Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Pisica așezată pe pat

Înțelegerea problemelor renale la pisici

6 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

În cazul pisicilor, la fel ca și în cazul oamenilor, rinichii sunt organe vitale care îndeplinesc o gamă largă de funcții importante ale organismului, printre care:

  • Filtrarea substanțelor reziduale din sânge (care ulterior sunt eliminate prin urină);
  • Reglarea cantității de minerale din corp și a presiunii sângelui;
  • Producerea de hormoni vitali.

Insuficiența renală este foarte des întâlnită la pisici, în special la pisicile mai în vârstă, care suferă de obicei de forma cronică a acestei afecțiuni.

Diferitele tipuri de insuficiență renală

Insuficiența renală acută este incapacitatea subită a rinichilor de a funcționa corect. La pisici, poate fi cauzată de o infecție sau de ingerarea unor toxine. Aceasta este uneori reversibilă, dar nu în toate cazurile. Insuficiența renală cronică se dezvoltă pe o perioada lungă de timp, într-un interval de timp de la câteva luni până la câțiva ani.

Cauzele pot varia, de la infecții la tumori, dar, de obicei, acestea rămân necunoscute. Atunci când insuficiența renală este diagnosticată, aceasta este deja ireversibila. Din fericire, există tratamente care încetinesc progresul afecțiunii și ajută la ameliorarea simptomelor.

Cum se dezvoltă insuficiența renală?

În fazele incipiente, zonele sănătoase ale rinichilor compensează activitatea zonelor afectate prin preluarea funcțiilor acestora. Însă, pe măsură ce afecțiunea avansează, sunt pierdute tot mai multe zone funcționale, iar zonele care sunt încă sănătoase nu mai pot compensa.

Atunci când se întâmplă acest lucru, pisica ta va începe să aibă simptome specifice insuficienței renale. Insuficiența renală cronică este o afecțiune progresivă și multe pisici dezvoltă această afecțiune într-o anumită măsură atunci când înaintează în vârstă, din cauza deteriorării graduale a parților rinichilor care mai funcționează.

Această afecțiune este gestionată prin utilizarea de lichide, a dietelor speciale și a medicamentelor, pentru a ajuta la încetinirea progresului afecțiunii și pentru a-ți ajuta pisica să se simtă mai bine, cu toate că este bolnavă.

Semne la care trebuie să fii atent

Urinarea excesivă: boala poate afecta abilitatea corpului de a concentra urina, ceea ce înseamnă că pisicile pot produce cantități mari de urină diluată.

Acest lucru le determină să bea mai multa apă, cu scopul de a compensa fluidele pierdute. Lipsa poftei de mâncare și letargie: acesta este un semn că toxinele care sunt în mod normal eliminate prin urină se adună în corp. Acest lucru poate cauza vărsături, greață și respirație urât mirositoare.

Diagnosticarea de către medicul veterinar

Este necesar să consulți întotdeauna medicul veterinar dacă suspectezi că pisica ta are insuficiență renală. Medicul veterinar va testa o mostră de urină și va face analize de sânge. Dacă pisica ta este diagnosticată cu insuficiență renală, tratamentul constă într-o dietă controlată sau medicamente (sau ambele, în funcție de gravitatea bolii).

Cum poate ajuta dieta?

Este dovedit că o dietă personalizată poate reduce simptomele insuficienței renale și poate scădea progresul afecțiunii. Prin urmare, nutriția este adesea cheia în gestionarea insuficienței renale cronice la pisici. Medicul tău veterinar iți poate recomanda trecerea la o dietă cu formula dovedită științific, precum PURINA PRO PLAN VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox pentru funcția renală.