Travaliul și nașterea la câini

Poate fi foarte plăcut să afli că femela ta așteaptă pui! Deoarece sarcina unui câine durează în jur de 2 luni, ai puțin de așteptat până când puii de câine îți vor umple casa!
Semnele travaliului și nașterea la câini
Semnele travaliului și nașterea la câini
Semnele travaliului și nașterea la câini

Cuprins

1. Pregătirea pentru naștere: Ce trebuie să faci?
 • Pregătește un culcuș
 • Oferă o mână de ajutor
 • Semnele după care trebuie să te uiți
 • 2. Stadiile travaliului și nașterii
  3. Ajutorul în timpul nașterii
  4. Îngrijirea femelei și a cățelușilor după naștere
 • Îngrijește cățelușa
 • Curăță spațiul nașterii
 • Hrănirea puilor
 • Monitorizează puii
 • Alege hrana potrivită
 • 5. Produse recomandate


  Pregătirea pentru naștere: Ce trebuie să faci?

  Dacă ai o femelă gestantă, te gândești, probabil, cum vei proceda atunci când va veni ziua cea mare. Poți decide ca aceasta să fete acasă, iar în acest caz ar fi necesar să te informezi din timp cu privire la semnele gestației la câini.

  Nașterea va fi, fără îndoială, un eveniment în viața cățelușei, dar și în viața ta. Este o experiență interesantă și importantă, atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru sănătatea puilor.

  Chiar dacă optezi pentru o fătare la domiciliu, este bine să ai la îndemână numărul de telefon al medicului veterinar, pentru cazul în care lucrurile se complică. De asemenea, chiar dacă există o literatură de specialitate bogată pe acest subiect, din care te poți informa, cel mai bine ar fi să obții aceste informații direct de la medicul veterinar, pentru că are experiența practică necesară pentru a da cele mai bune sfaturi, iar interesul tău este ca puii să se nască în deplină siguranță.

  icon albastru caine mascul

  Pregătește un culcuș

  Femela gestantă va dori un loc intim din casă, unde se poate relaxa și își poate naște puii, deci construiește un „culcuș” pentru ea în ultimele două săptămâni de sarcină.

  Un culcuș ideal pentru viitoarea mămică poate fi o cutie mare de carton, căptușită cu covorașe pentru pui (în caz de accidente) și umplută cu pături curate, cearșafuri și prosoape. Asigură-te că atât mama, cât și puii vor putea sta confortabil în cutia aleasă, și lăsă-i femelei loc doar pentru ea, dacă dorește. De asemenea, trebuie să verifici înălțimea cutiei pentru a opri evadarea oricărui pui aventuros!

  Adesea câinii caută să nască în bucătărie deoarece consideră că este un loc sigur și o sursă de hrană.

  Așază culcușul într-un loc liniștit, la temperatura camerei, unde viitoarea mamă se va simți comod. Dacă îi amenajezi culcușul cu propriul așternut sau jucării (atâta timp cât sunt curate), o poți încuraja să-l folosească și o vei face să se simtă ca acasă înainte de naștere.

  mana de ajutor

  Oferă o mână de ajutor

  Travaliul câinelui tău ar trebui să decurgă bine, dar este util să dai o mână de ajutor pentru a menține femela calmă și în cazul în care apare vreo complicație.

  Obține numărul de telefon personal al medicului veterinar înainte de nașterea câinelui tău deoarece, adesea, nașterea are loc noaptea. Comunică-i medicului veterinar data la care ar trebui să nască femela (dacă nu o știe deja), pentru a fi pregătit. Dacă femela are probleme la nașterea puilor va trebui să o duci la cabinet, deci asigură-te că ai acces la transport.

  În cazul în care femela are nevoie de ajutor, asigură-te că ai o forfecuță pentru unghii și mai multe prosoape curate și uscate în preajmă, în timpul nașterii. În cazul unui număr mare de pui, vei avea nevoie și de un coș suplimentar, pentru a te asigura că ai suficient spațiu pentru puii nou-născuți!

  Dacă duci puii departe de mamă, va trebui să îi ții la căldură. Îți recomandăm un termofor care poate fi încălzit la cuptorul cu microunde în loc de o sticlă cu apă caldă, deoarece dinții lor ascuțiți și ghearele pot cauza înțepături.

  termometru

  Semnele după care trebuie să te uiți

  Unul din semnele travaliului iminent este scăderea temperaturii corporale a femelei de la 38.5°C la 37°C – de obicei, travaliul începe la 12-24 de ore după aceasta.

  Pentru a ști când are loc, verifică temperatura câinelui de două ori pe zi, cu un termometru rectal, în ultima săptămână de sarcină. Dacă nu ești sigur cum, roagă veterinarul să îți arate. Dacă observi că măsurarea temperaturii stresează femela, oprește-te. Trebuie să o ajuți să fie cât mai calmă cu putință în acest timp.

  În ultima săptămână de sarcină a câinelui, viitoarele mame pot fi un pic stresate și se pot retrage într-un loc liniștit. Pierderea apetitului și agitația în culcuș sunt normale cu 12-24 de ore înainte de a intra în travaliu.

  Foarte rar, câinele poate muta culcușul pe care l-ai construit în altă zonă a casei. În acest caz, încearcă să nu muți femela din locul preferat, dacă este posibil.

  Stadiile travaliului și nașterii

  În general, nașterile la câini decurg bine și nu implică complicații de cele mai multe ori. Deși trebuie să intervii cât mai puțin posibil, este important să fii lângă câinele tău când naște, pentru a-l ajuta și a interveni dacă apar probleme. În mod normal, travaliul durează 3-12 ore, și are loc în trei etape.

  Etapa 1

  • Colul uterin și uterul se pregătesc pentru naștere cu mici contracții care pot fi invizibile pentru tine.
  • Vulva femelei începe să se umfle pregătindu-se pentru naștere.
  • În timpul acestei etape a travaliului, mama poate gâfâi și tremura– nu te îngrijora, toate aceste lucruri sunt perfect normale.

  Etapa 2

  A doua etapă este ieșirea puilor care, de obicei, durează între 3 și 12 ore, dar poate dura și până la 24 de ore.

  • Temperatura rectală a mamei va reveni la normal când este gata să nască puii.
  • Vei vedea contracții puternice urmate de un lichid transparent prin vulva câinelui – un pui trebuie să iasă în următoarele 20-30 de minute.
  • De obicei, puii apar la un interval de 20 de minute între ei, dar este normal ca mama să se odihnească între expulzii și poate să nu aibă contracții deloc până la două ore între pui. Urmărește îndeaproape nașterea câinelui și contactează veterinarul dacă femela se odihnește mai mult de două ore.
  • Este normal ca unii pui să iasă cu coada înainte, nu te alarma în acest caz. Va fi nevoie să încurajezi ușor mama să nască puii care ies cu coada, dar ai grijă să nu tragi brusc.
  • Mama trebuie să muște placenta și cordonul ombilical al puiului înainte de a-l spăla. Dacă vezi că încearcă să roadă cordonul ombilical prea aproape de pui, oprește-o și taie-l tu.
  • Dacă travaliul durează mult, mama poate avea nevoie la toaletă între expulzii. Supraveghează-o în cazul în care începe să nască următorul pui, în același timp.
  • O scurgere verzuie/maronie poate sugera că placenta s-a desprins. În acest caz, un pui se va naște în următoarele 2-4 ore. Dacă nu se întâmplă, contactează veterinarul, deoarece ar putea fi complicații cu nașterea câinelui.

  Etapa 3

  • Placenta trebuie să iasă după ce s-a născut fiecare pui.
  • Încearcă să verifici câte placente au ieșit (reține dacă mama a mâncat unele) pentru a ști dacă a rămas vreuna în interiorul mamei. Dacă crezi că da, contactează veterinarul, deoarece ar putea fi nevoie să intervină.
  • Uneori, în timpul travaliului, câinele va mânca placentele pentru energie și le poate vomita mai târziu. Acest lucru este normal, dar contactează veterinarul dacă starea de vomă persistă.
  icon albastru mana de ajutor

  Ajutorul în timpul nașterii

  Din fericire, nu ar trebui să intervii în timpul travaliului câinelui, dar, ocazional, femela poate avea nevoie de un pic de ajutor. Iată un număr de scenarii în care este posibil să intervii.

  • Un pui poate avea nevoie de ajutor, în timp ce femela naște altul. În acest caz, elimină sacul în care se află puiul și usucă-l repede, cu o cârpă curată. Această mișcare de frecare va stimula puiul să respire pentru prima dată.
  • Dacă femela nu a curățat puiul, acesta ar putea avea lichid în căile respiratorii. Introdu degetul mic, curat, în gura lui, pentru a o curăța și șterge-i nasul. Freacă-l cu un prosop pentru a-l stimula să plângă, deoarece astfel se curăță lichidul care ar putea să fi fost înghițit.
  • Dacă femela este ocupată cu nașterea altui pui, poți să o ajuți tăind cordonul ombilical al puiului născut anterior. Pentru aceasta fă un nod folosind ață rezistentă, la aproximativ un cm de locul de atașare a cordonului de corp. Fă apoi alt nod puțin mai departe de primul și folosește o foarfecă curată pentru a tăia cordonul între cele două noduri. Tăierea prea aproape de corpul puiului îi poate amenința sănătatea, iar dacă este lăsat prea lung, va fi ros și înghițit de către femelă.

  Vezi pagina noastră la LUCRURI DE ŞTIUT ÎN CURSUL TRAVALIULUI pentru mai multe informații despre etapele travaliului și posibilele complicații.

  Îngrijirea femelei și a cățelușilor după naștere

  Dacă femela are contracții fără a expulza pui, după ce nașterea s-a încheiat, sau nu pare să fie interesată de îngrijirea puilor ei, ia legătura imediat cu medicul veterinar. Ar putea fi necesară o alimentare manuală după naștere, dar astfel de cazuri sunt rare. Dacă ai întrebări legate de hrănirea puilor, contactează medicul veterinar.

  Îngrijește cățelușa

  Iată ce ar trebui să faci după nașterea puilor:

  Când ești sigur că travaliul a încetat și toată lumea este sănătoasă și fericită, oferă-i mamei hrană și apă. Este recomandat să îi oferi hrana cu care este obișnuită din timpul sarcinii, deoarece va avea nevoie de un sortiment familiar, care este delicat cu stomacul ei.

  Curăță spațiul nașterii

  Încearcă să convingi femela să iasă afară, la aer curat și pentru toaletă – acest lucru poate fi dificil imediat după naștere. Scoate și înlocuiește tot ce a fost murdărit în timpul nașterii, iar apoi lasă noua familie să petreacă liniștită.

  Hrănirea puilor

  Dacă puii nu s-au hrănit de la mamă în prima oră după naștere, trebuie să îi ghidezi spre unul dintre mameloane, deoarece le poate fi foarte foame! Dacă sunt mai mulți pui decât mameloane, ar fi necesar acorzi atenție și să îi schimbi între ei, până când învață să împartă. Când ai trecut de această etapă și puii au fost înțărcați, trebuie să acorzi atenție sporită perioadei de dezvoltare a acestora. Nu uita că alimentația puiului de câine joacă un rol important la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare. Preocupați de sănătatea și bunăstarea puilor, am dezvoltat pentru ei gama PURINA® FRISKIES® Junior, creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă, dar și a dinților și gingiilor.

  Monitorizează puii

  Este bine să cântărești puii pentru a fi convins că starea și evoluția lor este bună. Puii care nu reușesc să ia în greutate, sau scad în greutate, trebuie consultați rapid de un veterinar pentru a identifica motivul.

  De asemenea, este foarte important să știi care pui au avut o greutate mai mică la naștere, pentru a-i putea monitoriza mai bine.

  Greutatea mică a unul cățel după naștere poate însemna un metabolism mai rapid, dar pot fi și alte cauze, mai grave. De aceea este nevoie ca un medic să determine cauza.

  Alege hrana potrivită

  Este important să știi că alegerea hranei potrivite pentru animalul tău de companie trebuie tratată cu multă seriozitate și responsabilitate pentru a te asigura că nevoile acestuia sunt îndeplinite. Hrana uscată PURINA® FRISKIES® Balance este o formulă completă și echilibrată pentru câini adulți, datorită compoziției sale bogate în vitamine, minerale și proteine. Nu uita că, pentru a obține o textură diferită a hranei, poți combina varianta uscată cu hrana umedă PURINA® FRISKIES® Adult și vei obține pentru animalul tău de companie un plus de gust și savoare.

  Dacă te gândești să îi oferi câinelui tău un motiv în plus de fericire, poți opta pentru gama de recompense PURINA® DentaLife®, în funcție de talia acestuia, științific dovedit că ajută la curățarea dinților, chiar și a celor situați în zone greu de pătruns, vulnerabili la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.

  De asemenea, este important să ții cont și de rasa câinelui în momentul în care alegi hrana potrivită pentru acesta. De exemplu, un câine Labrador are un apetit mare - așadar, un Labrador are nevoie de un aport diferit de nutrienți față de un câine de talie mică. Câinii Labrador sunt predispuși la diferite probleme gastrice, motiv pentru care, în cazul acestora, sunt recomandate mese mici și dese. Descoperă lucrurile esențiale despre Labrador.

  Acum, tot ce a mai rămas de făcut este sărbătorirea acestui moment special – felicitări!