Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
labrador maro care mananca din castron

Cum să îți hrănești câinele pe perioada gestației

5 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Nașterea puilor este încântătoare atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie. Pe cât este de plăcut să ai pui de câine în casă, pe atât este de greu pentru un caine să nască, să crească și să supravegheze puii energici.

De aceea, este mai important ca niciodată să te asiguri că animalul tău de companie primește tot ce are nevoie din punct de vedere al alimentației. O alimentație corectă va garanta că, atât câinele, cât și puii sunt fericiți și sănătoși. Deși este bine să oferi o dietă specializată pentru adulți în fiecare zi, viitoarea mămică are nevoie de nutrienți suplimentari atunci când este gestantă, mai ales dacă așteaptă un număr mare de pui.

Viitoarele mame își pot lua cantitatea necesară de energie și proteine din hrana pentru pui. Sortimentele de hrană Junior create pentru pui contribuie la sănătatea femelei gestante și după naștere.

Condiția fizică a câinelui tău (și alte cerințe medicale) pot afecta nevoile nutriționale pe care le va avea în perioada sarcinii. Poți afla mai multe despre condiția fizică a câinelui tău cu Instrumentul nostru special.

De ce ar trebui să îi ofer femelei gestante hrană pentru pui?

Hrana dedicată puilor este mai bogată în nutrienți esențiali și conferă mai multă energie decât formula de hrană pentru adulți și este mai ușor de digerat. Atunci când îi oferi hrană femelei gestante trebuie să te asiguri că iei toate aceste aspecte în considerare.

Hrana pentru pui îi oferă femelei putere în săptămânile 3-4 de sarcină, iar nutrienții sunt transmiși puilor prin laptele femelei.

Noua alimentație trebuie introdusă treptat în dieta femelei pentru a lăsa timp stomacului să se adapteze. Începe prin a-i introduce hrana pentru pui în dieta obișnuită, câte puțin de fiecare dată, pe parcursul unei săptămâni, până când sortimentele de hrană au fost complet schimbate între ele.

Ține cont de talia câinelui și de preferințe atunci când alegi sortimentul de hrană pentru pui pe care vrei să i-l oferi.

Per porție, hrana uscată conține un număr mai mare de calorii decât cea umedă. De aceea, în cazul în care câinele consumă doar mâncare umedă, oferă-i mai multe mese sau porții mai mari pentru a te asigura că obține energia suplimentară de care are nevoie – mai ales dacă este de talie mare. De asemenea, poți încerca să combini mâncarea umedă cu hrana uscată, pentru a-i oferi viitoarei mămici ceea ce este mai bun din ambele game.

Ca de obicei, asigură-te că femela gestantă se poate hidrata oricând cu apă proaspătă și curată, mai ales dacă îi oferi hrană uscată pe timpul sarcinii.

De câtă hrană are nevoie o femelă gestantă?

Oferă-i viitoarei mămici porții de dimensiuni obișnuite în primele săptămâni ale sarcinii. În aceste stadii incipiente, este posibil să observi dispariția poftei de mâncare și apariția grețurilor asemănătoare cu „grețurile de dimineață”. Nu îți face griji însă, este perfect normal. Totuși, dacă te preocupă pierderea apetitului sau dacă persistă starea de rău, consultă medicul veterinar.

Începe să crești aportul de hrană, puțin câte puțin, cam din săptămâna cinci de sarcină. Crește porția gradual, câte puțin în fiecare săptămână, astfel încât, până în săptămâna a noua, porția să fie cu o treime mai mare decât cea normală. Până în acest moment, greutatea femelei trebuie să fi crescut cu până la 25%, sau chiar mai mult în cazul în care așteaptă un număr mare de pui.

Oferă-i porții controlate, măsurate, pentru a preveni obezitatea și pentru a te asigura că nu mănâncă mai mult decât ar trebui, deoarece aceste aspecte pot provoca probleme în timpul sarcinii și nașterii. Dacă ai orice nelămurire în ceea ce privește greutatea câinelui tău în timpul sarcinii, contactează medicul veterinar.

Este bine să îi oferi viitoarei mămici porții mici și dese de hrană mai ales în ultima perioadă a sarcinii, deoarece o burtică plină de pui înseamnă că nu mai este mult loc pentru mâncare.

De câtă hrană are nevoie o femelă care alăptează?

Alăptarea puilor nou-născuți este un moment greu pentru mamă, deoarece puii au nevoie de mult lapte nutritiv pentru a crește mari și puternici. De fapt, știai că femelele produc mai mult lapte pentru pui în comparație cu oamenii?

Pentru a ajuta la obținerea energiei suplimentare pentru alăptarea puilor, continuă să îi oferi femelei hrana specializată pentru pui pe care i-ai oferit-o și pe perioada sarcinii. Conținutul bogat în calorii și nutrienții adăugați îi vor da putere proaspetei mămici și o vor ajuta să producă lapte de calitate pentru puii săi.

În primele 1-3 săptămâni de alăptare, crește numărul de mese ale femelei de la două la trei. Până în săptămâna patru (când producția de lapte este maximă), oferă-i patru mese pe zi. În timpul alăptării, dimensiunea porției acestor mese trebuie să crească după cum urmează:

  • Săptămâna 1: 150% din mărimea normală a porției
  • Săptămâna 2: 200% din mărimea normală a porției
  • Săptămâna 3: 300% din mărimea normală a porției

Cantitatea de hrană de care are nevoie câinele în perioada alăptării depinde, de asemenea, de rasa femelei și de numărul de pui. Dacă alăptează mai mult de patru pui, mama va avea nevoie de multă energie, deci va avea nevoie constant de hrană.

Proaspetele mămici vor alăpta puii aproximativ 6-8 săptămâni, dar puii vor trece, gradual, la hrană solidă de la vârsta de 3-4 săptămâni. Fie că alegi o hrană uscată sau una umedă, informează-te cu privire la conținutul nutrițional esențial care asigură o creștere sănătoasă a acestora. Poți opta pentru hrana uscată PURINA® FRISKIES® Junior pentru puii de câine, rețetă adaptată nevoilor specifice acestora pentru prima etapă de viață, sau poți combina cu hrana umedă PURINA® FRISKIES® JUNIOR pentru puii de câine, sortiment bogat și echilibrat de proteine, vitamine și minerale. Produsele din această gamă asigură o dezvoltare sănătoasă a funcțiilor vitale și îndeplinesc nevoile lor nutritive. Pe măsură ce puii renunță la lapte, oferă-i femelei mai puțină hrană până când va ajunge la cantitatea de dinainte de sarcină.

Dacă nu ești sigur de alimentația din acest interval important, consultă medicul veterinar cu privire la ce ar trebui să îi oferi femelei pe parcursul tuturor stadiilor de sarcină și alăptare.

Produsele Purina pentru femele gestante și care alăptează

Descoperă mai multe game PURINA, hrană pentru pui, adecvate pentru nevoile animalului tău de companie gestant, pe perioada sarcinii și alăptării.