OpenOpen

Cairn Terrier

Cairn Terrier

Cu picioare scurte și o constituție solidă, câinii Cairn Terrier au un aspect de vulpe, blana tare și urechi mici și ascuțite. Deși nu sunt greoi, sunt căței foarte musculoși, cu aspect de muncitor, cu blana exterioară tare și deasă, și un strat inferior scurt, moale și lipit de piele. Exemplarele Cairn pot fi crem, galben pai, roșii, gri sau aproape negre cu inserții în toate culorile. Un adult Cairn măsoară 28-31cm și cântărește aproximativ 6-7,5kg.

Cairn Terrier
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Cairn Terrier
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Terrier
Cairn Terrier
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Câinii Cairn sunt originari din insulele vestice ale Scoției și îndeosebi din Insula Skye și sunt cunoscuți încă din anii 1500. Rasa a fost denumită după pietrele (cairns) care erau așezate pentru a marca o graniță sau un mormânt. Aceste pietre au devenit ascunzătoarea preferată a vulpilor și a altor dăunători, iar micul dar curajosul Cairn Terrier a fost creat pentru a pune pe fugă animalele dăunătoare. Dintr-o varietate largă de câini de tip terrier au apărut încet-încet patru rase distincte: Cairn, Skye, West Highland White și Scottish.

Personalitate

Este o rasă veselă, alertă, vioaie și extrovertită care poate fi antrenată să trăiască în foarte bună înțelegere cu copiii. Se vor înțelege de asemenea cu alți câini, deși unii își vor apăra teritoriul. totuși, trebuie să fie învățați de la o vârstă fragedă să accepte pisicile și alte animale din gospodărie, altminteri le vor vâna când vor mai crește. Pot deveni independenți și încăpățânați; de aceea este esențial dresajul blând dar ferm.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Cairn Terrier poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor, precum și de displazie de șold și de genunchi (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate). Prin urmare verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt foarte importante. Ca și alte rase de talie mică, și aceștia pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas) și de un alt tip de afecțiuni ale șoldului.

Exerciții

Este o rasă care debordează de energie și trebuie să aibă timp să alerge și să se joace – minim o oră pe zi. Totuși, instinctul de vânător este atât de puternic încât se vor lansa în urmărirea prăzii, deci antrenează-i fără lesă doar în spații securizate și asigură-te că stabilești un semnal de întoarcere solid. Natura lor de terrier îi imploră să sape – fie că este vorba despre câmp sau despre grădina ta de trandafiri – prin urmare ar ajuta să aibă propria lor zonă în care să poată săpa!

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana dublă și rezistentă la intemperii a unui Cairn Terrier trebuie periată și pieptănată o dată pe săptămână. În sezonul de năpârlire, care de obicei are loc de două ori pe an, blana ar trebui să fie periată cu mâna pentru a îndepărta părul mort.