OpenOpen

Collie cu păr scurt

Collie cu păr scurt

Un câine de talie medie sau mare, bine proporționat și cu aspect demn, Collie cu păr scurt arată ca și cum ar fi capabil să muncească o zi întreagă. Masculii adulți au o înălțime de 56-61 centimetri și cântăresc 20,5-29,5 kilograme, iar femelele au 51-56 centimetri și 18-25 kilograme. Blana scurtă și dreaptă este aspră la atingere și poate fi de culoare negru samur sau alb, tricoloră (negru cu cafeniu și pete albe) și albastru-mierlă (albastru-argintiu cu negru).

Collie cu păr scurt
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Collie cu păr scurt
  • Blană : Scurt/aspru
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Collie cu păr scurt
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Câinii Collie cu păr lung și scurt pot părea foarte diferiți, însă sub blană se află același câine. Rasa cu păr lung avea nevoie de o blană mai lungă și mai groasă pentru a rezista la condițiile meteo necruțătoare din ținuturile înalte ale Scoției, în timp ce rasa Collie cu păr scurt lucra cu oile în ținuturile joase, unde vremea este mai blândă. Collie cu păr scurt este o rasă recunoscută de peste două secole, însă ciobănești de tip asemănător au existat în Scoția cu mult înaintea lor.

Personalitate

Prietenos și blând, Collie cu păr scurt este un câine de familie atent și poate fi un bun câine de pază pentru casă. Poate fi predispus la lătrat excesiv dacă nu este dresat sau dacă e plictisit. Nu-i place să fie separat de cei dragi prea mult timp. Este un câine activ, care are nevoie de stimulare mentală, Collie cu păr scurt acceptă bine dresajul și poate atinge standarde înalte la multe dintre disciplinele canine. Poate fi sensibil și are nevoie de manevrare blândă și calmă.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Collie cu păr scurt poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa de câini Collie cu păr scurt are nevoie de minim o oră de mișcare pe zi. Plimbarea pe același traseu în fiecare zi nu-i va aduce nicio provocare mentală, deci trebuie să schimbi rutele și să încerci niște sporturi cum ar fi agilitatea, supunerea, rally-O, freestyle sau flyball.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Collie cu păr scurt este o rasă care nu necesită multă întreținere, stratul inferior gros și stratul superior scurt și drept având nevoie de periaj o dată pe săptămână.