Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Ce e iarba matei pe care o miroase pisica

Pisici și iarba mâței

6 minute de citit

Presară niște iarba mâței lângă puiul tău și vei observa o schimbare bruscă a comportamentului. Descoperă aici de ce.

Iarba mâței pare să fie adorată în regatul felin, atât de pisici mari, cât și mici, care se îndrăgostesc de alura acestei plante. Dar ce face le iarba mâței pisicilor? Are vreun efect asupra noastră, oamenii? Și este sigură sau nu? Dezvăluim toate misterele ierbii mâței mai jos.

Ce este iarba mâței?

Iarba mâței (sau cum este cunoscută oficial Nepeta cataria) este o plantă din familia mentei.

Inițial comună în câteva zone din Asia și Europa, a reușit să se răspândească în majoritatea colțurilor lumii. S-ar putea să fi observat că crește lângă drumurile de țară sau chiar ca un adaos rezistent la secetă în grădinile oamenilor.

Ce face le iarba mâței pisicilor?

Lasă-ți pisica să se apropie de această plantă și vei avea parte de o reacție de bucurie pură. Pe măsură ce pisica ta va începe să o lingă și să frece de ea, vei observa că reacția lor se transformă în ceva care arată sălbatic și ciudat. Într-o criză de hiperactivitate ar putea începe să se întindă, să saliveze sau să sară. Alte pisici vor alerga sălbatic în sus și în jos prin cameră. Au fost observate și reacții mai docile sau sedate – răspunsul depinde de fiecare pisică în parte.

Efectele ierbii mâței sunt temporare și, de obicei, dispar în decurs de o jumătate de oră, deoarece pisica ta devine imună pentru scurt timp la efecte. De asemenea, este comun ca pisicile să stea destul de nemișcate după o reacție euforică, până când efectele dispar.

Cum funcționează iarba mâței?

Compusul organic din iarba mâței, nepetalactona, este cel care dă pisicilor aceste reacții bizare. Odată ce nepetalactona intră în nasul pisicii, se leagă de celulele olfactive care trimit semnalul lor către creier.

Nimeni nu înțelege prea bine de ce provoacă efecte ciudate la pisici, dar unii oameni de știință cred că creierul îi interpretează ca feromoni de pisică, ceea ce face ca comportamentul lor să o ia razna. Nepetalactona este depozitată în mici bulbi microscopici care acoperă frunzele, tulpinile și păstăile plantei. Se eliberează atunci când planta este zdrobită, mestecată sau când pisica ta se freacă de ea.

De ce unele pisici nu reacţionează la iarba mâței?

Efectele ierbii mâței asupra pisicilor pot fi diferite, unele pisici părând a fi imune la vraja plantei. Cercetătorii estimează că aproximativ 30% dintre ele nu au nicio reacție la iarba mâței. Experții cred că aceasta este o trăsătură moștenită genetic care este transmisă de la părinți, ceea ce înseamnă că, în unele cazuri, gena responsabilă pentru „reacția la iarba mâței” fie lipsește, fie este inactivă. Cercetătorii au observat, de asemenea, că atât puii, cât și pisicile în vârstă este mai puțin probabil să fie afectați.

Cu toate acestea, nu este doar pentru pisicile domestice – și pisicile mari precum leii și tigrii pot avea și o reacție la iarba mâței!

Cum să dai iarba mâței pisicii tale

Iarba mâței poate fi folosită eficient pentru a-ți încuraja pisica să adopte un comportament bun.

Dacă pisica ta de interior are nevoie de mișcare suplimentară, poți face ca timpul de joacă să fie și mai interesant prin introducerea unui strop de iarba mâței în jucăriile lor preferate.

Iarba mâței poate fi, de asemenea, grozavă pentru a-ți încuraja pisica să interacționeze cu anumite jucării.

Dacă vrei să folosești un stâlp de zgâriat pentru a ascuți ghearele pisicii tale și pentru a o ține departe de mobilă, poți freca niște iarba mâței în stâlpul de zgâriat sau poți presăra puțină la baza acestuia.

Efectul ierbii mâței asupra pisicilor înseamnă că vor fi atente și vor dori să descopere ce face această nouă jucărie. Dacă pisica ta adoptă reacția sedată (spre deosebire de răspunsul hiperactiv) față de plantă, poți folosi iarba mâței și pentru pisicile care sunt anxioase în privința călătoriei cu mașina. Presară iarba mâței în coșul lor de transport pentru a le ajuta să treacă prin călătorie fără stres.

Este iarba mâței periculoasă pentru pisica mea?

Nu există nicio dovadă că iarba mâței poate fi dăunătoare pentru felina ta dragă. Experții cred că supradozajul este puțin probabil, deoarece pisicile sunt destul de bune la limitarea aportului lor. S-a observat că utilizarea prelungită îi va scădea eficacitatea, așa că cel mai bine este să folosești iarba mâței pentru pisici doar atunci când este necesar.

Reacţionează oamenii la iarba mâței?

Pisicile iubesc iarba mâței, dar noi? Suntem afectați în mod similar? Deși nu trăim aceeași euforie ca pisicile noastre, oamenii o folosesc uneori ca medicament alternativ. Iarba mâței poate fi folosită și ca repelent pentru țânțari.

Acum că misterele pisicilor și ale ierbii mâței au fost rezolvate, mai sunt și alte plante de care trebuie să fii conștient.