Pentru ei, toată pasiunea noastră
pisica bengal cu ochi verzi

Înțelegerea pulverizării urinei și marcării teritoriului la pisici

6 minute de citit

Pisica ta pulverizează urina sau își marchează teritoriul? Primul pas în corectarea acestui comportament este să înțelegi de unde provine. Pisicile sunt animale de companie minunate și, deși o mare parte din comportamentul lor ne face să râdem și să zâmbim, unele dintre acțiunile lor pot părea confuze și uneori chiar puțin antisociale!

De exemplu, pisicile pulverizează urină, ceea ce poate părea neplăcut dacă se întâmplă în interiorul casei tale.

Dacă aceasta este o problemă, cel mai bun mod de a rezolva această problemă este să înțelegi comportamentul pisicii tale, apoi să abordezi cauza.

Marcarea teritoriului la pisici

Teritoriul este foarte important pentru pisici, în special casa lor, unde le place să se simtă în siguranță. La urma urmei, acasă este locul unde locuiesc prietenii lor, jucăriile lor și sunt hrănite – nu e de mirare că își doresc totul doar pentru ele! Pisicile își „marchează” teritoriul atunci când sunt mulțumite, folosind glandele de pe obraji, deasupra ochilor și peste bărbie.

Când le vezi cum se freacă ușor și fericit pe picioarele tale sau pe mobilă, își lasă amprenta într-un loc în care se simt cel mai bine. Deoarece abia simțim mirosul pe care îl lasă în urmă și marcarea nu provoacă probleme, nu avem tendința de a ne îngrijora. Poți lua marcarea pisicii ca un semn pozitiv că ai creat o casă iubitoare care îți face pisica foarte fericită.

De ce pulverizează pisicile urină?

Pulverizarea este un alt tip de marcare care se folosește în principal în aer liber, unde există mai multă concurență cu alte pisici.

În loc să-și frece fața pentru a-și marca teritoriul, pisicile pulverizează urină, care poartă propriul lor miros individual.

Pisicile care pulverizează urină în aer liber

Pisicile stropesc uneori cu urină pe copaci, gardul viu și stâlpi de gard atunci când sunt în aer liber.

Fac acest lucru la înălțimea nasului pentru alte pisici care ar putea trece pe acolo. Acest spray conține informații despre vârsta, sexul, sănătatea, activitatea pisicii tale și unde sunt granițele teritoriului lor - așa că este ca și cartea lor de vizită personală!

Marcarea teritoriului lor astfel are ca scop să informeze alte pisici din zonă că acesta este locul lor, pentru a evita orice confuzie și pentru a ajuta la prevenirea confruntărilor fizice.

Pulverizarea pisicilor în casă

Când pulverizarea pisicilor are loc în aer liber, nu este chiar o problemă - de fapt, este complet naturală.

Cu toate acestea, dacă pisica ta începe să pulverizeze urină în casa ta, de obicei este un semn că este îngrijorată de ceva și poate exista un motiv pentru care este mai dornică ca niciodată să-și marcheze teritoriul. Pisicile care pulverizează urină pe ramele ușilor, perdele și pervazurile ferestrelor se pot simți amenințate de ceva ce ar fi putut vedea afară. Dacă pisica ta începe să pulverizeze pe picioarele scaunelor, paturi și mese de toaletă, ar putea fi un semn că se simte puțin nesigură, așa că se înconjoară cu mai mult din propriul miros pentru a-și spori încrederea.

Dacă pisica ta a început să pulverizeze în interior și nu ești sigur de ce, vorbește cu veterinarul tău pentru a identifica posibilele motive și modalități de a o readuce la pisica fericită care își marca teritoriul cu mângâieri afectuoase pe față.

Medicul veterinar te va putea sfătui cum să previi pulverizarea la pisici și te poate îndruma către un specialist în comportamentul pisicilor, care te va ajuta să afli ce a determinat schimbarea comportamentului pisicii tale.

Cum să oprești pulverizarea la pisici

Deoarece pulverizarea în interior indică faptul că pisica ta se simte deja amenințată, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să o sperii spunându-i să plece. Dacă țipi la ea pentru că pulverizează, îi poți crește nivelul de stres, făcând-o să pulverizeze și mai mult - ceea ce cu siguranță nu este ceea ce îți dorești pentru pisica ta sau pentru casa ta!

Dacă te întrebi cum să oprești pulverizarea la pisici, primul pas este să te gândești la ce le-ar putea cauza stres. De exemplu, există o pisică nouă în cartier sau casa ta a suferit o schimbare?

Unul dintre următoarele puncte ar putea fi cauza:

  • Pisica ta se poate simți intimidată dacă există o mulțime de pisici în zonă. Dacă cartierul tău are o mulțime de alte pisici, asigură-te că ai o ușiță securizată pentru pisici (magnetică sau activată cu microcip) care împiedică intrarea lor în casa ta - și a pisicii tale. Dacă observi vreo pisică care tot încearcă să se strecoare înăuntru, încearcă să o alungi pentru a o descuraja să mai intre în spațiul personal al pisicii tale.
  • Ai luat sau ai pierdut recent o altă pisică? Asigură-te că pisica ta se simte încă în siguranță și că știe că tot ceea ce are la dispoziție, cum ar fi mâncarea, apa, litiera, patul și jucăriile, sunt încă disponibile și nu vor fi preluate de noul venit sau eliminate după decesul celuilalt animal de companie. Este posibil să fie nevoie să pui lucrurile lor speciale în mai multe locații pentru a le liniști. 
  • Ai mobilier nou, casa redecorată sau te-ai mutat cu totul? Toate aceste lucruri îți pot neliniști pisica și pot crește șansele de a pulveriza urină, așa că prezintă-i încet noile achiziții și dă-i timp să se adapteze. De asemenea, poți încerca să freci ușor o cârpă moale pe fața pisicii pentru a-și ridica nivelul de feromoni naturali și pentru a șterge mobilierul nou sau zonele nefamiliare cu cârpa la înălțimea pisicii. Acest lucru le va răspândi mirosul și o va ajuta să se simtă mai în siguranță în mediul său.
  • Interesează-te la veterinarul tău despre feromonii sintetici pentru feline, care pot fi folosiți în mod similar și care pot fi utili în cazul problemelor legate de stres.

Care sunt cauzele medicale pentru pulverizarea urinei la pisici?

Unele pisici pulverizează în interior pentru că au o problemă medicală, așa că dacă pisica ta pulverizează în interior, du-le la veterinar pentru a o verifica. De exemplu, boala tractului urinar inferior al feline este o afecțiune comună, tratabilă, care poate pune viața în pericol dacă este ignorată. De obicei, provoacă blocarea sau blocarea parțială a tractului urinar, ceea ce face urinarea dificilă sau aproape imposibilă.

Cauzele și tratamentele pentru boala tractului urinar inferior sunt foarte diferite de pulverizare, așa că este o idee bună să discuți cu medicul veterinar dacă crezi că pulverizarea poate avea o cauză medicală, mai degrabă decât emoțională.

Curățarea locului pulverizat cu urină de pisici

Pisicile pulverizează adesea aceeași zonă de mai multe ori, așa că, dacă observi un tipar, testează rezistența culorii zonei, apoi curăță bine zona cu o soluție de 10% detergent biologic, clătește cu apă rece bine și lasă să se usuce. După aceasta, pulverizează cu alcool (disponibil de la medicul veterinar sau de la farmacie) și lasă să se usuce din nou. Acum ar trebui să ai o zonă curată, fără miros!