OpenOpen

Pisica Persană cu păr lung

Pisica Persană cu păr lung

Pisica Persană cu păr lung este o rasă de talie medie scundă și îndesată, cu un cap masiv, comparativ cu corpul. Capul este rotund și lat, cu urechi mici așezate depărtat și o față mică. Ochii sunt mari și rotunzi și au o culoare vibrantă. Picioarele sunt scurte, groase și puternice, cu labe mari și rotunde și degete cu ciucuri. Coada este scurtă și stufoasă. Blana este lungă, deasă și luxuriantă, cu un strat inferior dens și moale. Pisica Persană vine într-o varietate de modele și culori.

Pisica Persană cu păr lung
  • Blană: Lungă
  • Îngrijire : Îngrijire zilnică
Pisica Persană cu păr lung
  • Activitate : Scăzută
Pisica Persană cu păr lung
  • Gălăgie : Scăzut

Origine

Primii strămoși atestați documentar ai pisicii Persane au fost importați în secolul al XVII-lea din Persia în Italia și din Angora (în prezent Ankara), Turcia în Franța. Pisicile Persane aveau blana gri, în timp ce acelea din Angora erau albe. Descendenții acestor pisici cu păr lung au ajuns în cele din urmă în Marea Britanie în secolul al XIX-lea. Aceste prime pisici Persane erau foarte diferite de pisicile care câștigă astăzi concursurile: aveau fața mai lungă, urechile mai mari și o formă mai zveltă. De-a lungul anilor reproducerea selectivă a creat corpul îndesat și aspectul de față aplatizată care sunt atât de familiare astăzi. Blana nu este doar lungă; are și un strat inferior foarte gros care necesită multă atenție din punct de vedere al îngrijirii – pisica nu-și poate păstra singură blana descurcată.

Țară de origine

Turcia și Persia

Personalitate

Pisicile Persane cu părul lung sunt calme și afectuoase. Sunt blânde și nu la fel de active ca unele dintre rasele cu păr scurt. În general nu le deranjează să stea singure și chiar se bucură să fie singura pisică din casă. Le face plăcere să stea liniștite și să arate frumos.

Sănătate

Deși vă puteți aștepta ca o Persană cu păr lung să trăiască zece – doisprezece ani, este totuși o rasă recunoscută pentru faptul că are o serie de probleme de sănătate. Deoarece forma capului a fost scurtată iar fața a fost aplatizată, pot apărea deformări ale mandibulei care duce la boli ale dinților și la potențiale probleme la mestecat și înghițit. Nările mici și vălul palatin moale și prea lung pot de asemenea duce la probleme respiratorii severe. Este posibil ca nici canalele lacrimale să nu-și urmeze calea naturală, astfel câ ochii vor curge și vor uda în permanență fața – lucru care poate duce la iritații ale pielii și umflături ale feței. Aspectul plat al feței crește de asemenea șansele apariției unor boli de ochi. Persanele pot fi purtătoarele unei gene care duce la insuficiență renală (denumită boală renală polichistică autosomal dominantă) care se manifestă prin apariția de chisturi în rinichi. Această afecțiune a fost identificată la peste o treime dintre toate pisicile Persane și exotice cu păr scurt în anii 1990, când au apărut testele de screening. Folosind screeningul, crescători lucrează în prezent entru a elimina problema – cereți întotdeauna crescătorului să vă arate certificatele PKD pentru pisicile din care provin puii dumneavoastră. Pisicile Persane pot avea de asemenea o incidență crescută a cardiomiopatiei hipertrofice (îngroșarea pereților inimii). Ca și alte pisici cu părul lung, Persanele sunt foarte predispuse la dezvoltarea de infecții fungice ale pielii, cum ar fi herpesul.

Informații suplimentare

Dacă vă gândiți să vă folosiți pisica Persană pentru reproducere va trebui să o testați pentru boala rinichilor polichistici pentru a asigura un cuib sănătos. Cereți sfatul veterinarului dumneavoastră.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de hrană. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Daca pisica ta este mofturoasă, îți recomandăm să încerci rețetele GOURMET, în special PURINA® GOURMET® GOLD SAVOURY CAKE , bucățele suculente într-o textură specială care îi va satisface gusturile rafinate. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Ține cont că puii de pisică cu vârsta de până la 1 an trebuie hrăniți cu sortimente special adaptate juniorilor, cum ar fi PURINA® ONE® Junior, formulă completă ce conține valori nutriționale adaptate puilor aflați într-o fază de creștere și dezvoltare intensă.

Îngrijire

Rasa de pisică Persană cu păr lung necesită îngrijire zilnică pentru a păstra blana lungă și deasă fără câlți și noduri. Dacă nu reușiți să mențineți blana descurcată este posibil să fie nevoie să tundeți complet pisica pentru a permite blănii să crească din nou. Se va acorda atenție ochilor și șezutului. Aceste zone trebuie să fie curățate zilnic pentru a evita pătarea. Ochii pisicii Persane tind să curgă, iar colțul ochilor și lateralul nasului vor avea și ele nevoie de curățare regulată. Zona șezutului și cea de sub coadă sunt predispuse la acumularea de fecale, astfel că trebuie să acordați multă atenție păstrării acestei zone deosebit de curate pentru a evita murdărirea și formarea de umflături. Este necesară îngrijire regulată pentru a îndepărta părul astfel încât pisica să nu-l înghită, deoarece unghem de păr poate fi o problemă pentru Persane. Ca pentru toate pisicle, se recomandă vaccinarea și deparazitarea regulată.