OpenOpen

Ciobănescul de Anatolia

Ciobănescul de Anatolia

Câine de tip Mastiff, gigant și cu o constituție puternică, masculul rasei de câini Karabaș are o înălțime de 74-81cm la maturitate, în timp ce femela are 71-79cm. Câinii adulți cântăresc 50-64kg, iar femelele 41-59kg. Blana scurtă și deasă poate avea orice culoare, cu sau fără o mască distinctivă și urechi negre, și este deseori cafenie sau cafeniu închis, uneori cu alb.

Ciobănescul de Anatolia
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ciobănescul de Anatolia
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănescul de Anatolia
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Ciobănescul de Anatolia, cunoscut și sub numele de Karabaș, este o rasă foarte veche descinsă din câinii Mastiff și paznici de turme din Orientul Mijlociu. Înalți, atletici și puternici, aceștia își protejau teritoriile împotriva prădătorilor agresivi cum ar fi urșii și lupii. Acum sunt folosiți pentru protejarea turmelor de oi și capre din Turcia, unde sunt considerați o emblemă națională și sunt denumiți „Coban Kopegi” (în traducere „Câinele Ciobanului”).

Personalitate

Istoria activă a acestei rase este prezentă și azi – acest câine este legat în mod natural de teritoriul său, este independent și extrem de inteligent. Datorită puternicului său instinct de pază, socializarea timpurie și continuă și dresajul cu răbdare sunt esențiale. Asigurați-vă că nu există în curte locuri prin care să poată ieși și că aveți un gard dublu, cât mai înalt posibil. Țineți câinele ocupat permanent, deoarece poate deveni districtiv sau poate crea probleme dacă se plictisește.

Sănătate

Rasa de câini Anatoliană este în general o rasă foarte rezistentă, însă așa cum se întâmplă cu majoritatea raselor, aceștia pot suferi de displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). Prin urmare este foarte importantă evaluarea șoldurilor înainte de împerechere.

Exerciții

Pentru un câine de dimensiunea lui, acesta nu necesită foarte multă mișcare; două plimbări de câte o oră pe zi ar trebui să-i fie suficiente. Îi place să meargă – strămoșii lui muncitori obișnuiau să colinde multe, multe mile cu ciobanii nomazi.

Nutriție

Fiind câini de rasă gigant și având un apetit gigantic, aceștia au nevoie de un aport diferit minerale și vitamine, care susține nevoile diverse ale încheieturilor și cartilajului. Ciobănescul de Anatolia este predispus spre balonare și probleme stomacale; încercați să-i administrați mese mai mici și mai dese pentru a ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana asigura protecția paznicilor cirezilor din Turcia în iernile reci și în verile călduroase. Scurtă și densă, cu un strat inferior gros, aceasta necesită periaj o dată sau de două ori pe săptămână și cade masiv în timpul sezoanelor de năpârlire.