OpenOpen

Briard

Briard

Câinii Briard sunt mari (însă nu masivi), arătoși și au o blană lungă distinctivă. Cele mai frecvente culori sunt negru și cafeniu, dar există și gri ardezie. Sunt musculoși, robuști și bine proporționați. Gâtul lor musculos le poartă cu mândrie capul. În ciuda părului abundent din jurul ochilor, au o vedere foarte bună! Femelele adulte măsoară 58-65cm și cântăresc aproximativ 34kg; masculii adulți măsoară 61-69cm și cântăresc aproximativ 38,5kg.

Briard
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Briard
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Briard
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Nu se cunosc exact originile rasei de câini Briard, dar se crede că a apărut în Evul Mediu în Europa, din câini orientali conducători de turme de oi încrucișați cu rasele de pază locale. În Franța această combinație a dat câinele Briard. O versiune a unei povești antice spune că Aubry de Montdidier a fost ucis, singurul martor fiind câinele lui. Câinele a urmărit constant ucigașul, iar Regele a aflat de această situație și a ordonat un duel între ucigaș și câine (situație obișnuită în Evul Mediu). Câinele a câștigat! Abilitățile fizice și de lucru ale rasei Briard sugerează descendența din câinele lui Aubry. Rasa și-a luat numele de la un derivat al regiunii franceze Brie.

Personalitate

Protectori prin natura lor, câinii Briard sunt duri, alerți și curajoși și pot crea probleme altor câini dacă nu sunt corect gestionați. Vor accepta alte animale din gospodărie dacă sunt socializați corect. Sunt cei mai fericiți acasă, făcând parte din familie și îi vor privi cu suspiciune pe străini. Sunt câini activi, cărora le place să se implice în jocuri, însă aceste jocuri pot deveni dure; de aceea trebuie să ai grijă dacă există copii mici în casă.

Sănătate

În general, câinii Briard sunt o rasă sănătoasă. Totuși, ca și în cazul altor rase, pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea este importantă verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere.

Exerciții

Este nevoie de multă mișcare pentru a satisface nivelul de energie al acestei rase. Le place să înoate și să alerge și ar trebui să aibă peste două ore de exercițiu fizic În fiecare zi, împreună cu antrenament pentru stimularea minții și a corpului.

Nutriție

Rasele mari, așa cum este și Briard, având un apetit sănătos, beneficiază de o balanță de nutrienți diferită, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Câinele Briard este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc.

Îngrijire

Cerințele de îngrijire sunt considerabile, deși nu este nevoie de îngrijitori specializați. Este necesar să perii și să piepteni mult blana aspră formată din două straturi pentru a ajuta la reducerea năpârlirii, a preveni încâlcirea și a menține blana curată și fără noduri. Se recomandă periajul în linie (tehnica de periaj de jos în sus strat cu strat) până la piele. Interiorul urechilor trebuie menținut curat și părul în exces trebuie îndepărtat. De asemenea, părul în exces dintre unghii trebuie trimat constant.