Cum să-ţi faci casa prietenoasă pentru pisici

Noua ta pisică e prețioasă, așa că vei dori să-ți faci casa și grădina cât mai sigure pentru ea. De unde începi, așadar, în crearea unei case și grădini sigure pentru pisică?
Pisoi așezat pe pat
Pisoi așezat pe pat
Pisoi așezat pe pat

Siguranța în interior

Pisicile și, mai ales, puii de pisică sunt în mod natural curioase și investighează obiectele atingându-le, mirosindu-le și gustându-le. Atunci când aduci o nouă pisică în casă, va fi curioasă să descopere spațiul cel nou și, spre deosebire de noi, nu își va da seama de diferența dintre ceea ce este și ce nu este periculos. Dacă nu ești sigur cum să-ți faci casa sigură pentru pisică, consultă lista noastră de verificare pentru a-ți ține animalul de companie departe de necazuri.

Kitten sitting on window ledge looking out of window
 • Când aduci pentru prima dată noua pisică sau noul pui de pisică acasă, ține toate ferestrele și ușile închise până când aceasta se obișnuiește complet cu casa, are toate vaccinurile la zi și este sterilizată.
 • Verifică dacă toate recipientele din bucătărie și baie au capace care se pot închide și nu pot fi deschise cu laba pisicii. Nu lăsa sacii de gunoi în locuri în care pot fi percheziționați.
 • Pune departe orice ornamente casabile, deoarece acestea nu vor rezista mult timp cu un pui de pisică curios în casă.
 • Amintește-ți să închizi întotdeauna ușile de la cuptor, frigider, cuptorul cu microunde, mașina de spălat vase, uscător și mașina de spălat rufe. Lasă note pe ușile acestor aparate pentru a aminti altor persoane să verifice dacă nu sunt pisici exploratoare în interiorul lor, înainte de a le utiliza. Puii de pisică pot considera interesant un uscător cald sau cuva strălucitoare a mașinii de spălat.
 • Lasă închis capacul toaletei, pentru ca puii de pisică să nu poată cădea înăuntru sau să bea din apă (sau chiar să încerce să o folosească ei înșiși). Ar putea fi nevoie să lași un bilet în acest sens, pentru vizitatorii sau colocatarii care pot uita acest lucru.
 • Maschează toate cablurile electrice în spatele mobilierului. Poți cumpăra paturi de cabluri groase, de la majoritatea magazinelor de profil și le poți așeza peste cabluri, pentru a le proteja de ros.
 • Depozitează pungile de plastic într-un loc sigur, pentru că pot fi un pericol real dacă sunt mestecate și înghițite sau folosite ca ascunzătoare.
 • Lumânările aprinse, bețigașele parfumate sau arzătoarele de uleiuri aromatice pur și simplu o caută cu lumânarea – flăcările și pisicile pufoase nu se amestecă. Dacă ai un foc deschis, asigură-te că în fața lui este un grilaj de protecție.
 • Scurtează cordoanele jaluzelelor și draperiilor și pune-le unde nu pot ajunge lăbuțele puilor de pisică.
 • Lasă permanent blaturile de bucătărie libere și fără resturi de mâncare. Oasele de pui pot fi tentante pentru pisici, dar pot fi foarte periculoase deoarece se pot desface în așchii când sunt mestecate. Corzile pentru legat bucățile de carne sunt și ele irezistibile, ca gustare sau jucărie, dar pot cauza probleme grave de sănătate dacă sunt înghițite.
 • Pisicile adoră să se cațere așa că, dacă dorești să protejezi mobilierul, stâlpii pentru zgâriat pot fi foarte utili, ideal cei care includ o platformă înaltă, unde pisicile se pot ascunde sau dormi fără a fi deranjate.
 • Verifică lista de substanțe periculoase de mai jos și asigură-te că acestea sunt depozitate în siguranță și nu la îndemâna pisicilor. Fixează elemente de blocare pe dulapurile de bucătărie de la nivelul podelei, deoarece pisoii curioși au o pasiune în a deschide uși.

Din nefericire, multe din obiectele uzuale dintr-o gospodărie sunt foarte toxice pentru pisici, chiar și în cantități mici. Pentru ca pisica să fie în siguranță, evită să folosești următoarele produse, sau păstrează-le într-un dulap închis, departe de lăbuțele curioase:

 • Produse de curățare și igienă, cum ar fi înălbitori și produse care conțin fenoli (de ex. dezinfectanți care tulbură apa).
 • Medicamente pentru uz uman (cum ar fi paracetamol și ibuprofen).
 • Produse pentru uz auto, cum ar fi antigel.
 • Produse de înfrumusețare sau decorațiuni, cum ar fi vopsele de păr, spirt sanitar și acetonă.
 • Otravă pentru șobolani / șoareci – în mod ideal, acestea nu trebuie folosite deloc, deoarece pisica se poate îmbolnăvi grav dacă mănâncă produsele otrăvite. Dacă totuși trebuie să le folosiți, amplasează-le în locuri în care pisica nu poate ajunge.
 • Peleți pentru melci (sunt disponibile versiuni care sunt sigure pentru animalele de companie).
 • Soluții anti-molii (naftalină sau paradiclorbenzen).
 • Uleiuri pentru potpourri, balsamuri de rufe, detergenți pentru mașina de spălat vase (toate conțin detergenți cationici, care cauzează leziuni corozive).
 • Baterii (acestea conțin acizi sau baze, care cauzează leziuni corozive).
 • Plastelină fabricată în casă (datorită conținutului mare de sare).
 • Produse pentru încălzirea mâinilor sau picioarelor (acestea conțin cantități mari de fier).
 • Țigări, zaț de cafea, alcool.
 • Ciocolată (aceasta reprezintă o problemă mai mult pentru câini, dar teobromina din ciocolată este toxică și pentru pisici).
 • Toate tipurile de crini (frunze, flori etc.), în buchete sau în ghivece (vezi mai jos lista cu alte plante toxice).
 • Unele produse anti-purici pentru câini conțin permetrină, care este foarte toxică pentru pisici, așa că asigură-te că sunt păstrate în locuri sigure și câinii sunt separați de pisici în timpul tratamentului.

Deși ne gândim la pisici ca fiind carnivore, nu fi surprins dacă observi că pisica mestecă legume sau alte plante. Unora dintre pisici le place să molfăie iarba de afară sau să ciugulească frunzele plantelor de interior din ghivece. Fii atent la ce anume ronțăie pisica ta, deoarece unele plante au părți care sunt toxice pentru ea. Informează-te cu privire la plantele din interior pe care tu le ai deja, deoarece îi pot face rău. De preferat ar fii să eviți plantele în interiorul casei tale, deoarece pisica le poate considera hrană.

Small blue icon

Plante de interior toxice pentru pisici

Dieffenbachia (trestia de zahăr sălbatică), Crini (toate părțile plantei sunt extrem de toxice), Philodendron, vâsc, Poinsettia (Crăciunița).

Small blue icon

Plante de grădină toxice pentru pisici

Crini, azalee, narcise, tomate, degetăriță, tisa, hortensie

Cere sfatul avizat al medicului veterinar pentru a-ți oferi o listă completă cu plantele care pot fi periculoase pentru pisici.

Siguranța în aer liber

Kitten sitting in grass touching dandelion with its nose

Pisica sau puiul tău de pisică are un instinct natural de a se juca în aer liber, de a-și marca teritoriul, de a se urca în copaci și de a trage un pui de somn la soare? Oricât de distractiv ar suna, există unele lucruri ce țin de exteriorul casei tale la care trebuie să fii atent. Afară, pisicile sunt expuse la mai multe boli și paraziți, riscă să se piardă sau să fie furate și ar putea fi rănite de o mașină. Pentru a lăsa pisicile în aer liber și a le asigura și condiții de siguranță, poți crea o grădină sigură pentru pisici.

Unele pisici sunt destul de fericite să stea în casă - deși este responsabilitatea ta să știi cum să îți faci casa sigură pentru pisici și să le oferi un mediu interesant, pentru a compensa lipsa stimulării în aer liber. Alte pisici vor prefera să hoinărească în aer liber - decizia presupune o analiză atentă. În cazul în care te decizi să lași pisica în aer liber, adresează-te crescătorului sau medicului veterinar pentru sfaturi și asigură-te că spațiul ei în aer liber este cât mai sigur posibil.

 • Îți recomandăm să ții pisica în interior până când este microcipată și își finalizează seriile de vaccinare. Vaccinările, tratamentele anti-purici și de deparazitare vor trebui să fie actualizate, deci discută cu medicul veterinar despre programarea acestora în mod corespunzător pentru a o menține protejată.
 • Acordă-i pisicii timp pentru a se familiariza complet cu mediul ei de acasă înainte de a o lăsa afară. Dacă e nouă în familie sau dacă tocmai te-ai mutat în altă casă, încurajeaz-o să rămână în interior până când este complet stabilită și este obișnuită cu noul mediu. Acest lucru durează, în mod normal, în jur de două săptămâni. Amintește-ți, dacă te-ai mutat într-o casă nouă, că va trebui să actualizezi datele de pe microcip și să înlocuiești medalionul cu identitatea pisicii.
 • Ia-o ușor atunci când introduci pisica în spațiul exterior. De exemplu, las-o să exploreze noua zonă în timp ce priviți din interior și apoi începe să faci zgomote familiare de tipul "ora cinei" cu un bol alimentar, după câteva minute, pentru a o încuraja să intre înapoi înăuntru. Pentru acest truc te poate ajuta mirosul puternic al unei hrane delicioase și apetisante, cum ar fi hrana umedă PURINA® GOURMET® MON PETIT pentru pisici adulte, rețetă special formulată cu bucăți suculente de carne pe care pisica ta le va aprecia pentru ora mesei.
 • Sterilizarea pisicii îi va minimiza dorința de a hoinări și o va ține mai aproape de casă. Acest lucru înseamnă că va fi mai puțin probabil să se intersecteze cu alte pisici și să fie implicată în partide de zgârieturi.
 • Verifică grădina pentru orice pericole posibile, cum ar fi plante otrăvitoare (a se vedea mai sus), magazii nesecurizate (în cazul în care conțin substanțe chimice) și iazuri neacoperite. Este o idee bună să te plimbi prin grădină, punând-te în pielea unei pisici neastâmpărate. Vei identifica rapid lucruri pe care le poți schimba pentru a face din grădină un loc sigur pentru pisică!
 • Folosește cu atenție pesticidele. Restricționează accesul în grădină după aplicarea oricăror substanțe chimice și ține pisica departe de gazon sau de grădină când aplici îngrășăminte, erbicide sau insecticide, până când zona se usucă complet.
 • Verifică dacă vecinii din zonă nu utilizează cumva otravă pentru șoareci. Aceasta poate fi fatală pentru pisică, dacă o ingerează, sau dacă mănâncă o rozătoare care a fost otrăvită.
 • Dacă simți că locația nu este suficient de sigură pentru accesul liber (poate locuiești în apropierea unui drum aglomerat), asta nu înseamnă că nu îi poți oferi pisicii aer curat și exerciții fizice. Ai putea:
  • construi o împrejmuire mare pentru pisică, în grădină, legată cu o plasă specială. Astfel, ar putea să aibă o zonă caldă, rezistentă la intemperii și poziționată jumătate la soare, jumătate la umbră. Adaugă un trunchi de copac sau un cadru de cățărare, frânghii și prăjini, niște iarbă, iarba mâțelor, o litieră și un bol cu apă.
  • Împrejmuiește grădina cu un gard pentru a împiedica pisicile să evadeze.
 • Prin instalarea unui lambou vei permite accesul pisicii în grădină toată ziua. Sunt utile lambourile blocabile sau cele care lasă pisica să treacă doar printr-un port care le recunoaște microcipul.
 • Poți spera că pisica se va relaxa în aer liber și va rămâne aproape de casă, dar fii conștient de faptul că aceasta poate găsi locuri neobișnuite pentru a se odihni sau ascunde. Asigură-te întotdeauna că verifici dacă sunt pisici pe alee înainte de a ieși cu mașina.
 • Dacă poți, încearcă să ții pisica în interior pe timpul nopții. Majoritatea accidentelor rutiere și încăierărilor cu alte pisici au loc după lăsarea întunericului.
 • Asigură-te că pisica poartă o zgardă 'cu desfacere rapidă' sau 'detașabilă' (în caz că rămâne blocată), cu o etichetă de identificare cu detaliile tale de contact. O bandă reflectorizantă pe zgardă va ajuta șoferii să observe pisica pe timpul nopții.
 • Doar pentru că pisica este fericită să hoinărească în aer liber, s-ar putea să nu însemne că se simte confortabil când este dusă undeva. Dacă trebuie să transporți pisica, folosește mereu un coș de plasă închis (nu o cutie de carton), umplut cu o pătură, pentru a-i menține confortul și siguranța. Pulverizează interiorul coșului cu un spray calmant cu feromoni înainte de a pune pisica înăuntru.

Poate fi o decizie curajoasă să-ți lași pisica afară, dar dacă e dornică și aventuroasă și dacă ți-ai luat toate precauțiile posibile, o va stimula mental și îi va îmbunătăți starea fizică.