Pentru ei, toată pasiunea noastră
De ce torc pisicile
pisoi mic întins pe un pat alb

Cum să depistezi și să tratezi anxietatea pisicilor

5 minute de citit

Pisicile cu anxietate de separare pot fi o problemă uriașă pentru proprietarii de animale de companie. Citește ghidul nostru și află cum să îți ajuți cel mai bine animalul de companie.

Animalele se pot teme de multe lucruri: zgomote puternice, artificii și chiar o baie! Dar când vine vorba de pisici, nu auzim des despre probleme de anxietate. Cu toate acestea, anxietatea pisicilor poate fi o problemă mare pentru mulți proprietari, chiar dacă nu știu că se întâmplă cu adevărat. La fel ca la oameni, anxietatea la pisici se poate manifesta în multe moduri diferite și nu este întotdeauna la fel de ușor de identificat ca o boală simplă – nu există un test de sânge pentru anxietatea pisicii! Citește mai departe pentru a afla mai multe despre ceea ce face ca pisicile să fie anxioase și câteva metode de calmare a pisicilor.

Pot pisicile să aibă anxietate?

Categoric pisicile pot suferi de anxietate, la fel ca toate animalele. Deși pisicile nu se pot exprima prin cuvinte, ele vor arăta că suferă de anxietate prin diferite semne și simptome și, adesea, prin dezvoltarea unor comportamente distructive.

Multe dintre semnele anxietății pisicilor ar putea fi interpretate pur și simplu ca un comportament rău, așa că este important să încerci să observi exact când animalul tău de companie începe să prezinte semne ale unei probleme.Dezvoltarea anxietății la pisici este adesea declanșată de evenimente foarte specifice, obiecte sau schimbări în rutină sau mediu. Capacitatea de a identifica exact când au început problemele te va ajuta cu adevărat atunci când găsești cea mai bună tehnică de calmare a pisicii tale.

Semne și simptome ale anxietății pisicilor

Anxietatea pisicii provoacă frecvent dezvoltarea unor comportamente distructive pe care pisica ta nu le-a mai manifestat înainte: aceasta poate include zgârierea mobilierului datul cu ghearele pe perdele.

În mod similar, comportamentele compulsive pot deveni o problemă pentru pisicile care suferă de anxietate.Un comportament compulsiv este unul care se repetă iar și iar. Acest lucru poate ajunge la un stadiu în care animalul tău de companie își provoacă singur, sau ceva din mediul înconjurător, daune neintenționate; de exemplu, dacă se toaletează în mod repetat, astfel încât să dezvolte pete fără blană.

Alte semne și simptome ale anxietății pisicilor pot include:

 • Neutilizarea litierei.
 • Schimbare de dispoziție.
 • Se ascunde.
 • Agresiune.
 • Сreștere a vocalizării (mieunat excesiv).
 • O modificare a apetitului sau a greutății.
 • Urmărirea oamenilor prin casă.
 • Letargie crescută.
 • Vărsături.

Ce cauzează anxietatea pisicii?

Multe lucruri diferite pot provoca anxietate la pisică.

Ele sunt adesea asemănătoare cu lucrurile care îi determină pe oameni să se simtă anxioși, cum ar fi schimbări majore în rutină sau în mediu. Evenimente precum mutarea în altă casă sau introducerea unei persoane noi în familie pot provoca un sentiment de anxietate la pisici.

În mod similar, multe feline pot deveni anxioase atunci când se declanșează o traumă istorică. Dacă ți-ai adoptat pisica dintr-un adăpost, încearcă să înveți cât mai multe despre trecutul și îngrijirea anterioară a acesteia. Acest lucru te va ajuta să eviți să îți pui animalul de companie în situații care l-ar putea determina să revină asupra unei amintiri traumatizante care să îi declanșeze anxietatea. Pisicile care au fost relocate de mai multe ori de-a lungul vieții sunt mai predispuse să sufere de anxietate. Există, de asemenea, o legătură între puii care nu au socializat la o vârstă fragedă și o probabilitate crescută de dezvoltare a anxietății.

Fii conștient de faptul că orice schimbare în rutina sau în mediul animalului tău de companie ar putea provoca anxietate la pisică: nu trebuie să fie întotdeauna ceva atât de dramatic ca o mutare în altă casă cu pisica ta! Dacă începi un nou job și pleci brusc din casă în momente diferite, acest lucru ar putea fi suficient pentru a-ți tulbura pisica și pentru a provoca anxietatea de separare a pisicii.

Anxietatea de separare a pisicilor

Anxietatea de separare a pisicilor este deosebit de comună în rândul animalelor care au fost relocate de mai multe ori sau au suferit abuzuri în trecut. Cu toate acestea, se poate dezvolta la orice animal de companie, indiferent de trecutul lor.

Acest lucru se întâmplă atunci când o pisică prezintă semnele și simptomele anxietății pisicii, în special atunci când sunt separate de stăpânul lor sau de un alt animal de care se simt apropiate.

Simptome

 • Pisicile cu anxietate de separare își vor urmări stăpânii în mod compulsiv între camere și vor cere o atenție constantă.
 • Va începe să recunoască semnele atunci când ești pe cale să pleci din casă și va deveni neliniștită: se va ascunde, se va îmbufna sau își va exprima cu voce tare nemulțumirea.
 • Când este singură în casă, poate avea comportamente distructive pe care nu le are de obicei, cum ar fi faptul că nu folosește litiera sau refuză să mănânce.

Cum să faci față anxietății pisicilor și anxietății de separare a pisicilor

Semnele și simptomele anxietății pisicilor pot masca adesea alte boli, așa că mergi întotdeauna la medicul veterinar pentru a te asigura că nu există afecțiuni ascunse. Când acestea au fost excluse, medicul veterinar îți poate diagnostica animalul de companie cu anxietate, caz în care ar putea prescrie medicamente sau te poate învăța anumite tehnici de calmare a pisicilor.

Identificarea cauzei anxietății animalului tău de companie este cel mai important pas în descoperirea celei mai bune metode de calmare a pisicii.

Adesea, o simplă schimbare în mediul sau rutina pisicii tale poate fi cheia pentru a-i calma anxietățile.
Pentru animalele de companie care suferă de anxietate de separare, crearea unui mediu mai distractiv te poate ajuta să îți menții animalul de companie stimulat mental (și amuzat) în timp ce tu ești plecat.

Pervazurile pentru pisici cu priveliști stimulatoare vizual și o gamă largă de jucării te vor ajuta să îți menții pisica ocupată cât timp ești plecat. Dispozitivele de hrănire tip puzzle pot constitui, de asemenea, o tactică fantastică de distragere a atenției. Sunt disponibile și produse specifice pentru calmarea pisicilor sub diferite forme, dar nu ar trebui să te bazezi pe o singură soluție.

Acestea pot fi utilizate sub formă de spray, difuzor și dispozitiv de conectare și eliberează feromoni concepuți pentru a fi liniștitori pentru animale, care imită feromonii naturali ai pisicilor. Acestea pot ajuta la calmarea pisicilor, dar proprietarii ar trebui să încerce, de asemenea, să identifice cauza principală a anxietății pisicilor pentru a găsi cea mai bună soluție pe termen lung.