Amstaff

Amstaff

American Staffordshire Terrier, cunoscut mai degrabă sub denumirea de Amstaff, este o rasă de câini încadrată la categoria medie, cu părul scurt și neted, originar din Statele Unite ale Americii. La începutul anilor 1900, Amstafful a devenit un simbol al virtuții americane, fiind recunoscut de către Asociația Chinologică Americană abia în anul 1936. Aparținând familiei Bull și Terrier, deținerea unui Amstaff poate fi restricționată în anumite zone ale lumii, fiind obligatorie purtarea unei botnițe în spațiile publice, sau chiar interzisă.

În România, deținerea unui Amstaff este restricționată de Ordonanța privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi din 2002, conform căreia deținătorii acestor câini trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, iar accesul câinilor pe spațiile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă. De asemenea, câinii din rasa Amstaff se înregistrează la secția de poliție în raza căreia este domiciliat proprietarul.

 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Aspect

Un câine Amstaff trebuie mereu să dea impresia unei puteri foarte mari. Bine construit și cu o masă musculară dezvoltată, exemplarul musculos este, contrar așteptărilor, foarte grațios și agil, fiind gata să își demonstreze pofta de viață și inteligența înnăscută.
Corpul unui Amstaff rasat trebuie să fie scurt și compact, nicidecum înalt ori cu contururi alungite. Aspectul său inspiră curaj și forță.

Fizic

Standardul unui American Staffordshire Terrier presupune o înălțime de la 46 la 48 de centimetri pentru masculi și de 43 până la 46 de centimetri pentru femele. Greutatea unui Amstaff poate varia între 18 și 28 de kilograme, în funcție de vârstă.

Când vine vorba de caracteristicile corpului unui exemplar rasat, acestea trebuie să întâlnească anumite standarde, precum:

 • Capul adâncit înspre corp, cu o mărime medie, un craniu lat și mușchi ai obrajilor foarte pronunțați. Botul acestei rase este rotunjit în partea superioară și coborât abrupt spre obraji, cu buze netede și maxilare bine definite, cu o forță de mușcătură foarte mare. Atunci când un Amstaff are urechile necupate, acestea trebuie să fie scurte și semierecte. Ochii sunt, de obicei, închiși la culoare și sunt plasați destul de jos pe craniu. Pleoapele nu trebuie să aibă culoarea roz, iar nasul e obligatoriu negru.
 • Gâtul este musculos și puțin arcuit, fără surplusuri de piele.
 • Spatele este scurt, dar solid. Până la baza cozii se va forma o pantă ușoară a coloanei, iar șalele vor fi întotdeauna ridicate.
 • Cutia toracică este suficient de lungă, dar adâncă pe toată lungimea.
 • Picioarele din față sunt ușor depărtate, pentru a permite pieptului să se dezvolte sănătos. Membrele anterioare trebuie să fie drepte, muscularizate, iar labele au dimensiuni medii, fiind compacte.
 • Părul unui Amstaff este scurt și lucios, cu fir drept și suficient de aspru.
 • Coada Amstaffului este scurtă, în comparație cu talia câinelui, și nu se taie. Nu trebuie să fie curbată sau purtată pe spate.

 • Anumite exemplare pot avea și anumite caracteristici încadrate la defecte, așa cum ar putea fi:

 • Trufa pătată
 • Ochi de culoare deschisă
 • Coada prea lungă sau purtată necorespunzător
 • Pleoape pătate
 • Prognatism superior sau inferior
 • Comportament

  Amstaffii sunt recunoscuți ca având un curaj debordant și un nivel de afectivitate ridicat. Cu alte cuvinte, sunt una dintre cele mai prietenoase rase de câini, fiind capabili de a face orice pentru a-și satisface proprietarul. Sunt foarte receptivi la schimbările care pot apărea, așa că tenacitatea lor este mai ridicată decât în cazul altor rase.

  Societatea Americană de Testare a Temperamentului canin evaluează an de an mii de exemplare, pentru a determina nivelul de socializare al acestora. Amstafful ocupă un loc fruntaș în clasament, fiind declarat mult mai prietenos decât rase precum Beagle, Collie, Doberman sau Cocker Spaniol.

  Originea rasei Amstaff

  Deși se poate spune despre Amstaff că are strămoși în Anglia, istoria rasei începe în America, acolo unde fermierii și coloniștii americani a folosit-o pentru a construi această țară. În acea vreme, Amstafful era folosit pentru pază și supraveghere, dar și pe post de babysitteri. Desigur, nici această rasă nu a fost ocolită de crescătorii care organizau lupte în arene contra altor câini.

  Personalitatea unui Amstaff

  Pasionații acestei rase au descoperit, de-a lungul timpului, un caracter blând și obedient în personalitatea Amstaffilor. Cu un comportament prietenos și cu un nivel de acceptare ridicat pentru persoanele pe care le cunoaște, Amstafful este o rasă tolerantă la durere, ceea ce îl face perfect pentru a sta împreună cu copiii.

  Afectuoși și loiali, Amstaffii își arată afecțiunea ori de câte ori au ocazia, mai ales când vine vorba de proprietarii acestora. Totuși, anumite exemplare pot deveni agresive cu câini de același sex sau cu animale mai mici.

  Probleme de sănătate comune în cazul rasei Amstaff

  Ca oricare altă rasă, și Amstafful are predispoziții către anumite afecțiuni de care poate suferi de-a lungul vieții. Printre acestea se pot număra și displazia de șold, afecțiuni congenitale ale inimii, cataracta, ataxia, disfuncția glandei tiroide sau displazia de cot.
  De asemenea, Amstafful poate fi afectat de alergii ale pielii, infecții urinare sau boli autoimune. Spre sfârșitul vieții, câinii din această rasă sunt predispuși să facă spondiloză și osteoartrită.

  De cât exercițiu fizic are nevoie un Amstaff?

  La fel ca multe dintre rasele de câini de talie medie, și Amstafful are nevoie de mișcare zilnică. Fiind o rasă energică, va trebui să petreacă cel puțin două ore în fiecare zi pentru exerciții, plimbări și chiar sesiuni de alergat, dar nu atunci când temperaturile exterioare ating praguri extreme.

  Alimentația corectă a unui Amstaff

  Amstafful are nevoie de o alimentație bogată în nutrienți, vitamine și minerale, mai ales atunci când are parte de mișcare în mod constant. Energia câinelui poate fi acoperită printr-un meniu dedicat animalelor de companie cu un nivel sporit de activitate, așa cum este și hrana uscată Purina FRISKIES® Active cu vită.

  Totodată, e bine să ții cont și de cea mai comună afecțiune de care Amstaffii au parte, alergia de piele. O dietă pe bază de hrană uscată hipoalergenică îți va ține prietenul necuvântător departe de mâncărimi și eczeme ale pielii. Dacă Amstafful tău se numără printre norocoși și nu are sensibilități ale pielii, poți oricând să îl răsfeți cu o porție zdravănă de hrană umedă Purina FRISKIES® VitaFit cu vită și morcovi în aspic pe care o va adora.

  Nu uita nici de recompensele care îl vor ajuta să își păstreze și dantura curată, așa cum sunt PURINA DentaLife® pentru câini de talie medie. Tartrul sau placa bacteriană vor sta departe de Amstafful tău, mereu vesel și pus pe joacă.

  Ce nevoi speciale de îngrijire are un câine din rasa Amstaff?

  Fiind atât de dedicat proprietarului, Amstafful va avea nevoie de cineva care să își poată petrece cât mai mult timp cu el. De aceea, e bine să te gândești dacă vei reuși să îi oferi cu adevărat energia și prezența ta. Comunicare și încrederea reciprocă sunt cele mai importante criterii după care un Amstaff trebuie crescut.

  Dacă te gândești să duci la dresaj sau să te ocupi personal de partea aceasta, te încurajăm să o faci de la o vârstă cât mai fragedă, pentru ca puiul de Amstaff să poată lua decizii corecte cât mai devreme.

  E aceasta rasa potrivită pentru tine?

  E aceasta rasa potrivită pentru tine?

  Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

  Ce să mai iei în calcul

  Adopție

  Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

  Alegerea unui crescător bun

  Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

  Întâmpinarea câinelui acasă

  Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.