OpenOpen

Leonberger

Leonberger

Leonberger este un câine mare, puternic și musculos. Are o caracteristică neobișnuită, respectiv picioarele membranate, care îl ajută mult la înot. Pot avea o culoare aurie similară leului, roșu, maro-roșcat, culoarea nisipului (cafeniu sau crem) și toate combinațiile dintre acestea, cu o mască neagră. Masculii adulți măsoară 72-80 de centimetri și cântăresc 34-50 de kilograme. Femelele adulte măsoară 65-75 de centimetri și cântăresc 30-50 de kilograme.

Leonberger
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Leonberger
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Leonberger
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Rasa de câini Leonberger a fost creată la 1840 pentru a semăna cu leul de pe emblema orașului Leonberg. Este rezultatul unei încrucișări între un Newfoundland și un St Bernard, precum și cu Câinele de Munte din Pirinei. Au devenit foarte populari și mulți oameni de vază erau stăpânii unor asemenea câini. Totuși, în timpul Primului Război Mondial aproape că au dispărut complet, deoarece oamenii nu-și permiteau să-i hrănească. Puținii câini care au mai rămas au fost cultivați cu grijă până la Al Doilea Război Mondial, când aproape că au dispărut din nou complet. Astăzi câinele Leonberger este încă relativ rar, dar recuperează ca număr și popularitate.

Personalitate

Leonbergerul ar trebui să fie lent, placid, loial și cu un temperament echilibrat. Se înțelege bine cu alte animale de casă și cu copiii și este jucăuș. Învață repede și, din cauza dimensiunilor lui mari, dresajul este edeosebit de important și trebuie început cât mai devreme posibil.

Sănătate

Ca multe alte rase, câinii Leonberger pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold și de cot (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Când este pui, acest câine nu trebuie să fie suprasolicitat sau alergat în sus și în jos pe scări. După formarea completă a oaselor se poate începe antrenamentul treptat. Câinele Leonberger adult ar trebui să meargă în plimbări lungi și adoră să alerge liber și să se joace. Le place de asemenea la nebunie apa și sunt cei mai fericiți atunci când pot să înoate în voie. Se recomandă aproximativ două ore de mișcare zilnic pentru un adult în formă.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de un aport diferit minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Leonbergerul este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Leonberger are o blană dublă, formată dintr-un strat superior destul de lung, apropiat de piele și un strat inferior gros. Există o „coamă” de păr mai lung/mai gros în jurul gâtului și al pieptului, precum și pe picioare. Blana are nevoie de periaj de două-trei ori pe săptămână pentru a îndepărta părul mort și desprins și a o menține în bună stare.