Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD master logo
Pisica așezată pe pat

Ințelegerea problemelor renale la pisici

6 minute de citit
PPVD master logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

In cazul pisicilor, la fel ca si in cazul oamenilor, rinichii sunt organe vitale care indeplinesc o gama larga de functii importante ale organismului, printre care:

  • Filtrarea substantelor reziduale din sange (care ulterior sunt eliminate prin urina);
  • Reglarea cantitatii de minerale din corp si a presiunii sangelui;
  • Producerea de hormoni vitali.

Insuficienta renala este foarte des intalnita la pisici, in special la pisicile mai in varsta, care sufera de obicei de forma cronica a acestei afectiuni.

Diferitele tipuri de insuficiență renală

Insuficienta renala acuta este incapacitatea subita a rinichilor de a functiona corect. La pisici, poate fi cauzata de o infectie sau de ingerarea unor toxine. Aceasta este uneori reversibila, dar nu in toate cazurile. Insuficienta renala cronica se dezvolta pe o perioada lunga de timp, intr-un interval de timp de la cateva luni pana la cativa ani

Cauzele pot varia de la infectii la tumori, dar de obicei acestea raman necunoscute. Atunci cand insuficienta renala este diagnosticata, aceasta este deja ireversibila. Din fericire, exista tratamente care incetinesc progresul afectiunii si ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cum se dezvolta insuficienta renala?

In fazele incipiente, zonele sanatoase ale rinichilor compenseaza activitatea zonelor afectate prin preluarea functiilor acestora. Insa, pe masura ce afectiunea avanseaza, sunt pierdute tot mai multe zone functionale, iar zonele care sunt inca sanatoase nu mai pot compensa.

Atunci cand se intampla acest lucru, pisica ta va incepe sa aiba simptome specifice insuficientei renale. Insuficienta renala cronica este o Afectiune progresiva si multe pisici dezvolta aceasta Afectiune intr-o anumita masura atunci cand inainteaza in varsta, din cauza deteriorarii graduale a partilor rinichilor care mai functioneaza.

Aceasta Afectiune este gestionata prin utilizarea de lichide, a dietelor speciale si a medicamentelor, pentru a ajuta la incetinirea progresului afectiunii si pentru a-ti ajuta pisica sa se simta mai bine, cu toate ca este bolnava.

Semne la care trebuie sa fii atent

Urinarea excesiva: boala poate afecta abilitatea corpului de a concentra urina, ceea ce inseamna ca pisicile pot produce cantitati mari de urina diluata.

Acest lucru le determina sa bea mai multa apa, cu scopul de a compensa fluidele pierdute. Lipsa poftei de mancare si letargie: acesta este un semn ca toxinele care sunt in mod normal eliminate prin urina se aduna in corp. Acest lucru poate cauza varsaturi, greata si respiratie urat mirositoare.

Diagnosticarea de catre medicul veterinar

Este necesar sa consulti intotdeauna medicul veterinar daca suspectezi ca pisica ta are insuficienta renala. Medicul veterinar va testa o mostra de urina si va face analize de sange. Daca pisica ta este diagnosticata cu insuficienta renala, tratamentul consta intr-o dieta controlata sau medicamente (sau ambele, in functie de gravitatea bolii).

Cum poate ajuta dieta?

Este dovedit ca o dieta personalizata poate reduce simptomele insuficientei renale si poate scadea progresul afectiunii. Prin urmare, nutritia este adesea cheia in gestionarea insuficientei renale cronice la pisici. Medicul tau veterinar iti poate recomanda trecerea la o dieta cu formula dovedita stiintific, precum PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox pentru functia renala.