Airedale Terrier

Airedale Terrier
Acest câine este regele terrierilor – cel mai mare din grupa raselor terrier, cu adulți măsurând între 58 și 61cm până la partea de sus a umărului și femele având 56 - 59cm, și cântărind aproximativ 25-28kg în cazul masculilor și 21-23kg în cazul femelelor, în funcție de constituția acestora. Destul de îndesat, corpul său musculos este acoperit de o blană tare, sârmoasă, de culoare neagră cenușie (pe coamă) și cafenie în rest.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mare
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa de câini Airedale Terrier provine din rasele dispărute Black și Tan Terrier. Acest câine a fost creat în secolul al XIX-lea în văile râurilor Aire, Wharfe și Calder din Yorkshire de către vânătorii de vidre care doreau un terrier care să alunge vidrele și dăunătorii și să fie în plus și un câine de pază. Specii de terrier au fost încrucișate cu Otterhound pentru a produce un câine suficient de mare pentru a ataca bursucii și vidrele adulte. Încrucișările ulterioare cu Terrierul Irlandez și posibil cu Terrierul Galez au condus la stabilirea taliei și a tipului.

Personalitate

La fel ca majoritatea raselor de terrier, câinele Airedale este încrezător, curajos și sociabil. O rasă de câini prietenoși, energici, care învață repede, această rasă răspunde bine la dresaj – fie că vorbim de un sport canin cum este agilitatea sau de obediența amuzantă realizată acasă, fie la un curs de dresaj.

Sănătate

Câinele Airedale este în general o rasă rezistentă. Ca și în cazul majorității raselor, ei pot suferi de displazie (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, evaluarea șoldurilor câinilor înainte de reproducere este importantă.

Exerciții

Fiind un câine activ, rasa Airedale necesită o perioadă de mișcare moderată (1 - 2 ore zilnic), inclusiv jocuri și dresaj, pentru a preveni plictiseala și a-l păstra sănătos și în formă

Nutriție

Dieta câinelui dumneavoastră trebuie să conțină o cantitate echilibrată de substanțe din toate grupele principale de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă. Rasa de câini Airedale este predispusă spre balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc

Îngrijire

Blana dublă, rezistentă la apă a câinelui Airedale constă într-un strat de blană superior tare și sârmos și un strat inferior mai scurt și mai moale. Aceasta necesită periaj zilnic, dublat de trimare atunci când blana începe să cadă (de două ori pe an).

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.