Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Cum să oprești pisicile să zgârie mobila

Cum să oprești pisicile să zgârie mobila

5 minute de citit

Dacă pisica ta continuă să zgârie mobila, iată un ghid care te ajută să o împiedici să distrugă canapeaua!

Nu este nimic mai rău decât să-ți iei o canapea nouă și să te întorci acasă să descoperi că pisica sau puiul tău a făcut-o franjuri sau să găsești zgârieturi adânci în tocurile tale proaspăt vopsite. Zgârierea mobilierului de către pisici poate fi o adevărată problemă, mai ales dacă ești mândru de casa ta! Uneori poate părea că pisica ta vrea să provoace probleme, dar este important să știi că aceste comportamente de zgâriere sunt instincte adânc înrădăcinate și au numeroase beneficii atât pentru sănătatea, cât și pentru bunăstarea lor.

Continuă să citești pentru a afla cum să oprești pisicile să nu mai zgârie mobila și pentru a descoperi de ce par să vizeze întotdeauna locurile tale preferate.

De ce pisicile zgârie mobila?

Deși poate părea că pisicii tale îi place pur și simplu să distrugă lucrurile, de fapt zgârie din mai multe motive. 

În primul rând, zgâriatul îi oferă pisicii tale un antrenament complet al corpului și îi întinde mușchii și tendoanele de la gheare până la spate.

De asemenea, zgârierea mobilierului de către pisici ajută la întreținerea ghearelor și la menținerea lor ascuțite, prin pierderea tecilor de la gheare, ceea ce le menține în stare perfectă.
În plus, labele pisicilor conțin glande mirositoare și, atunci când zgârie obiecte, eliberează o dâră de miros vizibil și chimic care identifică teritoriul lor în casă. Este cel mai probabil să vizeze zone proeminente și utilizate frecvent, cum ar fi canapele sau fotoliul preferat.

Acest lucru se datorează faptului că zgârierea acestor zone le va face să se simtă mai în siguranță și să elibereze stresul, punându-și mirosul pe lucruri, făcându-le să se simtă mai mult ca acasă. Uneori, pisicile o pot face pentru că se plictisesc, ceea ce este normal mai ales la pisicile de casă care nu primesc suficientă stimulare mentală.

Acum că știi ce le determină să facă asta, cum poți să împiedici de fapt pisicile să zgârie mobila?

Cum să împiedici pisicile să zgârie mobila

1. Folosește stâlpi de zgâriat

Cel mai bun mod de a preveni pisicile să zgârie mobila este să le oferi o mulțime de oportunități de zgâriere în interiorul casei. Pisicile de exterior vor zgâria copacii și stâlpii, așa că este o idee bună să simulezi acest lucru în interior cu stâlpi de zgâriat. Asigură-te că achiziționezi doar unii de bună calitate, care sunt rezistenți, astfel încât să nu se clatine atunci când pisica ta se zgârie de ei, deoarece acest lucru o poate descuraja. 

De asemenea, ar trebui să te asiguri că stâlpii de zgâriere sunt suficient de înalți pentru ca pisica ta să se poată întinde până sus, astfel încât să își poată exersa acei mușchi atât de importanți.

2. Oferă pisicii tale o varietate de obiecte ușor de zgâriat

Poți, de asemenea, să încerci să le pui la dispoziție resturi de țesături, bușteni acoperiți cu scoarță, resturi de lemn de esență moale sau fibre de sisal pentru a le oferi o mare varietate și a le distra. Odată ce au aceste obiecte distractive, ușor de zgâriat, este mai puțin probabil să țintească mobila.

3. Amplasarea este importantă

Plasează stâlpii și obiectele de zgâriat în toată casa ta, în locurile în care pisicii tale îi place deja să se relaxeze sau în apropierea obiectelor pe care deja le zgârie (cum ar fi brațul canapelei).

Aproape de locurile de dormit este, de asemenea, o idee bună, deoarece majoritatea pisicilor se bucură de o întindere bună și de o sesiune de zgârieturi imediat ce se trezesc.

4. Folosește jucării care atârnă

Dacă pisica ta nu pare a fi interesată de stâlpul de zgâriat, atunci poate că vrei să iei în considerare o opțiune cu o jucărie care atârnă pentru a o încuraja să o cerceteze sau să adaugi niște iarba mâței.

5. Oprește recidiviștii 

Dacă te întrebi cum să împiedici pisicile să zgârie mobila la nesfârșit, trebuie să te asiguri că ai curățat bine obiectul (obiectele) în cauză pentru a îndepărta urmele de miros, deoarece pisicile sunt mai predispuse să zgârie zonele în care simt că mirosul lor se estompează și vor dori să „completeze”.

Îți recomandăm să folosești o soluție blândă, non-toxică, potrivită pentru zona respectivă și să te asiguri că îți ții pisica departe de zonă până când aceasta se usucă.

6. Împiedică zgârieturile de plictiseală 

Pentru pisicile care zgârie mobila din cauza plictiselii sau a lipsei de exercițiu, ia în considerare achiziționarea unor jucării pentru pisici sau pui și asigură-te că îți programezi un timp de joacă atât de necesar pentru tine și pisica ta. Există o mulțime de jucării pentru pisici disponibile, de la șoareci electronici până la jucării de tachinare, așa că există cu siguranță o opțiune pe care pisica ta o va iubi!

Cum să împiedici pisicile să zgârie covoarele 

Dacă ai o pisică care preferă să zgârie lucrurile pe orizontală, covorul tău poate arăta rău din cauza uzurii.
Cea mai bună modalitate de a împiedica pisicile să zgârie covoare este de a le oferi covorașe pentru zgâriere în jurul casei și de a încuraja pisica să le folosească cu jucării. Așa că acum știi cum să împiedici pisicile să zgârie mobila!

Încearcă sfatul nostru și scaunul tău preferat va fi fără zgârieturi în cel mai scurt timp. Nu uita să nu le reproșezi niciodată că zgârie lucrurile, deoarece acesta este instinctul natural al pisicilor și o fac din atâtea motive benefice! Dacă ești îngrijorat că pisica ta este puțin prea distructivă, contactează-ți medicul veterinar – acesta va fi întotdeauna bucuros să te ajute.