Cairn Terrier

Cairn Terrier
Cu picioare scurte și o constituție solidă, câinii Cairn Terrier au un aspect de vulpe, blana tare și urechi mici și ascuțite. Deși nu sunt greoi, sunt căței foarte musculoși, cu aspect de muncitor, cu blana exterioară tare și deasă, și un strat inferior scurt, moale și lipit de piele. Exemplarele Cairn pot fi crem, galben pai, roșii, gri sau aproape negre cu inserții în toate culorile. Un adult Cairn măsoară 28-31 cm și cântărește aproximativ 6-7,5 kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mic
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Câinii Cairn sunt originari din insulele vestice ale Scoției și îndeosebi din Insula Skye și sunt cunoscuți încă din anii 1500. Rasa a fost denumită după pietrele (cairns) care erau așezate pentru a marca o graniță sau un mormânt. Aceste pietre au devenit ascunzătoarea preferată a vulpilor și a altor dăunători, iar micul dar curajosul Cairn Terrier a fost creat pentru a pune pe fugă animalele dăunătoare. Dintr-o varietate largă de câini de tip terrier au apărut încet-încet patru rase distincte: Cairn, Skye, West Highland White și Scottish.

Personalitate

Este o rasă veselă, alertă, vioaie și extrovertită care poate fi antrenată să trăiască în foarte bună înțelegere cu copiii. Se vor înțelege de asemenea cu alți câini, deși unii își vor apăra teritoriul. totuși, trebuie să fie învățați de la o vârstă fragedă să accepte pisicile și alte animale din gospodărie, altminteri le vor vâna când vor mai crește. Pot deveni independenți și încăpățânați; de aceea este esențial dresajul blând dar ferm

Sănătate

Ca și multe alte rase, Cairn Terrier poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor, precum și de displazie de șold și de genunchi (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate). Prin urmare verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt foarte importante. Ca și alte rase de talie mică, și aceștia pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas) și de un alt tip de afecțiuni ale șoldului.

Exerciții

Este o rasă care debordează de energie și trebuie să aibă timp să alerge și să se joace – minim o oră pe zi. Totuși, instinctul de vânător este atât de puternic încât se vor lansa în urmărirea prăzii, deci antrenează-i fără lesă doar în spații securizate și asigură-te că stabilești un semnal de întoarcere solid. Natura lor de terrier îi imploră să sape – fie că este vorba despre câmp sau despre grădina ta de trandafiri – prin urmare ar ajuta să aibă propria lor zonă în care să poată săpa!

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana dublă și rezistentă la intemperii a unui Cairn Terrier trebuie periată și pieptănată o dată pe săptămână. În sezonul de năpârlire, care de obicei are loc de două ori pe an, blana ar trebui să fie periată cu mâna pentru a îndepărta părul mort.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.