Lucruri de urmărit în timpul sarcinii pisicii

Complicațiile sunt rare în sarcinile pisicilor, dar, ocazional, apar. Pentru a ajuta pisica să aducă pe lume ghemele de blană cu ușurință, echipa Purina PetCare îți va da sfaturi despre observarea incipientă a semnelor de îngrijorare.
Stăpân cu o pisică cu blană lungă
Stăpân cu o pisică cu blană lungă
Stăpân cu o pisică cu blană lungă

Este atât de incitant când pisica așteaptă pui și, ca iubitori de pisici, înțelegem că poți fi îngrijorat și dorești să acorzi o îngrijire și afecțiune suplimentară prietenei tăi blănoase în acest timp. Din fericire, pisicile sunt de obicei mai mult decât capabile să își poarte de grijă, deci nu ar trebui să ai prea multe motive de îngrijorare.

Complicațiile sunt rare în sarcinile pisicilor. Pentru a ajuta pisica să aducă pe lume ghemele de blană cu ușurință, echipa Purina PetCare îți va da sfaturi despre observarea incipientă a semnelor de îngrijorare.

Semne de probleme în sarcina pisicilor

Mai multe simptome pot semnala o problemă a sarcinii pisicii tale. Dacă observi unul dintre acestea, contactează imediat medicul veterinar:

Agitated black cat
 • Își pierde interesul față de hrană. O scădere a apetitului poate apărea chiar înainte de naștere, dar se poate simți bine, din toate punctele de vedere, pe perioada sarcinii.
 • Este vizibil afectată, agitată, plânge mai mult decât de obicei, sau își linge zona vulvară, fără a expulza puii.
 • Dacă vezi orice scurgere vaginală anormală, cu miros urât sau sângerare, în orice moment al sarcinii sau travaliului.
 • Merge la toaletă mai des, elimină sânge sau nu produce urină. Acestea sunt semne de infecție urinară, care este posibil să afecteze puii, dacă nu este tratată.

Semne de probleme în timpul travaliului pisicii

Când pisica intră în travaliu va deveni mai agitată, înainte de a se așeza jos pentru naștere. Trebuie să o verifici în mod regulat pe perioada travaliului, dar nu este nevoie să stai permanent cu ea. Trebuie să intervenii și să contactezi medicul veterinar doar dacă:

 • Nu au apărut puii, la 3-4 ore de la începerea travaliului. ( vezi Travaliul și nașterea ).
 • A avut contracții puternice mai mult de o oră, fără a expulza vreun pui. Poți observa asta prin tensiunea din zona abdominală.
 • Puii nu sunt expulzați în 24 de ore de la începerea travaliului (dacă nu știi câți pui așteaptă pisica, va trebui să fie verificată de către veterinar).
 • Nu sunt eliminate suficiente placente pentru numărul de pui născuți – aceasta poate indica retenția placentelor.
 • Poți vedea puiul la vulva pisicii, dar, în ciuda împingerii, nu îl poate naște.

Deși este trist, este normal ca unii pui să nu supraviețuiască, dar mama nu va fi afectată. Dacă unul, sau mai mulți pui mor în timpul nașterii, nu trebuie să contactezi veterinarul.

Semne de probleme post-partum

Felicitări – pisica ta este mamă! Ar trebui să se recupereze repede și să se adapteze cu maternitatea. Totuși, supraveghează următoarele semne și contactează veterinarul dacă:

Three hours icon

După câteva ore

 • Mama tremură, este neliniștită sau agitată – asta sugerează un nivel scăzut de calciu (eclampsie).
 • Mama încă are contracții, după ce s-au născut toți puii.
Purple calendar icon

După câteva zile

 • Mama nu se simte bine, nu mănâncă, vomită sau are temperatură. Semnele comune de febră sunt pierderea apetitului, depresie, lipsa energiei, reducerea consumului de apă, tremurat sau respirație rapidă.
 • Observi că scurgerea ei este mirositoare sau conține sânge proaspăt (scurgerea negricioasă/roșcată este normală în primele săptămâni de la naștere).
 • Glandele mamare ale mamei devin roșii, tari și dureroase.
 • Orice scurgere din mameloanele mamei este urât mirositoare, maronie sau sângerie.
Orange calendar icon

După câteva săptămâni

Observi dacă există pui care „se sting”. Aceasta se întâmplă când puii slăbesc, nu iau în greutate, nu se alimentează bine sau sunt foarte tăcuți. Se poate întâmpla oricând după naștere și în primele săptămâni de viață.

Cel mai bine este să te documentezi, înainte ca femela să intre în travaliu, pentru a ști la ce să te aștepți și cum să observi dacă se întâmplă ceva neobișnuit. Dacă ai luat pisica de la un crescător, acesta va fi încântat să vă sfătuiască, deoarece are multă experiență! Dacă ai nelămuriri în timpul travaliului femelei, contactează medicul veterinar.