O dietă sănătoasă și echilibrată pentru câini

Pentru a-l menține sănătos, fericit și activ cât mai mult cu putință, câinele tău are nevoie de echilibrul a șase grupe majore de nutrienți: proteine, grăsimi/uleiuri, vitamine, minerale, carbohidrați și apă.
Câini jucându-se într-un lac
Câini jucându-se într-un lac
Câini jucându-se într-un lac

Suplimente complementare

Dacă îi oferi câinelui o recompensă ocazională, binemeritată, această va ajuta la consolidarea legăturii dintre voi. Mai mult, este și un ajutor pentru dresaj. Nu uita însă că prea multe recompense și prea diferite pot dezechilibra dieta câinelui, ceea ce poate duce la probleme de greutate.

Recompensele pentru câini, inclusiv biscuiții și articolele pentru ros, nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din aportul caloric zilnic al câinelui. Va trebui să citești cu atenție indicațiile de pe pachet pentru a te asigura că nu supra-alimentezi câinele. Alege recompensele adecvate taliei câinelui tău, iar dacă veterinarul a recomandat o dietă strictă, poți păstra o porție din hrana completă pentru a o folosi ca recompensă. Este o idee bună să monitorizezi starea corporală a câinelui tău. Citește și cum să îţi hrăneşti câinele adult pentru a afla ce nutrienți trebuie să includă dieta câinelui tău și de ce.

White dog looking up
Ciocolata poate fi extrem de dăunătoare și nu trebuie să fie administrată câinelui. Chiar o cantitate mică, de 85g de ciocolată alimentară, poate ucide un câine de talie medie
  • Mâncarea oamenilor/resturi de la masă: Sistemul digestiv al câinelui este diferit tău, iar mâncarea pentru oameni este adesea prea sărată sau prea bogată în proteine, fără suficiente minerale sau nutrienți esențiali pentru a garanta o dietă echilibrată nutrițional pentru câini. Dacă dorești să îl recompensezi ocazional cu un pic de hrană gătită în casă, carnea albă de pui (cu toate oasele eliminate) poate fi o alegere bună. Este ușor digerabilă, plină de proteine și conține vitamine și minerale. Veterinarii recomandă hrănirea cu pui și orez sau pește alb și orez pentru câinii care se recuperează după probleme stomacale.
  • Carne crudă: Deși poate părea un aliment normal pentru rasa canină, carnea crudă poate conține bacterii care ar putea îmbolnăvi câinele.
  • Oasele: În special bucățile mici de os și oasele de pește, deoarece pot afecta dinții și pot provoca obstrucții ale gâtului și intestinelor. Oasele de pui trebuie să fie evitate întotdeauna, deoarece se pot rupe când sunt mestecate și pot provoca afecțiuni grave dacă sunt înghițite. Deși câinii sunt hrăniți, în mod tradițional, cu acestea, nu recomandăm oase mari, deoarece sunt asociate cu obstrucțiile intestinelor.
  • Alimente otrăvitoare: Deși acestea sunt bune pentru oameni,câinii se pot îmbolnăvi, și chiar pot muri, dacă mănâncă ciocolată, ceapă, usturoi, struguri sau stafide. Rubarba, spanacul și sfecla sunt, de asemenea, otrăvitoare pentru câini.
  • Suplimente alimentare: Când câinele tău este hrănit cu alimente complete din punct de vedere nutritiv, suplimentele alimentare nu sunt necesare în regimul unui câine sănătos. Dacă prietenul tău patruped are cerințe nutriționale speciale, cauzate de sarcină sau de starea medicală, cere-i veterinarului să îți recomande o dietă echilibrată, special concepută pentru nevoile lui. Adăugarea aleatorie a suplimentelor poate contribui la diformități scheletale și alte probleme.