Collie (Smooth)

Collie (Smooth)
Un câine de talie medie sau mare, bine proporționat și cu aspect demn, Collie cu păr scurt arată ca și cum ar fi capabil să muncească o zi întreagă. Masculii adulți au o înălțime de 56-61 centimetri și cântăresc 20,5-29,5 kilograme, iar femelele au 51-56 centimetri și 18-25 kilograme. Blana scurtă și dreaptă este aspră la atingere și poate fi de culoare negru samur sau alb, tricoloră (negru cu cafeniu și pete albe) și albastru-mierlă (albastru-argintiu cu negru).
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Câinii Collie cu păr lung și scurt pot părea foarte diferiți, însă sub blană se află același câine. Rasa cu păr lung avea nevoie de o blană mai lungă și mai groasă pentru a rezista la condițiile meteo necruțătoare din ținuturile înalte ale Scoției, în timp ce rasa Collie cu păr scurt lucra cu oile în ținuturile joase, unde vremea este mai blândă. Collie cu păr scurt este o rasă recunoscută de peste două secole, însă ciobănești de tip asemănător au existat în Scoția cu mult înaintea lor.

Personalitate

Prietenos și blând, Collie cu păr scurt este un câine de familie atent și poate fi un bun câine de pază pentru casă. Poate fi predispus la lătrat excesiv dacă nu este dresat sau dacă e plictisit. Nu-i place să fie separat de cei dragi prea mult timp. Este un câine activ, care are nevoie de stimulare mentală, Collie cu păr scurt acceptă bine dresajul și poate atinge standarde înalte la multe dintre disciplinele canine. Poate fi sensibil și are nevoie de manevrare blândă și calmă.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Collie cu păr scurt poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Rasa de câini Collie cu păr scurt are nevoie de minim o oră de mișcare pe zi. Plimbarea pe același traseu în fiecare zi nu-i va aduce nicio provocare mentală, deci trebuie să schimbi rutele și să încerci niște sporturi cum ar fi agilitatea, supunerea, rally-O, freestyle sau flyball.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Collie cu păr scurt este o rasă care nu necesită multă întreținere, stratul inferior gros și stratul superior scurt și drept având nevoie de periaj o dată pe săptămână.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.