Pisica Persana cu par lung

Persian Long Hair
Pisica Persană cu păr lung este o rasă de talie medie scundă și îndesată, cu un cap masiv, comparativ cu corpul. Capul este rotund și lat, cu urechi mici așezate depărtat și o față mică. Ochii sunt mari și rotunzi și au o culoare vibrantă. Picioarele sunt scurte, groase și puternice, cu labe mari și rotunde și degete cu ciucuri. Coada este scurtă și stufoasă. Blana este lungă, deasă și luxuriantă, cu un strat inferior dens și moale. Pisica Persană vine într-o varietate de modele și culori.
  • Pisică liniștită
  • Pisică prietenoasă, dar independentă
  • Pisică tăcută
  • Rasă de pisică voluminoasă și îndesată
  • Nevoie de îngrijire zilnică
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Are nevoie să iasă afară
  • Ar putea avea nevoie de familiarizare înainte de a locui cu copii

Origine

Pisica Persană cu păr lung este o rasă de talie medie scundă și îndesată, cu un cap masiv, comparativ cu corpul. Capul este rotund și lat, cu urechi mici așezate depărtat și o față mică. Ochii sunt mari și rotunzi și au o culoare vibrantă. Picioarele sunt scurte, groase și puternice, cu labe mari și rotunde și degete cu ciucuri. Coada este scurtă și stufoasă. Blana este lungă, deasă și luxuriantă, cu un strat inferior dens și moale. Pisica Persană vine într-o varietate de modele și culori.

Țară de origine

Turcia și Persia

Alte denumiri

-

Personalitate

Pisicile Persane cu părul lung sunt calme și afectuoase. Sunt blânde și nu la fel de active ca unele dintre rasele cu păr scurt. În general nu le deranjează să stea singure și chiar se bucură să fie singura pisică din casă. Le face plăcere să stea liniștite și să arate frumos.

Sănătate

Deși vă puteți aștepta ca o Persană cu păr lung să trăiască zece – doisprezece ani, este totuși o rasă recunoscută pentru faptul că are o serie de probleme de sănătate. Deoarece forma capului a fost scurtată iar fața a fost aplatizată, pot apărea deformări ale mandibulei care duce la boli ale dinților și la potențiale probleme la mestecat și înghițit. Nările mici și vălul palatin moale și prea lung pot de asemenea duce la probleme respiratorii severe. Este posibil ca nici canalele lacrimale să nu-și urmeze calea naturală, astfel câ ochii vor curge și vor uda în permanență fața – lucru care poate duce la iritații ale pielii și umflături ale feței. Aspectul plat al feței crește de asemenea șansele apariției unor boli de ochi. Persanele pot fi purtătoarele unei gene care duce la insuficiență renală (denumită boală renală polichistică autosomal dominantă) care se manifestă prin apariția de chisturi în rinichi. Această afecțiune a fost identificată la peste o treime dintre toate pisicile Persane și exotice cu păr scurt în anii 1990, când au apărut testele de screening. Folosind screeningul, crescători lucrează în prezent entru a elimina problema – cereți întotdeauna crescătorului să vă arate certificatele PKD pentru pisicile din care provin puii dumneavoastră. Pisicile Persane pot avea de asemenea o incidență crescută a cardiomiopatiei hipertrofice (îngroșarea pereților inimii). Ca și alte pisici cu părul lung, Persanele sunt foarte predispuse la dezvoltarea de infecții fungice ale pielii, cum ar fi herpesul.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de hrană. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Daca pisica ta este mofturoasă, îți recomandăm să încerci rețetele GOURMET, în special PURINA® GOURMET® GOLD SAVOURY CAKE , bucățele suculente într-o textură specială care îi va satisface gusturile rafinate. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Ține cont că puii de pisică cu vârsta de până la 1 an trebuie hrăniți cu sortimente special adaptate juniorilor, cum ar fi PURINA® ONE® Junior, formulă completă ce conține valori nutriționale adaptate puilor aflați într-o fază de creștere și dezvoltare intensă.

Îngrijire

Rasa de pisică Persană cu păr lung necesită îngrijire zilnică pentru a păstra blana lungă și deasă fără câlți și noduri. Dacă nu reușiți să mențineți blana descurcată este posibil să fie nevoie să tundeți complet pisica pentru a permite blănii să crească din nou. Se va acorda atenție ochilor și șezutului. Aceste zone trebuie să fie curățate zilnic pentru a evita pătarea. Ochii pisicii Persane tind să curgă, iar colțul ochilor și lateralul nasului vor avea și ele nevoie de curățare regulată. Zona șezutului și cea de sub coadă sunt predispuse la acumularea de fecale, astfel că trebuie să acordați multă atenție păstrării acestei zone deosebit de curate pentru a evita murdărirea și formarea de umflături. Este necesară îngrijire regulată pentru a îndepărta părul astfel încât pisica să nu-l înghită, deoarece unghem de păr poate fi o problemă pentru Persane. Ca pentru toate pisicle, se recomandă vaccinarea și deparazitarea regulată.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă nu este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune rase pentru copii, toate pisicile sunt diferite și, cu familiarizarea adecvată, ar putea fi un bun companion pentru aceștia.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.