OpenOpen

Ogarul afgan

Ogarul afgan

Un câine nobil, cu o alură demnă, câinele afgan are o postură mândră și elegantă, purtându-și blana lungă și strălucitoare ca pe un trofeu prețios. Fiind o rasă mare, câinii adulți măsoară 68 – 74 de centimetri în înălțime, femelele fiind ceva mai scunde, respectiv 63 – 69 de centimeti. Blana lor luxuriantă poate fi găsită în toate culorile – de la negru la argintiu, cu toate culorile, gamele și combinațiile intermediare! Greutatea medie este de aproximativ 25 de kilograme, variind între 20 și 27 de kilograme, în funcție de sexul și constituția câinelui.

Aspect
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Ogarul afgan
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Ogarul afgan
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Scăzut

Origine

Una dintre cele mai vechi din lume, rasa Ogar Afgan a intrat pentru prima dată în atenția lumii occidentale în secolul al XIX-lea. Istoricul său exact este necunoscut, deși legendele abundă. În Afganistan există mai multe variații ale rasei. Au fost folosiți pentru pază și a mâna turmele, dar și pentru a vâna antilope, iepuri, căprioare și chiar lupi, șacali sau pume.

Personalitate

Adesea rezervat față de străini, socializarea precoce este obligatorie pentru acest câine regal, la fel cum este și dresajul timpuriu al puilor – îndeosebi cu semnal de întoarcere. Cu familia și cunoscuții nu dă niciun semn că ar fi distant – este extraordinar de loial și iubitor. Câinele Afgan este făcut să alerge și nu este niciodată mai fericit decât atunci când aleargă la viteză maximă, cu vântul prin blană, urmărind o minge sau o veveriță pe care a zărit-o.

Sănătate

Ogarul Afgan este în general o rasă sănătoasă și robustă, suferind doar de câteva probleme specifice rasei.

Exerciții

Un câine Afgan adult are nevoie de multă mișcare (în mod ideal aproximativ două ore pe zi sau chiar mai mult). Adoră să alerge liber, însă din cauza tendinței sale de a urmări și a vâna, asigură-te că semnalul de întoarcere este fiabil și du-l să facă mișcare în zone deschise securizate, departe de trafic.

Nutriție

Câinii de talie mare beneficiază de un aport de nutrienți diferit, incluzând minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mică. Ogarii Afgani sunt predispuși spre balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc

Îngrijire

Superba blană lungă și mătăsoasă a unui Ogar Afgan vine cu un preț: întreținerea ei necesită multă muncă pentru a o menține tot timpul în stare optimă, fiind recomandată curățarea zilnică pentru a preveni încurcarea și înnodarea, precum și baia regulată pentru a păstra blana curată. Curățarea atentă este deosebit de importantă atunci când câinele își schimbă blana de pui, pentru a evita încurcarea blănii noi cu cea veche, ceea ce ar provoca disconfort.