Cum aduci pisoii acasă

Vești bune – a venit, în sfârșit, timpul să-ți întâmpini puiul de pisică în noua lui casă! La fel ca la aducerea acasă a unui nou-născut, vei dori ca totul să fie perfect, pentru ca puiul să se adapteze rapid și să se simtă bine în noua lui casă!
Pisoi cu ochii larg deschiși, întins, lingându-și lăbuțele
Pisoi cu ochii larg deschiși, întins, lingându-și lăbuțele
Pisoi cu ochii larg deschiși, întins, lingându-și lăbuțele

Înainte de a aduce puiul de pisică acasă

Înainte ca noul pui de pisică să pună lăbuțele în casa ta, petrece puțin timp pentru amenajarea unui spațiu sigur și liniștit, de unde să înceapă încet să exploreze restul casei. Acest loc trebuie să fie departe de agitația din timpul zilei.

Adaptarea puiului de pisică în noua lui casă

Pui de pisică adormit pe pernă

Deschide ușa coșului de transport, așezat în prealabil pe podea, și lasă-l să iasă când vrea. Probabil va mirosi în jur, înainte de a-și găsi culcușul. După ce a investigat fiecare colțișor, mângâie-l puțin și vezi dacă are nevoie de odihnă.

Puilor de pisică le place să doarmă și au nevoie de mult somn. După toată agitația călătoriei cu mașina și explorarea noii locuințe, vor avea nevoie de somnic. Încearcă să reziști dorinței de a începe să te joci cu el imediat și dă-i multe ocazii să exploreze și să se odihnească nestingherit.

Dacă este ora mesei, oferă-i puțină hrană, dar nu fi surprins dacă nu va mânca. Adesea, pisicile refuză hrana un timp, dacă sunt stresate, deci, lasă-i timp să se adapteze și apetitul îi va reveni în curând. Ține cont că puii de pisică au și preferințe pentru textura umedă sau uscată, dar întotdeauna trebuie hrăniți cu sortimente special create pentru ei până la vârsta de 1 an. Pentru a se adapta mai ușor, poți începe cu hrana umedă PURINA® FELIX® Fantastic JUNIOR, deoarece are un miros mai puternic și este mai moale decât hrana uscată, ceea ce ar putea încuraja apetitul. În plus, puiul de pisică va beneficia de un aport de apă crescut.

Citește mai mult despre hrănirea puiului de pisică

Întâlnirea cu familia

După ce s-a odihnit și s-a liniștit în camera lui, este timpul să cunoască noua sa familie umană. Evident, acesta este un moment foarte incitant, dar încearcă să-ți păstrezi calmul. Înainte de a prezenta locuința noului pisoi, toată lumea trebuie să stea, în liniște, pe podea și să respecte o regulă – atinge pisoiul numai dacă acesta vine spre tine. Nu trebuie să existe vreo prindere cu forța sau ceartă între copii, altfel animalul se va speria. Dacă puiul de pisică încearcă să se ascundă, fă-l să se răzgândească, cu o jucărie sau o recompensă, pentru a-l încuraja să fie sociabil, dar nu îl brusca sau forța niciodată.

Poate fi o idee bună să folosești un spray cu feromoni sintetici și difuzoare în priză, deoarece acestea ajută pisoiul să știe că zona este sigură și îl ajută să se simtă relaxat și liniștit. Când folosești difuzoare, ar trebui să fie de ajuns să distribui unul sau două în întreaga casă.

Feromonii sintetici imită un miros natural emanat de pisici. Acestea folosesc feromonii pentru a întâmpina alte pisici și pentru a le arăta că sunt prietenoase, dar și pentru a marca obiectele familiare din jurul casei.

Pui de pisica jucaus
icon mov pisica

Întâlnirea cu copiii

Dacă tu ești încântat de noul pisoi, imaginează-ți cum se simt copiii! Pentru a începe prietenia cu dreptul, învață copiii cum să ridice și să susțină corect greutatea pisoiului și cum să mângâie pisica în mod delicat. Adesea, copiii mici lovesc în loc să mângâie, ceea ce nu este confortabil și poate fi chiar dureros pentru pisoii mici. De asemenea, învață-i cum să mângâie puiul de pisică – din vârful capului și de-a lungul spatelui. Deși burticile sunt irezistibile când puii se rostogolesc și se joacă, majoritatea sunt sensibili în această zonă și pot avea de suferit. Și amintește-le copiilor să lase în pace coada pisoiului – și să nu-l tragă niciodată de ea.

Deși poate fi tentant să te uiți cum doarme un pisoi frumos, acesta are nevoie de intimitate. Asigură-te că îl lași singur când mănâncă, merge la toaletă sau doarme – și nu lăsa litiera la îndemâna copiilor mici. Cu siguranță nu vrei ca aceștia să se joace cu ea!

Spală-te pe mâini după ce te-ai jucat cu pisoiul și, mai ales, după ce ai curățat litiera. Încurajează-i și pe cei mici să facă la fel.

icon albastru pisica adulta si pui de pisica

Întâlnirea cu alte animale de companie

Secretul în a prezenta noul pui de pisică altor animale din casă este răbdarea. Nu pune puii într-o postură în care s-ar putea bate cu alte animale de companie.

Pisicile și câinii învață adesea să se iubească, sau cel puțin să conviețuiască fără probleme, dar nu putem spune asta despre toate animalele. Ține animalele cum ar fi iepuri, porcușori de Guineea, șoareci, păsări și reptile permanent departe de pisoi, deoarece le-ar putea vedea ca pe o pradă.

Animalele se recunosc parțial după miros. Deci, când prezinți puiul de pisică unui câine sau unei pisici, încearcă să le întrepătrunzi mirosurile. Mângâie-l pe unul, apoi pe celălalt și, astfel, mirosul va fi transferat, apoi fă și schimb de așternuturi între ei. Astfel, vor începe să asocieze lucruri plăcute (dormind confortabil și fiind mângâiați) cu mirosul celuilalt animal.

Citește mai mult despre cum îi faci cunoștință pisicii tale cu alte animale. Dacă ai urmat sfaturile, dar încă ai probleme cu integrarea puiului de pisică în casă, contactează medicul veterinar. Acesta îți poate recomanda un specialist în comportamentul pisicilor.

După ce s-a acomodat

Pui de pisică cu ochi largi ghemuit lângă canapea

După ce puiul de pisică a căpătat încredere, curând va începe să umble prin casă. Ai grijă unde calci – îți pot apărea brusc în față!

Puiul va fi dornic de multă joacă, dar are nevoie și de somn, deci oferă-i un loc liniștit, în care să se poată cuibări, fără să fie deranjat.

Îl poți ajuta să se integreze dacă vei stabili o rutină, în special cu alimentația, joaca și mângâiatul.

- Vezi mai multe la: Cum să-ți primești pisica acasă