Hrănirea câinelui tău adult

Dacă puiul de câine a crescut, este momentul să renunți la hrana specială pentru pentru pui și să începi hrănirea cu o hrană potrivită pentru câinele adult. De obicei, această schimbare a hranei are loc după aproximativ 12 luni pentru rasele mici și după aproximativ 24 de luni pentru rasele gigant.
Labrador ciocolatiu și stăpânul său
Labrador ciocolatiu și stăpânul său
Labrador ciocolatiu și stăpânul său

Cunoașterea tipurilor de hrană

Cel mai bun prieten al omului are nevoie de îngrijire constantă, iar hrănirea câinilor reprezintă un element esențial în menținerea stării bune de sănătate și evitarea unor probleme care pot să apară de-a lungul timpului și să afecteze patrupedele noastre preferate.
Alimentația câinilor trebuie realizată în funcție de vârsta acestora, de talie, rasă și nu în ultimul rând trebuie să fie adaptată la problemele de sănătate pe care le are fiecare câine în parte.
Încearcă să introduci în alimentația câinelui atât hrană umedă, cât și hrană uscată, pentru că astfel își va dezvolta o dentiție puternică și în același timp se va obișnui cu diverse texturi și gusturi, așa că va reacționa pozitiv atunci când va trebui să faci modificări în dieta lui obișnuită.
Consultă medicul veterinar pentru că îți va da sfaturi și recomandări și puteți stabili împreună cu ce se hrănește câinele tău, astfel încât vizitele la cabinet să fie doar pentru controale de rutină, nu pentru urgențe. De exemplu, Malamutul de Alaska este predispus la balonare și probleme cu stomacul, de aceea mesele mai mici și frecvente îl pot ajuta cu acest aspect. Pe de altă parte un Beagle poate suferi de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate).
Observă în timp ce alimente îi plac câinelui tău și oferă-i opțiuni diverse, care să-i stimuleze gustul și să-i regleze digestia. Indiferent de meniul pe care-l alegi pentru patrupedul tău, asigură-te că hrana este de bună calitate, ca să ofere echilibrul nutrițional de bază și să susțină sănătatea sistemului imunitar cu ajutorul conținutului bogat de proteine, vitamine și minerale. Pe termen lung, în funcție de nevoile și preferințele câinelui, vei decide ce tip de hrană i se potrivește, deoarece nu există un răspuns unic la întrebarea cu ce se hrănesc câinii. Fiecare patruped are personalitatea sa unică, iar schimbările de meniu trebuie abordate cu atenție și introduse treptat, cu urmărirea atentă a reacțiilor fizice și emoționale ale câinelui.
Monitorizează constant starea de sănătate a animalului de companie și nu neglija semne precum pierderea în greutate sau îngrășarea, căci sunt semne ale unor probleme metabolice sau ale unor afecțiuni serioase și reprezintă motive pentru modificarea dietei zilnice a câinelui.

Happy labrador

Există o gamă variată de hrană echilibrată nutritiv pentru câinii adulți, elaborată pentru nevoile lor specifice. Astfel, există mai multe opțiuni pentru alimentația câinelui tău.

Rasa, talia, vârsta, stilul de viață și sănătatea pot face o diferență semnificativă:

 • Rasele mai mici au un metabolism mai rapid, ceea ce înseamnă că vor consuma mult mai multă energie. În funcție de starea generală de sănătate și de nivelul de activitate, anumiți câini de talie mică ar putea avea nevoie de două ori mai multe calorii pe zi decât cei de talie mare. Cele mai bune formule de hrană pentru câinii de talie mică au o cantitate de proteine în plus și sunt bogate în grăsimi și carbohidrați. De asemenea, hrana conține bucăți de dimensiuni mai mici, adecvate staturii lor.
 • Rasele mai mari pot avea un metabolism mai lent, dar, categoric, au un apetit mai mare. Formulele preparate special pentru câinii de talie mare conțin bucăți mai mari și mai satisfăcătoare de hrană, ceea ce îi încurajează să mestece mai mult, în loc să înfulece hrana. Conținutul redus de grăsimi, cantitatea concentrată de proteine și glucozamina ajută controlul greutății, minimizând impactul asupra articulațiilor și organelor vitale.
 • Dacă animalul tău de companie este deosebit de activ sau este un câine utilitar, poți alege o formulă specială, adecvată unui stil de viață activ. Aceasta va asigura niveluri mai mari de grăsimi, proteine și vitamine, cum ar fi B12, pentru a ajuta la degajarea energiei din hrană. De asemenea, vitamina E poate ajuta la recuperarea mai eficientă a mușchilor obosiți, după perioade de exercițiu solicitant.
 • În general, se recomandă trecerea femelelor gestante înapoi pe o dietă bazată pe hrană specială pentru puiul de câine, întocmai pentru a le asigura calorii suplimentare și niveluri mai ridicate de nutrienți cheie de care au nevoie. Citește mai mult despre hrănirea câinelui tău pe perioada gestației.
 • Câinii mai puțin activi au nevoie de mai puține grăsimi, deci hrănirea cu o formulă 'light' poate ajuta la evitarea creșterii în greutate.
 • Unii câini pot dezvolta sensibilități la grupele de alimente sau pot avea probleme medicale care necesită un regim special. În astfel de cazuri, veterinarul va putea să îți recomande o dietă adecvată nevoilor câinelui tău.

Dacă nu ești sigur ce dietă este potrivită pentru câinele tău, discută cu medicul veterinar sau cu un asistent veterinar.

Echipa noastră este adesea întrebată “cât de des ar trebui să îmi hrănesc câinele?”. În funcție de rasă, te sfătuim, de obicei, ca o dată sau de două ori pe zi. Câinele tău de talie mică are stomacul mai mic, astfel că are nevoie de mese mai mici și dese. Similar, rasele mai mari, care au tendința de a înfuleca hrana, au nevoie de două mese mai mici mai degrabă decât una mare. Înfulecarea alimentelor, pe nemestecate, poate duce la probleme ale intestinelor.

Dacă nu ești sigur cât de des ar trebui să îți hrănești câinele, contactează cabinetul veterinar.

Hrănește câinele într-un loc liniștit, departe de agitația din casă. Asigură-te că acesta are întotdeauna la dispoziție un vas curat, pus pe o suprafață ușor de curățat, cum ar fi gresia. Dacă observi că vasul câinelui alunecă pe podea, folosește un vas antiderapant sau un covoraș de cauciuc.

Câinii care înghit hrana pe nemestecate ar putea beneficia de vase anti-înfulecare, pentru că acestea încurajează mâncatul mai lent, în timp ce câinii bătrâni – sau cei care fac mizerie când mănâncă – pot prefera un recipient ridicat pentru hrană.

Dacă ai și alți câini în casă, hrănește-i în același timp, dar separat unul de altul, pentru a evita bătaia.

Când vine vorba de hrănirea câinelui, încearcă să îi oferi hrana umedă (conserve/plicuri) la temperatura camerei, deoarece mirosul este mai atractiv, iar conținutul este mai ușor de digerat. Acest lucru înseamnă că ar trebui să o scoți din frigider cu o oră înainte. Poți folosiți microundele câteva minute, pentru a încălzi, dar trebuie să te asiguri că hrana nu este fierbinte.

Hrana umedă se alterează rapid, deci nu o lăsa afară. După ce ai deschis ambalajul, nu păstra conținutul umed mai mult de 24 de ore, nici chiar în frigider.

Pe de altă parte, hrana uscată poate fi lăsată afară pe timpul zilei fără să se altereze. Păstreaz-o într-un mediu curat, uscat, într-un container etanș sau o cutie resigilabilă, pentru a-și păstra aroma și pentru a nu se altera.

Majoritatea câinilor adoră să ronțăie hrana uscată, dar, dacă o preferă cu puțină apă, sau dacă există un motiv medical pentru care hrana solidă trebuie evitată, înmoaie hrana în apă cu 30 de minute înainte. Bucățile uscate pot ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene. Așadar, dacă adaugi apă în hrana uscată, va trebui să îi suplimentezi câinelui alimentația cu o recompense regulate pentru sănătatea dinților. Reține că periajul regulat este cel mai bun mod de a preveni afecțiunile stomatologice ale câinelui.

Nu este recomandată mișcarea cu o oră înainte și după masă, deoarece câinii mari și gigant sunt extrem de susceptibili de balonarea stomacului și răsucirea intestinelor (o stare numită dilatație gastrică și obstrucție intestinală), considerate urgențe medicale. Simptomele includ un abdomen balonat, eructații și senzație de disconfort. Contactează veterinarul imediat dacă ești îngrijorat de starea abdomenului câinelui tău.

Purple dog food icon

Cât de mult ar trebui să îmi hrănesc câinele?

Cât de mult trebuie să hrănești câinele depinde de rasa lui, stilul de viață și starea organismului. Urmează indicațiile de pe spatele pachetului, dar reține că acestea sunt numai un punct de pornire.

Fiecare câine este diferit – cel mai important este să îl hrănești suficient pentru a-i menține corpul sănătos și suplu.

Atunci când se află la greutatea ideală poți simți – dar nu vedea – coastele destul de ușor, fără a fi acoperite de un strat consistent de grăsime. Talia câinelui tău trebuie să fie clar vizibilă în spatele coastelor, atunci când te uiți de sus în jos, fără semne de legănare a pliurilor atunci când merge.

Blue dog icon

Este bine să îi ofer câinelui meu recompense?

Fiecare câine merită, din când în când, o recompensă câștigată pe merit, dar, dacă îi vei oferi delicatese, nu uita să elimini caloriile suplimentare din porția lui de mâncare pentru a evita supra-alimentarea. Recomandarea noastră este să limitezi recompensele, biscuiții și produsele de ros la nu mai mult de 15% din aportul zilnic al câinelui sau 10% dacă îi oferi recompense mai mici, pe bază de mâncare.

Dacă un câine ține un regim recomandat de veterinar, nu are voie să primească aceleași recompense ca un câine care nu are nicio interdicție, dar acest lucru nu înseamnă că ele trebuie să lipsească de tot. Poți folosi o parte din alimentația zilnică pentru recompense și dresaj.

Unele recompense funcționale, cum ar fi PURINA®DentaLife®, sunt de diferite mărimi, conform greutății câinelui tău. Acest tip de recompensă vine cu o serie de beneficii pentru sănătatea orală a câinelui tău, științific dovedit că ajută la curățarea dinților, chiar și a celor situați în zone greu accesibile și care sunt vulnerabili la apariția tartrului și a plăcii bacteriene. Deși pot asigura până la o treime din necesarul caloric al acestuia, sunt suplimentate cu vitamine și minerale esențiale, pentru a-l ajuta să-și mențină o dietă echilibrată.

Ca și în cazul hranei, urmează indicațiile de administrare de pe pachetul recompenselor și, dacă ai dubii cu privire la cantitatea acestora, întreabă veterinarul sau asistentul.

În afară de a ști cu ce să hrănești câinele, merită să știi și cu ce nu ar trebui. “Privirea de cățeluş” e numită așa dintr-un motiv întemeiat – știu exact cum să obțină ce-și doresc, în special când cer mai multă mâncare. Dacă puiul de câine are o dietă sănătoasă și echilibrată, încearcă să ignori dacă acesta cere resturi de la masă. Dacă totuși cedezi ocazional, recompensele nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din dieta totală a câinelui. În caz contrar, riști să deteriorezi valoarea alimentelor echilibrate pentru animale. De asemenea, ai grijă să îți ferești câinele de anumite alimente:

 • Carne crudă. Aceasta poate cauza toxiinfecție alimentară, deci, dacă îi oferi carne, asigură-te că nu este condimentată și că este gătită, pentru a distruge bacteriile.
 • Oase. Oasele de pui și de pește pot afecta dinții și pot genera obstrucții ale intestinelor. Este valabil și pentru oasele mari. Deși oasele mari sunt adesea oferite câinilor, pot cauza obstrucții ale intestinelor dacă se sparg, deci evită să îi oferi oase câinelui tău.
 • Ciocolată pentru uz uman.
 • Ceapă, struguri sau stafide, deoarece acestea pot fi extrem de toxice pentru câini.
ALIMENTE ŞI SUBSTANŢE DĂUNĂTOARE CÂINILOR

Poate veni vremea când trebuie să schimbi dieta câinelui tău; poate îmbătrânește și are nevoie de hrană pentru seniori, femela poate fi gestantă sau câinele poate avea o problemă medicală ce necesita un regim special. Dacă îi schimbi dieta prea rapid, îi poți afecta digestia, deci ai grijă să treci câinele printr-un proces de tranziție lent (mai mult de 7-10 zile), astfel încât să se poată acomoda natural cu enzimele și bacteriile din tractul digestiv.

 • Amestecă puțină mâncare nouă în mâncarea curentă sau oferă ambele alimente, separat.
 • În decursul a 7-10 zile, crește gradual cantitatea de hrană nou adăugată în timp ce micșorezi cantitatea de hrană precedentă, până când le schimbi în totalitate.

Dacă treci de la hrană umedă la hrană uscată, câinele va trebui să se familiarizeze cu noua textură. La început, poate mesteca mai activ, poate petrece mai mult timp la masă și, categoric, va dori mai multă apă.

Dacă treci de la hrană uscată la hrană umedă, va bea mai puțină apă și i se poate părea ciudată lipsa bucăților crocante. Pentru a adăuga textură, amestecă întotdeauna și câțiva biscuiți. Trebuie să reții că o porție de hrană uscată poate părea mai mică decât o porție de hrană din conservă. Acest lucru se întâmplă deoarece hrana uscată este, de obicei, mai densă caloric, deci câinele obține aceeași cantitate de energie dintr-o porție mică de hrană umedă ca dintr-o porție mai mare de hrană uscată.

Când câinele refuză noua hrană, chiar și cea recomandată de veterinar, trebuie să discuți cu medicul, deoarece poate exista un motiv pentru care câinele este mofturos. Nu îți face griji. Cu siguranță va exista o formulă alternativă pe care să o încerci.

Află mai multe despre brandurile destinate câinilor.