Travaliul și nașterea la câini

Poate fi foarte plăcut să afli că femela ta așteaptă pui! Deoarece sarcina unui câine durează doar în jur de 2 luni, ai puțin de așteptat până când ghemotoacele de blană îți vor umple casa!
Retriever și stăpânul său
Retriever și stăpânul său
Retriever și stăpânul său

Pregătirea pentru naștere

Blue dog icon

Pregătește un culcuș

Mama va dori un loc intim din casă, unde se poate relaxa și își poate naște puii, deci construiește un „culcuș” pentru ea în ultimele două săptămâni de sarcină.

Un culcuș ideal pentru viitoarea mămică este o cutie mare de carton, căptușită cu covorașe pentru pui (în caz de accidente) și umplută cu pături curate, cearșafuri și prosoape. Asigură-te că atât mama, cât și puii vor putea sta confortabil în cutia aleasă, și lăsă-i mamei loc doar pentru ea, dacă dorește. De asemenea, trebuie să verifici înălțimea cutiei pentru a opri evadarea oricărui pui aventuros!

Adesea câinii caută să nască în bucătărie deoarece consideră că este un loc sigur și o sursă de hrană.

Așază culcușul într-un loc liniștit, la temperatura camerei, unde viitoarea mamă se va simți comod. Dacă îi amenajezi culcușul cu propriul așternut sau jucării (atâta timp cât sunt curate), o poți încuraja să-l folosească și o vei face să se simtă ca acasă înainte de naștere.

better together purple

Oferă o mână de ajutor

Travaliul câinelui tău ar trebui să decurgă bine, dar este util să dai o mână de ajutor pentru menține viitoarea mamă calmă și în cazul în care apare vreo complicație.

Obține numărul de telefon personal al medicului veterinar înainte de nașterea câinelui tău deoarece, adesea, nașterea are loc noaptea. Comunică-i medicului veterinar data la care ar trebui să nască femela (dacă nu o știe deja), pentru a fi pregătit. Dacă mama are probleme la nașterea puilor va trebui să o duci la cabinet, deci asigură-te că ai acces la transport.

În cazul în care mama are nevoie de ajutor, asigură-te că ai o forfecuță pentru unghii și mai multe prosoape curate și uscate în preajmă, în timpul nașterii. În cazul unui număr mare de pui, vei avea nevoie și de un coș suplimentar, pentru a te asigura că ai suficient spațiu pentru puii nou-născuți!

Dacă duci puii departe de mamă, va trebui să îi ții la căldură. Îți recomandăm o un termofor care poate fi încălzită la microunde în loc de o sticlă cu apă caldă, deoarece dinții lor ascuțiți și ghearele pot cauza înțepături.

Thermometer Orange

Semnele după care trebuie să te uiți

Unul din semnele travaliului iminent este scăderea temperaturii corporale a mamei de la 38.5°C la 37°C – de obicei, travaliul începe la 12-24 de ore după aceasta.

Pentru a ști când are loc, verifică temperatura câinelui de două ori pe zi, cu un termometru rectal, în ultima săptămână de sarcină. Dacă nu ești sigur cum, roagă veterinarul să îți arate. Dacă observi că măsurarea temperaturii stresează femela, oprește-te. Trebuie să o ajuți să fie cât mai calmă cu putință în acest timp.

În ultima săptămână de sarcină a câinelui, viitoarele mame pot fi un pic stresate și se pot retrage într-un loc liniștit. Pierderea apetitului și agitația în culcuș sunt normale cu 12-24 de ore înainte de a intra în travaliu.

Foarte rar, câinele poate muta culcușul pe care l-ai construit în altă zonă a casei. În acest caz, încearcă să nu muți mama din locul preferată, dacă este posibil.

Stadiile travaliului și nașterii

În general, nașterile la câini decurg bine și nu implică complicații de cele mai multe ori. Deși trebuie să intervii cât mai puțin posibil, este important să fii lângă câinele tău când naște, pentru a-l ajuta și a interveni dacă apar probleme. În mod normal, travaliul durează 3-12 ore, și are loc în trei etape.

 • Colul uterin și uterul se pregătesc pentru naștere cu mici contracții care pot fi invizibile pentru tine.
 • Vulva femelei începe să se umfle pregătindu-se pentru naștere.
 • În timpul acestei etape a travaliului, mama poate gâfâi și tremura– nu te îngrijora, toate aceste lucruri sunt perfect normale.

A doua etapă este ieșirea puilor care, de obicei, durează între 3 și 12 ore, dar poate dura și până la 24 de ore.

 • Temperatura rectală a mamei va reveni la normal când este gata să nască puii.
 • Vei vedea contracții puternice urmate de un lichid transparent prin vulva câinelui – un pui trebuie să iasă în următoarele 20-30 de minute.
 • De obicei, puii apar la un interval de 20 de minute între ei, dar este normal ca mama să se odihnească între expulzii și poate să nu aibă contracții deloc până la două ore între pui. Urmărește îndeaproape nașterea câinelui și contactează veterinarul dacă femela se odihnește mai mult de două ore.
 • Este normal ca unii pui să iasă cu coada înainte, nu te alarma în acest caz. Va fi nevoie să încurajezi ușor mama să nască puii care ies cu coada, dar ai grijă să nu tragi brusc.
 • Mama trebuie să muște placenta și cordonul ombilical al puiului înainte de a-l spăla. Dacă vezi că încearcă să roadă cordonul ombilical prea aproape de pui, oprește-o și taie-l tu.
 • Dacă travaliul durează mult, mama poate avea nevoie la toaletă între expulzii. Supraveghează-o în cazul în care începe să nască următorul pui, în același timp.
 • O scurgere verzuie/maronie poate sugera că placenta s-a desprins. În acest caz, un pui se va naște în următoarele 2-4 ore. Dacă nu se întâmplă, contactează veterinarul, deoarece ar putea fi complicații cu nașterea câinelui.
 • Placenta trebuie să iasă după ce s-a născut fiecare pui.
 • Încearcă să verifici câte placente au ieșit (reține dacă mama a mâncat unele) pentru a ști dacă a rămas vreuna în interiorul mamei. Dacă crezi că da, contactează veterinarul, deoarece ar putea fi nevoie să intervină.
 • Uneori, în timpul travaliului, câinele va mânca placentele pentru energie și le poate vomita mai târziu. Acest lucru este normal, dar contactează veterinarul dacă starea de vomă persistă.
better together blue

Ajutorul în timpul nașterii

Din fericire, nu ar trebui să intervii în timpul travaliului câinelui, dar, ocazional, mama poate avea nevoie de un pic de ajutor. Iată un număr de scenarii în care este posibil să intervii.

 • Un pui poate avea nevoie de ajutor, în timp ce mama naște altul. În acest caz, elimină sacul în care se află puiul și usucă-l repede, cu o cârpă curată. Această mișcare de frecare va stimula puiul să respire pentru prima dată.
 • Dacă mama nu a curățat puiul, acesta ar putea avea lichid în căile respiratorii. Introdu degetul mic, curat, în gura lui, pentru a o curăța și șterge-i nasul. Freacă-l cu un prosop pentru a-l stimula să plângă, deoarece astfel se curăță lichidul care ar putea să fi fost înghițit.
 • Dacă mama este ocupată cu nașterea altui pui, poți să o ajuți tăind cordonul ombilical al puiului născut anterior. Pentru aceasta fă un nod folosind ață rezistentă, la aproximativ un cm de locul de atașare a cordonului de corp. Fă apoi alt nod puțin mai departe de primul și folosește o foarfecă curată pentru a tăia cordonul între cele două noduri. Tăierea prea aproape de corpul puiului îi poate amenința sănătatea, iar dacă este lăsat prea lung, va fi ros și înghițit de către mamă.

Vezi pagina noastră la LUCRURI DE ŞTIUT ÎN CURSUL TRAVALIULUI pentru mai multe informații despre etapele travaliului și posibilele complicații.

După naștere

Când ești sigur că travaliul a încetat și toată lumea este sănătoasă și fericită, oferă-i mamei hrană și apă. Este recomandat să îi oferi hrana pentru pui cu care este obișnuită din timpul sarcinii, deoarece va avea nevoie de un sortiment familiar, care este delicat cu stomacul ei.

Încearcă să o convingi să iasă afară, la aer curat și pentru toaletă – acest lucru poate fi dificil imediat. Scoate și înlocuiește tot ce a fost murdărit în timpul nașterii, iar apoi lasă noua familie să petreacă liniștită.

Dacă puii nu au supt de la mamă în prima oră după naștere, trebuie să îi ghidezi spre unul dintre mameloane, deoarece le poate fi foarte foame! Dacă sunt mai mulți pui decât mameloane, ar fi necesar să îi schimbi între ei, până când învață să împartă.

Dacă mama are contracții fără a expulza pui, după ce nașterea s-a încheiat, sau nu pare să fie interesată de îngrijirea puilor ei, contactează medicul veterinar.

Ar putea fi necesară o alimentare manuală după naștere, dar nu este ceva uzual. Dacă ai întrebări legate de hrănirea puilor, contactează medicul veterinar pentru sfaturi.

Acum, tot ce a mai rămas de făcut este sărbătorirea acestui moment special – felicitări!