Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Insuficiența renală la câini
Alergii la caini

Alergiile la câini: Simptome, factori declanșatori și tratament

6 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

La fel ca oamenii, și câinii pot suferi de anumite alergii. Descoperă care sunt cele mai comune alergii la câini și cum pot fi diagnosticate, cu ajutorul Purina.

Alergiile sunt o reacție a sistemului imunitar în prezența unor substanțe străine. Din nefericire, în timp ce acestea pot fi relativ ușor de diagnosticat în rândul oamenilor, când vine vorba despre patrupezi, poate fi un proces destul de anevoios, foarte multe alergii la câini având simptome comune. 

Dacă suspectezi că suferă de alergii, este important să identifici simptomele imediat și să știi când să apelezi la un medic veterinar. Citește acest articol în continuare pentru a afla toate informațiile despre tipurile de alergii la câini de care ai nevoie.
 

Alergiile cutanate la câine

Dermatita alergică este cea mai frecventă alergie întâlnită la câini. De cele mai multe ori, sunt provocate de purici sau de alergenii din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul.
 

Alergiile la purici

Alergia la purici, sau alergia la saliva produsă de mușcăturile acestora, este cea mai frecventă boală de piele întâlnită la câini. Simptomele pot varia, de la mâncărimi ușoare, până la o reacție severă imediat ce sunt ciupiți.
 

De obicei, aceste alergii se declanșează când sunt mici (între 1-5 ani), dar pot apărea la orice vârstă.

Câinii cu alergii la purici vor avea, de obicei, o senzație intensă de mâncărime a pielii, denumită și „prurit" în termeni medicali.  Aceștia se pot scărpina, freca, își pot ciuguli sau linge părul ori pielea, provocându-și leziuni ce pot favoriza apariția altor infecții. În plus, pot apărea zone de chelie, cruste, dar și murdăria lăsată de purici.

Fecalele de purici pot fi uneori dificil de văzut cu ochiul liber, prin urmare, îți recomandăm testul cu hârtia umedă: ia o bucată de hârtie umedă și freacă-i ușor blana cu aceasta. Dacă petele negre vor colora hârtia în roșu (fiind, de fapt, sânge uscat), atunci vei ști dacă are purici sau nu. 

Chiar dacă îl tratezi lunar împotriva puricilor, câinele tău tot poate avea o reacție alergică la ei. Multe tratamente îi vor ucide după ce au produs deja mușcături și uneori, la un câine sensibil, o singură ciupitură poate fi suficientă pentru a declanșa o reacție alergică și mâncărimi.
 

Alergiile la elemente din mediul înconjurător

Alergiile de mediu sunt cauzate de obicei de praf, polen sau mucegai și sunt, de obicei, sezoniere. Câinii pot suferi de febra fânului, așa că este posibil să strănute mai mult sau să fie mai sensibili atunci când concentrația de polen este mai mare. 

Labele, urechile, coapsele, botul și zona inghinală sunt de obicei zonele cele mai afectate și ar putea fi dureroase din cauza mâncărimii excesive, sau pot prezenta urme de chelie. Uneori, un alergen de mediu poate fi remediat pur și simplu prin evitare - spre exemplu, dacă știi că simptomele alergice se agravează în timpul plimbărilor prin anumite zone cu iarbă înaltă, va trebui să le eviți și să circuli pe trotuare în anumite perioade ale anului.

 

Alergiile alimentare pentru câini

Contrar opiniei populare, alergiile alimentare la câini nu sunt foarte frecvente și reprezintă doar 10% din numărul de cazuri, poate chiar mai puțin. Cele mai multe așa zise alergii alimentare sunt de fapt intoleranțe.

O intoleranță diferă de o alergie, astfel: o alergie provoacă o reacție rapidă de răspuns a sistemului imunitar, în vreme ce o intoleranță reprezintă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment și nu implică sistemul imunitar. Un exemplu ar fi intoleranța la lactoză. În acest caz, câinelui îi lipsesc enzimele necesare pentru a digera lactoza, astfel încât, dacă i se dă lapte, poate avea diaree.

Deși nu este întotdeauna cazul, o alergie este însoțită de cele mai multe ori de erupții cutanate sau de mâncărime, în vreme ce o intoleranță provoacă de cele mai multe ori probleme digestive. 

 

Reacții alergice acute

Cea mai severă reacție alergică este anafilaxia sau șocul anafilactic - o reacție care poate pune viața patrupedului în pericol. De cele mai multe ori, se produce în cazul înțepăturilor de albine sau viespi.
 

Semnele șocului anafilactic pot apărea la câteva minute de la expunerea la factorul declanșator și poate afecta respirația, provoacă o scădere dramatică a tensiunii arteriale, afectează ritmul cardiac, salivare, vărsături, convulsii și, uneori, chiar pierderea cunoștinței. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să te adresezi imediat medicului veterinar.

Diagnosticarea alergiilor câinelui

Dacă bănuiești că patrupedul tău are o alergie, ar trebui să-l duci la veterinar cât mai curând posibil. Medicul veterinar va putea să excludă alte cauze posibile și va efectua teste pentru a determina sursa reacțiilor.

Alergiile alimentare sunt diagnosticate, de obicei, printr-o dietă de eliminare, care presupune hrănirea cu o dietă hidrolizată, hipoalergenică, și absolut nimic altceva, timp de cel puțin trei săptămâni, urmărindu-se semnele de ameliorare. Medicul veterinar poate alege, apoi, re-provocarea, adăugând ingrediente suplimentare pentru a observa posibile simptome de alergie.

Alergiile la mușcăturile de purici pot fi relativ simplu de diagnosticat dacă puricii sau murdăria de purici sunt vizibile în blana câinelui, însă reține că, în unele cazuri, reacția poate persista chiar și după eliminarea acestora. Dacă sunt încă prezenți, medicul veterinar îți poate oferi un tratament care să îi ucidă foarte rapid. Apoi, va trebui să te asiguri că igienizezi locuința. 95% dintre purici se află în mediul înconjurător, prin urmare, pot provoca din nou probleme.

 

Tratament împotriva alergiilor canine

Tratamentul va depinde de cele mai multe ori de tipul de alergie al câinelui tău, dar se va concentra pe eliminarea cauzei, atunci când este posibil, și pe ameliorarea simptomelor. O alergie alimentară poate fi gestionată prin eliminarea ingredientului dăunător din alimentație.

O alergie la purici poate fi ameliorată cu un tratament antipurici „rapid kill” de la medicul veterinar, prin igienizarea casei și tratarea tuturor animalelor de companie cu care intră în contact. În cazul în care simptomele sunt severe, medicul veterinar poate prescrie un medicament, cum ar fi un șampon sau o cremă medicinală, pentru a adresa mâncărimile severe, sau un antiinflamator pentru a calma umflăturile.

În cazul în care câinele tău suferă de o reacție alergică severă, trebuie să-l duci imediat la veterinar, deoarece, dacă nu este tratat la timp, șocul anafilactic poate fi fatal.