hrană umedă. 

Formulele de hrană Purina Pro Plan pentru câini oferă un raport proteine-grăsimi care ajută la susținerea nevoilor metabolice ale câinilor și menținerea masei musculare pentru a-i ține în mișcare în timpul activităților de iarnă.

O modalitate eficientă și adesea trecută cu vederea de a sprijini sănătatea prietenului tău canin în timpul iernii este prin introducerea probioticelor în rutina lor. Probioticele pentru câini sunt importante pentru întărirea sistemului imunitar, oferind un strat suplimentar de apărare împotriva afecțiunilor comune din timpul iernii și contribuie în special la menținerea unui sistem digestiv sănătos. 

Înainte de a introduce probioticele în rutina câinelui tău, consultă un veterinar. Unii câini pot avea sensibilități sau alergii la anumite tulpini. Monitorizarea răspunsului câinelui tău și ajustarea dozei în funcție de dimensiunea și starea de sănătate a animalului tău de companie, sunt esențiale pentru a evita orice probleme. 

Dieta de iarnă pentru câini 

În timp ce probioticele joacă un rol semnificativ în dieta câinelui tău în sezonul rece, o abordare holistică implică o alimentație echilibrată pe timp pe iarnă. Oferă-i nutrienții potriviți prin hrana de calitate care-i asigură sănătatea generală și vitalitatea în lunile reci. 

Dacă te întrebi cât de des ar trebui să hrnănești câinele în sezonul rece, îți recomandăm să ajustezi cantitatea de hrană în funcție de activitatea fizică și metabolismul patrupedului tău. În timpul iernii, activitatea fizică poate varia. De asemenea, e important ca acesta să-și păstreze o greutate corporală sănătoasă.

Elemente cheie ale hranei pentru câini iarna 

  • Proteine de calitate 

Proteinele sunt fundamentale pentru dezvoltarea musculară și susținerea sistemului imunitar. Optează pentru hrana cu surse de proteine de calitate, cum ar fi carne de pui sau pește.

  • Grăsimi sănătoase 

Grăsimile sănătoase sunt o sursă de energie esențială în sezonul rece. Uleiul de somon sau uleiurile vegetale bogate în Omega-3 sunt excelente pentru menținerea unei blăni strălucitoare.

  • Carbohidrați echilibrați 

Carbohidrații oferă energie. Alege hrana cu cereale integrale și legume pentru un aport echilibrat de carbohidrați.

Un adăpost protector pentru animalul tău de companie 

În cazul în care câinele trăiește afară, în aer liber, asigură-te că adăpostul lui e izolat, înălțat, impermeabil și ferit de vânturi puternice. Dimensiunea potrivită a cuibului ajută la păstrarea căldurii corporale a acestuia.

Acomodează treptat câinele la frig 

Începe cu sesiuni scurte afară și mărește treptat timpul pentru a-i oferi câinelui tău o perioadă să se adapteze la frig. De asemenea, ia în considerare densitatea blănii câinelui și vârsta acestuia, deoarece puii de câine și câinii mai în vârstă au dificultăți în reglarea temperaturii corpului. O regulă bună este: dacă îți este prea frig în paltonul de iarnă, este prea frig și pentru câinele tău.

Plimbările de iarnă alături de câinele tău 

Iarna este minunată pentru plimbări alături de câinele tău. Chiar dacă vremea poate fi aspră, câinii au nevoie de ieșiri zilnice. Protejează-ți câinele cu o haină adecvată dacă e sensibil la frig și pentru a-i proteja lăbuțele iarna în zăpadă și a preveni crăparea, încearcă să îi pui și botoșei.

Îngrijire câini iarna, după plimbare 

După o plimbare prin zăpadă sau frig, șterge-i lăbuțele pentru a elimina orice reziduu pe care l-ar putea linge. Acest lucru îi va încălzi și mai repede lăbuțele. Verifică pielea și lăbuțele de răni sau obiecte străine și asigură-te că nu are gheață între degete. Poți folosi și un uscător de păr la o temperatură foarte scăzută, dar nu-i încălzi lăbuțele, deoarece le poți arde. 
Dacă observi că tremură, usucă bine cățelul în casă, ștergându-l cu un prosop, iar pentru a se încălzi, îl poți acoperi cu o pătură. Și, desigur, oferă-i apă proaspătă pentru a-l hidrata. Află din acest articol mai multe despre cum să-ți menții câinele hidratat.

Antigelul, un pericol ascuns 

Câinii pot fi atrași de antigel, dar acesta este toxic pentru ei. Păstrează-l departe de câini și, dacă vezi că a gustat din el, consultă imediat medical veterinar. Te invităm să citești și ghidul Purina despre alimentația câinelui pentru a afla ce alimente și substanțe sunt dăunătoare câinilor.

Grijă cu "gheața" 

Dacă bănuiești că prietenul tău patruped are degerături, nu le freca, deoarece le poți face mai mult rău. Cere sfatul medicului veterinar cât mai urgent.

Iarna poate fi minunată pentru câini, cu puțină grijă și atenție suplimentară! Urmând aceste sfaturi, tu și câinele tău puteți petrece timp bucurându-vă în zilele de iarnă. Dacă ai întrebări specifice despre câinele tău și exercițiile pe timp de iarnă, discută cu medicul veterinar.