Câine jucăuș alături de stăpâna lui
Câine jucăuș alături de stăpâna lui
Câine jucăuș alături de stăpâna lui

Ghid util: Cum să interacționezi cu un câine pentru prima oară

Știm cât de tentant e momentul în care vezi un câine și simți că nu te poți abține să îl mângâi.

Totuși, trebuie să cunoști și să aplici câteva reguli valabile în cazul în care câinele nu te cunoaște, pentru a fi mereu în siguranță și pentru a nu crea nimănui niciun disconfort, luându-l în calcul și pe proprietarul acestuia.

Iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi atunci când vrei să interacționezi pentru prima dată cu un câine.

Cuprins


#1 Gândește-te bine

Întreabă-te dacă este sau nu cu adevărat cazul să intri în contact cu câinele. E posibil să întrerupi un episod în care acesta se distrează, jucându-se cu proprietarul său, sau să intervii într-un moment delicat. Și cățeii pot avea zile proaste, așa că și câinele pe care ai pus ochii se poate simți mai rău decât de obicei și nu are prea mult chef de interacțiune.

#2 Întreabă proprietarul

Cere întotdeauna permisiunea proprietarului pentru a te apropia și a interacționa sau a atinge câinele. Dacă acesta nu este în preajmă, de exemplu, dacă un câine este legat la ieșirea dintr-un magazin, nu te apropia de el.

#3 Vorbește de la distanță cu el

Atinge într-o bătaie ușoară cu palmele pulpele picioarelor tale și salută de la distanță câinele. Acela este momentul în care vei înțelege dacă are sau nu dispoziție să interacționeze cu tine. Dacă începe să dea din coadă și să se apropie, câinele e dispus să te cunoască. Dacă te ignoră sau începe să latre, ai face bine să nu insiști, pentru că, așa cum am mai spus și mai sus, și câinii pot avea zile proaste, la fel ca noi.

#4 Numără până la 3

Imediat ce câinele s-a apropiat de tine suficient cât să ajungi să îl mângâi, masează-l ușor pe spate de trei ori și oprește-te. Gesturile sale care vor urma îți vor spune exact dacă acesta mai vrea să fie atins sau dacă preferă să-și vadă de drum.

Cum să interacționezi cu un câine

#5 Citește-i limbajul trupului

Chiar dacă proprietarul îți spune că e OK să îl mângâi, nu uita să acorzi atenție limbajului trupului câinelui. Dacă acesta e încordat sau dă din coadă, dacă te ignoră sau e chiar încântat de faptul că l-ai băgat în seamă, vei ști la momentul potrivit care ar trebui să fie următoarea ta mișcare.

#6 Nu îl îmbrățișa

Oricât de mult ți-ai dori să faci asta, ar fi mai bine să te abții. În antiteză cu limbajul trupului la oameni, unde o îmbrățișare este semn clar de afecțiune, pentru un câine o îmbrățișare de la un străin ar putea reprezenta un gest care îl va speria, în urma căruia poate reacționa violent.

#7 Nu face mișcări bruște

Orice gest brusc poate speria animalul, care fie va fugi, fie va deveni agresiv.

#8 Urmează sfaturile proprietarului

Proprietarul câinelui este cel care își cunoaște animalul de companie cel mai bine, așa că respectă-i indicațiile. Dacă acesta îți sugerează să nu te apropii de câine, păstrează distanța, iar dacă îți spune că sesiunea de mângâiat a luat sfârșit, ascultă-i dorința.

#9 Respectă atitudinea câinelui

Dacă un câine se întoarce cu spatele la tine sau se îndepărtează, nu insista. Acestea sunt semne clare că e plictisit și caută să facă altceva. În acest punct, ar trebui să îi lași puțin spațiu și să te oprești din a-l mângâia.

#10 Nu fi dezamăgit

Dacă un câine nu a răspuns cum ai fi vrut la semnele tale de afecțiune, nu fi supărat, pentru că pot exista mai multe motive pentru care ar fi făcut asta. Cel mai serios dintre ele este, mai spunem o dată, faptul că are parte de o zi mai proastă.

Ți-am pregătit și un video din care să înțelegi mai bine cum ar trebui să arate prima ta interacțiune cu un câine.