Pentru ei, toată pasiunea noastră
Jenifer

PhD, Technical Communication Manager and Veterinarian @Purina

Jenifer
Stiinta

Stiinta

Go to the section >

Alergiile umane la câini sau pisici apar atunci când sistemul imunitar al unei persoane este sensibilizat la proteinele alergice (alergeni) produse de câine sau pisică. Alergenii pot fi găsiți în saliva și urina câinilor sau pisicilor, precum și pe blana lor și pot provoca răspunsuri alergice atunci când intră în contact cu persoane sensibilizate.

Aceste alergii au consecințe atât pentru proprietarul alergic, cât și pentru câine sau pisică. Metodele actuale de gestionare a alergiilor umane la pisici și la câini au anumite limitări:

Alergiile și efectele secundare ale medicamentelor pot interfera cu munca, activitățile sociale și zilnice și reduc calitatea persoanelor care suferă de alergii.
 
Încercările de a evita sau reduce expunerea la alergeni pot limita interacțiunile dintre proprietari și animalele lor de companie.
 
Alergiile reprezintă un motiv comun pentru abandonarea câinilor și pisicilor în adăposturi și constituie o barieră în calea adoptării acestora.
Reducerea încărcăturii cu alergeni din mediu s-a dovedit benefică pentru persoanele care suferă de alergii. Încărcătura de alergeni este cantitatea totală de alergeni prezenți în mediu la un moment dat, iar pragul alergic este nivelul de toleranță al unei persoane pentru încărcătura de alergeni. Dacă încărcătura de alergeni poate fi redusă prin evitarea sau reducerea expunerii la unul sau mai mulți dintre alergenii care contribuie, nivelul cumulativ al expunerii la alergeni poate scădea sub pragul acceptat de o persoană și poate îmbunătăți sau preveni simptomele alergice.

1 din 5 adulți din întreaga lume suferă de sensibilitate la alergenii pisicii. Până la 95% din reacțiile persoanelor sensibile la alergeni sunt cauzate de Fel d1, alergenul principal al pisicii. Fel d1 este o proteină produsă în primul rând de glandele salivare și sebacee, și este răspândită pe blana pisicii în timpul perierii și apoi aruncată în aer cu păr și mătreață (celule moarte ale pielii).

Alergenul principal al pisicii este ușor de dispersat; ajunge și rămâne în aer prin particule de mătreață și praf și este transferat pasiv pe îmbrăcăminte în locuri cum ar fi școli, case în care nu trăiesc pisici și chiar în clădiri publice sau transportul public. Rolul acestui alergen nu este încă cunoscut, dar a fost propusă o funcție de semnalizare feromonică/chimică. Toate pisicile îl produc, indiferent de rasă, vârstă, lungimea sau culoarea blănii, sexul sau greutatea corporală; nu există pisici cu adevărat lipsite de alergeni sau hipoalergenice. Producția alergenului variază foarte mult între pisici și poate varia mult pe parcursul anului la aceeași pisică.

În 2019, după mai mult de 10 ani de cercetări, Purina a dezvăluit o abordare revoluționară a gestionării alergenilor pisicii. O abordare sigură și dovedită pentru a neutraliza alergenul major al pisicii, chiar la sursa din salivă. Această abordare nu interferează cu producția normală a acestui alergen de către pisică și nu are impact asupra fiziologiei generale a pisicii; soluția folosește un ingredient sigur din ouă în hrana pisicii pentru a neutraliza acest alergen încă din gură, ceea ce reduce alergenul activ transferat pe păr și pe mătreață în timpul perierii și, în cele din urmă, reduce alergenul principal activ din mediu.

În 2020, Purina a lansat PRO PLAN® LIVECLEAR®, prima și singura hrană pentru pisici care reduce alergenii de pe blana pisicii.