Anatolian Shepherd Dog

Anatolian Shepherd Dog
Câine de tip Mastiff este gigant și cu o constituție puternică. Masculul rasei de câini Karabaș are o înălțime de 74-81cm la maturitate, în timp ce femela are 71-79cm. Câinii masculi adulți cântăresc 50-64kg, iar femelele 41-59kg. Blana scurtă și deasă poate avea orice culoare, cu sau fără o marcă distinctivă, și urechi negre, și este deseori cafenie sau cafeniu închis, uneori cu alb.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine uriaș
 • Salivează mult
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Ciobănescul de Anatolia, cunoscut și sub numele de Karabaș, este o rasă foarte veche descinsă din câinii Mastiff și paznici de turme din Orientul Mijlociu. Înalți, atletici și puternici, aceștia își protejau teritoriile împotriva prădătorilor agresivi cum ar fi urșii și lupii. Acum sunt folosiți pentru protejarea turmelor de oi și capre din Turcia, unde sunt considerați o emblemă națională și sunt denumiți „Coban Kopegi” (în traducere „Câinele Ciobanului”).

Personalitate

Istoria activă a acestei rase este prezentă și azi – acest câine este legat în mod natural de teritoriul său, este independent și extrem de inteligent. Datorită puternicului său instinct de pază, socializarea timpurie și continuă și dresajul cu răbdare sunt esențiale. Asigurați-vă că nu există în curte locuri prin care să poată ieși și că aveți un gard dublu, cât mai înalt posibil. Țineți câinele ocupat permanent, deoarece poate deveni districtiv sau poate crea probleme dacă se plictisește.

Sănătate

Rasa de câini Anatoliană este în general o rasă foarte rezistentă, însă așa cum se întâmplă cu majoritatea raselor, aceștia pot suferi de displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). Prin urmare este foarte importantă evaluarea șoldurilor înainte de împerechere.

Exerciții

Pentru un câine de dimensiunea lui, acesta nu necesită foarte multă mișcare; două plimbări de câte o oră pe zi ar trebui să-i fie suficiente. Îi place să meargă – strămoșii lui muncitori obișnuiau să colinde multe, multe mile cu ciobanii nomazi.

Nutriție

Fiind câini de rasă gigant și având un apetit gigantic, aceștia au nevoie de un aport diferit minerale și vitamine, care susține nevoile diverse ale încheieturilor și cartilajului. Ciobănescul de Anatolia este predispus spre balonare și probleme stomacale; încercați să-i administrați mese mai mici și mai dese pentru a ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana asigura protecția paznicilor cirezilor din Turcia în iernile reci și în verile călduroase. Scurtă și densă, cu un strat inferior gros, aceasta necesită periaj o dată sau de două ori pe săptămână și cade masiv în timpul sezoanelor de năpârlire.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.