Pentru ei, toată pasiunea noastră
prim-plan al unei pisici bengale cu ochi verzi

Înțelegerea psihologiei pisicii tale

7 minute de citit

Hrănirea emoțională și îngrijirea pisicilor sunt unele dintre cele mai importante părți ale menținerii unei pisici fericite.

Nevoile emoționale ale pisicii tale se bazează pe personalitatea, vârsta și stilul ei de viață. De exemplu, dacă pisica ta își petrece majoritatea sau chiar tot timpul în casă, s-ar putea să se bazeze mai mult pe tine pentru a avea parte de îngrijire pentru bunăstarea sa emoțională. Menținerea fericirii unui animal de companie atât de inteligent și sofisticat din punct de vedere emoțional poate necesita puțin efort și imaginație, mai ales dacă pisica ta nu își folosește instinctele naturale pentru a supraviețui singură în aer liber.

O scurtă istorie a pisicii

Pisicile domestice de astăzi provin din pisicile sălbatice care au început să profite de abundența de șoareci din jurul magazinelor de porumb din civilizațiile timpurii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, acum aproximativ 4.000 de ani. Astăzi, pisicile de companie se nasc mai des în interior decât în sălbăticie și își petrec întreaga viață hrănite și iubite ca parte a familiilor noastre - departe de stilul de viață de vânător solitar al strămoșilor lor!

Există peste 50 de rase de pisici cu pedigree în întreaga lume, deși, de departe, cea mai răspândită este pisica comună, cu varietatea lor minunată de tipuri de blană și culori.

Psihologia pisicilor

Când pisica ta face ceva (de exemplu vânează), este probabil să își satisfacă un tip de nevoie.
Cele trei „sisteme pozitive” (tipuri de nevoi) cheie ale psihologiei pisicilor sunt:

  • Sistemul de căutare a recompensei (sau doar de „căutare”).
  • Sistemul de îngrijire.
  • Sistemul de joacă.

Fiecare nevoie determină un anumit comportament de la pisica ta - ea dorește să-și îndeplinească nevoile! Totuși, atunci când pisica ta face ceva de genul vânătorii, ea nu îndeplinește doar una dintre aceste nevoi. De exemplu, vânătoarea ar putea fi „căutarea recompensei” (recompensa fiind să mănânce șoarecele), precum și „joaca”.

Celelalte sisteme emoționale ale pisicii tale includ pofta, frica, panica și furia, iar toate aceste sisteme sunt comune tuturor speciilor de mamifere, de la șoareci la maimuțe.

Pe scurt, la fel ca noi, nevoile emoționale ale pisicii tale sunt variate și au nevoia de a fi satisfăcute. Fără șansa de a explora aceste nevoi, pisica ta nu ar învăța la fel de mult, nu ar forma legături puternice cu tine și alți oameni sau nu s-ar bucura din plin de viață. Acesta este motivul pentru care înțelegerea nevoilor emoționale ale pisicii tale este importantă; dacă acestea sunt îndeplinite, vei avea parte de semnele unei pisici fericite!

Sistemul de căutare a recompensei

Pe scurt, „căutarea recompensei” în psihologia pisicilor le oferă motivația de a găsi elemente esențiale, cum ar fi hrana și apa. Ai putea spune că este ceea ce le ține în viață! La fel ca și pe noi, căutarea de recompense o determină și pe pisica ta să caute sentimente plăcute, cum ar fi să stea într-un loc însorit și să se joace cu oamenii. Nu are nevoie să facă nimic din toate acestea pentru a supraviețui, dar cu siguranță este satisfăcător pentru ea, deoarece produce sentimente plăcute.

Pisicile au evoluat pentru a-și vâna hrana, dar, desigur, pisica ta nu trebuie să facă acest lucru acum, deoarece o hrănești cu mese echilibrate din punct de vedere nutrițional. Cu toate acestea, creierul și sistemul emoțional al pisicii tale sunt încă proiectate pentru vânătoare! De aceea, atunci când ai grijă de pisica ta, este important să o lași să-și exprime acest comportament pentru a nu se simți frustrată.

În loc să vâneze rozătoare (ceea ce ar putea face oricum), pisica ta se va bucura de jocuri care o încurajează să urmărească și să se năpustească. Jucăriile interactive concepute pentru pisici, de exemplu, le va permite să îndeplinească acest comportament și să le satisfacă nevoile. Vei putea vedea comportamentul animalului tău de tip „privește, urmărește, apucă, mușcă, ucide” în timp ce se joacă!

Implicarea împreună în aceste jocuri nu este doar o modalitate plăcută de a crea o legătură cu animalul tău de companie, ci poate ajuta la prevenirea problemelor comportamentale comune. Încă te întrebi cum să-ți faci pisica fericită și să satisfaci acest comportament? Stimularea pisicii tale de mai multe ori pe zi pentru a urmări jucăriile și mingile cu undița este un punct minunat de pornire și, de asemenea, le poate plăcea să urmărească și să fugărească alte pisici prietenoase sau chiar câinele familiei în joacă!

Sistemul de îngrijire

"Sistemul de îngrijire" a evoluat la mamifere pentru a ajuta la crearea unei legături între părinți și urmașii lor, astfel încât părinții își îngrijesc și hrănesc instinctiv copiii pentru o perioadă mult mai lungă decât orice alt animal. Acest lucru înseamnă lucruri bune pentru supraviețuirea lor și continuă să se manifeste și în prezent la pisici.

Sistemul de îngrijire oferă și mamiferelor – inclusiv nouă – capacitatea de a avea tot felul de alte relații. Pisicile au evoluat pentru a păstra o dependență prietenoasă, asemănătoare unui pui, chiar și ca adulți. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se află în interior și sunt îmbrățișate și îngrijite de stăpânii lor, chiar dacă sunt vânători atât de independenți și încrezători în exterior!

Unele pisici adulte iubesc compania altor pisici, în timp ce altele le vor ignora pur și simplu. Altele ar putea chiar să-și apere propriul teritoriu de alte pisici - fiecare este diferită. Pisicile care fac acest lucru sunt în mod natural mai solitare și sunt perfect fericite atâta timp cât au un stăpân iubitor ca tine.

Secretul pentru a avea o pisică fericită și pentru a menține o relație bună cu ea este să nu o urmărești încercând să-ți arăți afecțiunea; acest lucru nu poate decât să o alarmeze și să o îndepărteze de tine. În schimb, răspunde la semnele unei pisici fericite și la cerințele prietenului tău felin de atenție și contact fizic ori de câte ori poți, oferind o mulțime de îmbrățișări relaxate, îngrijire blândă și mângâiere.

Sistemul de joacă

„Sistemul de joacă” este exact ceea ce pare - nevoia pisicilor de a se juca și, astfel, de a exersa lucrurile la care vor trebui să fie bune, cum ar fi vânătoarea! Este mai mult decât o oportunitate pentru pisica ta de a exersa abilitățile cheie cu alți colegi de litieră. Este un sistem emoțional cheie și este esențial pentru sentimentul de bunăstare al pisicii tale.

Atunci când se joacă, pisicile tinere exprimă și exersează în special multe dintre comportamentele de căutare de recompense care le motivează să își exploreze mediul înconjurător. Le place în mod special să le reproducă pe cele din repertoriul lor de „vânătoare”, cum ar fi „urmărirea”, fugărirea, năpustirea și chiar mușcatul reciproc! Nu trebuie să îți faci griji cu privire la acest comportament - toate sunt semne ale unei pisici fericite.

Pisica ta va învăța în curând să-și inhibe jocul dur cu frații sau cu stăpânii și să-și concentreze adevăratul comportament de prădător asupra jucăriilor. Cu toate acestea, urmărirea cu blândețe și năpustirea reciprocă rămân o parte esențială a dezvoltării unor relații sociale sănătoase între pisici, în special dacă în aceeași casă trăiesc două sau mai multe pisici.

Când se joacă așa, pisicile sunt relaxate și neamenințate. În acest fel, sistemul de joacă permite, de asemenea, pisicilor să exprime nevoia de legătură care își are originea în sistemul de îngrijire. Ai putea spune că „cei care se joacă împreună rămân împreună”!

Pentru a continua să-ți satisfaci pisica și să creezi o legătură cu ea, ar trebui să continui să stimulezi aceste comportamente de joacă în fiecare zi de-a lungul vieții, folosind o varietate de jucării pentru pisici. Orice lucru care poate fi mișcat sau „zdruncinat” este foarte distractiv pentru pisica ta!

Păstrarea fericirii

Ca toate mamiferele, pisica ta trebuie să se simtă împlinită pentru a se simți fericită, așa că este important ca comportamentele ei înnăscute să găsească o eliberare periodică.

Hrănirea, contactul fizic, toaletarea și joaca împreună sunt lucruri pe care pisicii tale îi place să le facă cu tine – și, din fericire, toate fac parte din distracția de a avea un animal de companie și de a avea grijă de o pisică, de asemenea!