Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
caine insarcinata cu catei

 Indicații pentru o gestație sănătoasă a câinelui

4 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Când câinele tău este fericit, tu ești fericit – și când femela este gestantă, este chiar mai important să te asiguri că este sănătoasă și se simte cât mai confortabil, nu doar ea, cât și noii sosiți!

Alimentația și nutriția

Dacă te întrebi cu ce să hrănești o femelă gestantă, nu ești singurul – majoritatea proprietarilor de câini se întreabă asta. Este important de știut că sortimentul de hrană pentru câini adulți nu asigură nutrienții suplimentari de care femela are nevoie în timpul gestației, deci va avea nevoie de o modificare a dietei pentru a o ajuta să obțină ce are nevoie din hrană.

Trecerea la hrană pentru pui

Pentru a fi puternică, sănătoasă și cât mai fericită cu putință pe perioada gestației, femela ta are nevoie de proteine și energie suplimentară care pot fi găsite în hrana obișnuită pentru pui. Înainte de împerechere, oferă-i femelei hrană dedicată puilor. Pentru a evita problemele la stomac, introdu treptat hrană nouă în alimentație, pe parcursul a 7-10 zile. Va rămâne pe această formulă până va naște și după ce puii de câine au fost înțărcați.

Alimentația câinelui depinde de starea sa fizică și de orice probleme medicale pe care le-a avut sau le are în prezent, prin urmare trebuie să contactezi medicul veterinar înainte de a-i schimba hrana. Dacă femela are vreun regim special din motive de sănătate sau are un stomac sensibil, discută cu medicul veterinar înainte de a face schimbări în planul său uzual de alimentație.

Ține cont că fiecare câine are nevoi și cerințe diferite, fie că vorbim de talia, vârsta sau activitatea sa zilnică și, de aceea, alegerea unei hrane potrivite trebuie să fie influențate de toate aceste criterii. Gama PURINA FRISKIES a creat o serie de rețete pe care poți să le oferi câinelui tău. În cazul în care ai un pui de câine, poți începe cu hrana uscată PURINA FRISKIES Junior, o formulă completă și echilibrată ce conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte, toate acestea sub formă de crochete în formă de os. Dacă alegi hrană uscată, adaugă puțină apă pentru a ajunge de consistența unei paste. O altă variantă este să o combini cu hrana umedă PURINA FRISKIES JUNIOR pentru plus savoare și mai multă hidratare. Dacă ești proprietar de câine de talie mică, este important să știi că trebuie să acorzi o atenție specială alimentației, pentru că aceștia tind să aibă probleme mai frecvente cu sistemul imunitar. Oferă-le o variantă adecvată, precum hrana uscată PURINA FRISKIES Mini Meniu, ale cărei granule sunt mai mici și mai moi pentru a fi digerate mai ușor. Această formulă bogată în vitamine este potrivită pentru câinii de talie mică, fiindcă sunt foarte energici și vor avea nevoie constant de un aport de nutrienți ridicat.

Creșterea aportului de hrană

Ca și noi, și câinii suferă de “grețuri de dimineață” în primele lor săptămâni de gestație, deci oferă-i femelei timp de adaptare înainte de a crește aportul alimentar.

Cam din săptămâna a 5-a de gestație, începe să mărești porțiile până când, în săptămâna a 9-a, ajung să fie cu o treime mai mare decât porțiile normale. Până în acest moment al gestației, greutatea femelei trebuie să fi crescut cu până la 25% sau chiar și mai mult dacă aceasta așteaptă un număr mare de pui de câine.

Pentru mai multe detalii despre alimentația unei femele gestante, vizitează articolul dedicat: Cum să îți hrănești câinele pe perioada gestației.

Asigurarea apei

La fel de important ca administrarea unei diete corecte este să te asiguri că femela bea multă apă – mai ales dacă mănâncă numai hrană uscată. Hidratarea este esențială pentru sănătate pe perioada gestației, așadar asigură-te că are la dispoziție multă apă curată de băut. Dacă așezi mai multe vase cu apă în zonele din casă în care își petrece mai mult timp, femela va avea acces constant la apă, mai ales în ultima parte a gestației.

Exercițiul fizic

Când îngrijești o femelă gestantă, plimbările regulate o vor ajuta să rămână puternică și să fie pregătită pentru sosirea celor mici. Evită efortul intens, prezentările sau chiar orele de dresaj pe perioada gestației, deoarece pot fi stresante, iar loviturile venite din partea câinilor violenți pot afecta puii de câine nenăscuți.

Plimbarea este o modalitate excelentă pentru femelă să rămână în formă, ceea ce o face mai capabilă să treacă prin travaliu și naștere. Încearcă să scurtezi plimbările pe perioada gestației, deoarece se poate ca femela să nu se simtă confortabil și să fie obosită pe măsură ce gestația avansează. Planifică între trei și cinci plimbări scurte pe zi.

Vaccinurile

Deoarece femela transferă imunitatea către puii săi de câine prin lapte, este ideal ca aceasta să fie la zi cu vaccinurile înainte de împerechere, pentru ca nivelul anticorpilor să fie maxim.

Dacă perioada de valabilitate a vaccinului a expirat în timpul gestației, contactează medicul veterinar. Unele vaccinuri pot fi administrate când femela este gestantă, dar va trebui să verifici dacă sunt sigure atât pentru femelă, cât și pentru puii de câine nenăscuți.

Paraziții

O parte importantă a îngrijirii câinelui este continuarea tratamentelor de deparazitare internă și externă.

Femela poate transmite limbricii și teniile puilor de câine nenăscuți, deci tratează câinele cu produse care pot fi utilizate pe perioada gestației. Consultă medicul veterinar, deoarece și puii de câine s-ar putea să aibă nevoie de deparazitare internă regulată în primele lor săptămâni de viață.

Complicații

Din fericire, câinii se bucură de obicei de gestații liniștite și nașteri fără probleme. Totuși, uneori pot apărea complicații în timpul gestației, deci asigură-te că observi semnele.

Operație cezariană

Dacă observi că femela are contracții pentru a naște, dar se chinuie, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a naște puii de câine prin operație cezariană.

În unele cazuri, o operație cezariană trebuie să fie pre-planificată pentru câinele tău – de obicei, pentru rasele de câini care au o dimensiune mai mare a capului, cum ar fi Mops și Chihuahua. Din cauza formei capului lor, puii de buldog trebuie să se nască întotdeauna prin operație cezariană. Pe de altă parte, câinii din rasele mai mari precum Golden Retriever sau Ciobănesc German sunt mai puțin predispuși la probleme în timpul nașterii.

Pentru mai multe informații despre ce complicații pot apărea în timpul gestației câinelui, vezi pagina pentru lucrurile de urmărit în timpul travaliului câinelui.

Construirea unui „culcuș”

În ultima etapă a gestației, câinele va căuta un loc intim, pentru a se relaxa și a naște în liniște. O poți ajuta construind un „culcuș” în care să aibă căldură, confort și siguranță pentru nașterea puilor.

O cutie de carton plină cu pături curate, cearșafuri sau prosoape funcționează extrem de bine. Așază culcușul într-un loc liniștit, pentru ca femela să nu fie deranjată de alte animale sau de copii! Nu este neobișnuit ca femela să aleagă alt loc decât cel în care se află culcușul, dar încearcă să o convingi, ușor, să se întoarcă la locul ales.

Ține culcușul la temperatura camerei (nu uita să verifici că nu se află în curent) pentru a te asigura că femela și puii de câine se simt confortabil.

Articole asemănătoare

Friskies Dog