Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
 Câine însărcinată pe canapea

Lucruri de urmărit în timpul travaliului câinelui

4 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Femela ta este pe cale să devină o mamă mândră și, în curând, va avea niște pui adorabili de îngrijit – ce fericire! Vestea bună este că majoritatea sarcinilor la câini nu prezintă probleme, iar femelele canine sunt mame excelente.

Lucruri de urmărit în timpul gestației la câine

Deși de obicei câinii se bucură de o perioadă de gestație fără probleme, sunt câteva semne care pot sugera complicații. Contactează medicul veterinar dacă:

 • Femela nu mai mănâncă în timpul perioadei de gestație sau nu se simte bine. Este destul de normal ca apetitul femelelor să scadă după 30 de zile de gestație sau chiar înainte ca femela să nască, dar trebuie să fie activă și să se simtă bine din toate punctele de vedere. Pentru câinii activi, este recomandată o gamă de hrană adaptată cerințelor lor, cu o cantitate mai mare de calorii, spre deosebire de cei sedentari, care nu necesită un aport la fel de mare. 
  Hrana uscată PURINA® FRISKIES® Active pentru câini adulți este produsă special pentru câinii a căror activitate este mai mare, iar aceasta poate fi consumată de către femelă fără probleme pe tot parcursul sarcinii. Pentru puii de câine, este important să alegi o hrană care să le dezvolte sistemul imunitar, dar și o creștere sănătoasă. Ține cont că puii au și preferințe pentru textura umedă sau uscată, dar întotdeauna trebuie hrăniți cu sortimente special create pentru ei până la vârsta de 1 an. Hrana uscată PURINA® FRISKIES® JUNIOR pentru puii de câine poate fi o alegere bună pentru prima etapă de viață a acestora, fiind creată cu grijă pentru a le susține o blană lucioasă, o piele sanatoasă, dar susține și sănătatea digestivă, a dinților și gingiilor.
 • Apare orice fel de scurgere anormală, inclusiv o sângerare, sau dacă emană un miros urât, indiferent de momentul sarcinii.
 • Nu se simte bine, pare deprimată, plânge sau are dureri.
 • Mama pierde puii în timpul sarcinii.
 • Au trecut peste 70 de zile de sarcină de la împerechere.
 • Mama nu intră în travaliu la 24 de ore după scăderea temperaturii. Temperatura scăzută în timpul travaliul câinelui este, de obicei, un semn că puii sunt pe drum deci, dacă nu ies, ceva nu este bine.
 • În ciuda contracțiilor puternice timp de 20-30 minute, femela nu a expulzat puiul. Contactează medicul veterinar și pregătește-te să iei orice pui deja născut cu tine, dacă se intră în operație.
 • Niciun pui nu a ieșit după o oră de când femela a prezentat o scurgere vaginală verde sau roșie/maronie (după două ore, pregătește-te să chemi medicul veterinar).
 • Au trecut peste două ore de când femela se odihnește sau are contracții slabe între pui și observi că mai sunt încă înăuntru.
 • Poți vedea un pui la capătul vulvei, dar, deși femela împinge, nu reușește să nască.
 • Femela se află în etapa a doua a travaliului de peste 12 ore (etapa a doua este când se nasc puii).

Semne de avertizare pentru probleme cu travaliul câinelui

Din fericire, majoritatea travaliilor la câini nu sunt dramatice. Câinele trebuie să fie mai mult decât capabil să nască singur, dar, ocazional, acesta poate avea nevoie de ajutorul tău. În cazul în care apar complicații și te simți depășit, cere sfatul medicului veterinar. Acționează în momentul în care te lovești de următoarele situații:

​​​​​​După travaliu și nașterea câinelui tău

Ura, puii sunt aici! Este un moment fericit pentru tine și câinele tău, însă trebuie să rămâi vigilent, pentru că după travaliu pot apărea probleme. Supraveghează proaspăta mămică și contactează medicul veterinar în caz că:

 • Femela nu a eliminat toate placentele la care te așteptai (trebuie să fie tot atâtea câți pui sunt).
 • Femela dă semne de convulsii, nervozitate, neliniște și un mers rigid și dureros, sau convulsii care pot fi semnul deficitului de calciu, numit hipocalcemie.
 • Are febră, nu se simte bine, nu are poftă de mâncare, este apatică sau nu este interesată de pui. Oricare dintre aceste semne poate indica o infecție a uterului său.
 • Femela continuă să aibă contracții, după ce a expulzat toți puii la care vă așteptați.
Câine gâfâind pe canapea

 • Are febră, nu se simte bine, nu are poftă de mâncare, este apatică sau nu este interesată de pui. Oricare dintre aceste semne poate indica o infecție a uterului său.
 • Glandele sale mamare sunt roșii, tari și dureroase, sau scurgerea din mameloane este mirositoare, maronie sau sângerie.
 • Femela nu se simte bine în vreun fel, nu mănâncă, este deprimată, are diaree sau pierde în greutate.
 • Are o scurgere vaginală cu miros urât sau foarte sângerie – scurgerea neagră/roșcată este normală în primele câteva săptămâni după naștere.
buldog în iarbă

 • Mor mai mulți pui sau ești preocupat de starea celorlalți.
 • Oricare dintre pui pare deprimat sau reticent la mâncare. Acesta este cunoscut ca pui „muribund”.

Cel mai bine este să te documentezi înainte ca femela să intre în travaliu, pentru a ști la ce să te aștepți și cum să observi dacă se întâmplă ceva neobișnuit. Dacă ai luat câinele de la un crescător, acesta va fi încântat să te sfătuiască deoarece are multă experiență. Dacă ai nelămuriri în timpul travaliului femelei sau după naștere, contactează medicul veterinar.

mâncare pentru câini

Articole asemănătoare

Pro Plan Vet Diets