Tibetan Terrier

Tibetan Terrier
Atractiv, de talie mică/medie, Terrierul Tibetan este un câine cu blana lungă, dreaptă sau ondulată care poate avea orice culoare, mai puțin ciocolatiu/roșu închis. Pătrățoși și îndesați, masculii adulți au o înălțime de 36 – 41 de centimetri, iar femelele sunt ceva mai scunde. Greutatea lor variază între 8 – 14 kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Dresaj de bază necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mic
 • Minimum de salivare
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

În ciuda faptului că este numit Terrier Tibetan, acest câine nu a fost niciodată folosit în rolul tradițional de căutare a vânatului pe teren. În schimb, rasa Terrier Tibetan, sau TT, a fost conducător de turme și paznic la nevoie. Crescut în mănăstiri drept companion pentru călugări, era cunoscut drept Câinele Sacru al Tibetului și a atras atenția vesticilor începând cu anul 1922.

Personalitate

Un cățel blând, fericit și sociabil, Terrierul Tibetan este vioi și haios. Este în mod obișnuit rezervat față de străini, însă loial și afectuos cu cei dragi. Un companion căruia îi place distracția, Terrierul Tibetan este agitat, are un caracter impozant și poate fi un excelent câine de familie.

Sănătate

Terrierul Tibetan este în general o rasă sănătoasă. Ca multe alte rase, poate suferi uneori de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante. Ca multe rase mici, poate suferi de dislocarea temporară a rotulelor.

Exerciții

Plină de viață, această rasă de câini tibetani iubește să facă mișcare și are nevoie de aproximativ o oră pe zi, însă va accepta bucuros mai mult, dacă i se oferă. Se comportă bine la dresaj și îi place să petreacă timp cu familia, după cum îi plac și hobby-urile canine amuzante. Ca pe orice câine cu blana lungă, trebuie să-l verifici după plimbare, pentru a îndepărta crenguțele sau frunzele pe care le-ar fi putut agăța de pe drum!

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Fiind o rasă care nu năpârlește, Terrierul Tibetan are nevoie să-i perii și să-i piepteni blana dublă lungă și deasă cel puțin o dată la două zile, pentru a evita formarea de câlți. Trebuie verificat de asemenea zilnic pentru a-l scăpa de resturile din plimbări. Blana este adesea tăiată la o lungime mai mică și mai ușor de administrat de stăpânii de animale, însă va avea în continuare nevoie de periaj regulat, căci în caz contrar se vor forma câlți.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.