Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Le place muzica pisicilor?
Pisica adormită pe un copac de pisici

Pot pisicile să viseze

5 minute de citit

Află la ce se gândește felina ta când pleacă în țara viselor cu Purina.

Pisicile sunt cunoscute pentru că sunt somnoroși notorii. Ele par să-și petreacă cea mai mare parte a vieții dormind, fie ghemuite în poala noastre, fie ascunse în locul lor retras preferat. S-ar putea să te surprindă să afli că ele dorm de două ori mai mult decât oamenii și petrec în medie aproximativ 15 ore pe zi dormind, dar pentru pisicile extrem de obosite acest lucru poate ajunge cu ușurință până la 24 de ore.

Cu atât de mult timp petrecut în odihnă, este rezonabil să presupunem că ele visează la fel ca noi. Dar este adevărat? Continuă să citești pentru a descoperi dacă pisicile visează și ce înseamnă atunci când pisica ta zvâcnește în somn.

Când apar visele?

Pentru oameni, visele apar în timpul stării de somn REM, de obicei începând la 90 de minute după ce adormi. În acest timp, sunt trimise către creierul tău semnale care sunt importante pentru învățare și memorie, dar unele dintre aceste semnale sunt aleatorii și sunt cele care sunt responsabile pentru vise. Când creierul tău încearcă să interpreteze aceste semnale și să le pună cap la cap, creierul tău creează un fel de poveste – cu alte cuvinte, creează un vis.

Pisicile visează?

Da, se crede că pisicile pot visa. Potrivit lui Michel Jouvet în anii 1960, pisicile experimentează și somnul REM, așa că este extrem de probabil să intre în țara viselor într-un mod similar cu al nostru.

Jouvet a demonstrat că pisicile au un voltaj scăzut similar de activitate electrică în creier, au tendința de a-și mișca ochii și au o stare musculară relaxată, care sunt toate caracteristicile asociate cu somnul REM la oameni. Acolo unde acest lucru nu răspunde complet la întrebarea dacă pisicile visează, dovezile sugerează în mod clar că se întâmplă ceva în creierul lor în timpul somnului.

În mod interesant, cantitatea de somn REM pe care o experimentează pisica ta va scădea pe măsură ce îmbătrânește, de aceea se presupune că este mult mai probabil ca puii de pisică să viseze mai mult decât pisicile adulte. Acest lucru s-ar putea datora și faptului că pisoii au mult mai multe de învățat despre lumea din jurul lor, prin urmare au o cantitate semnificativă de informații de procesat și vor fi trimise mai multe semnale către creier.

La ce visează pisicile?

Potrivit neurologului veterinar, Adrian Morrison{2}, atunci când pisicile experimentează somn REM, au tendința de a-și mișca capul ca și cum ar urmări sau ar privi ceva. Așadar, este posibil ca atunci când ghemotoacele noastre de blană se ghemuiesc și ațipesc, să viseze la pasiunea lor preferată - vânătoarea.

Cercetările din SUA au sugerat, de asemenea, că pisicile pot visa la lucruri care s-au întâmplat în acea zi sau în trecutul îndepărtat sau recent, similar modului în care visează câinii. Pisicile ar putea visa că se ghemuiesc cu tine pe canapea, vânează o pasăre sau șoarece sau pot visa la un incident care a avut loc cu o altă pisică sau un câine.

Au pisicile coșmaruri?

Deși pare probabil că pisicile pot visa, nu știm dacă pot avea vise urâte sau coșmaruri. Cu toate acestea, dovezile anecdotice par să sugereze că pisicile se pot trezi și pot părea speriate, indicând faptul că au avut un vis urât. În plus, există și incidente în care pisicile au trecut prin evenimente traumatice și ar scoate sunete stresate în timp ce dorm și s-au trezit brusc și au afișat semne vizibile de suferință.

Dacă pisica ta este extrem de anxioasă atunci când este trează, citește articolul nostru despre cum să depistezi și să tratezi anxietatea pisicii pentru ajutor și sfaturi valoroase.

Ciclul somnului pisicii

Pisicile vor experimenta două cicluri de somn, somn REM și somn profund.

1. Somn REM

Faza REM este atunci când pisicile este cel mai probabil să viseze. Ele vor afișa anumite comportamente, cum ar fi scârțâitul și zvâcnirea ochilor, urechilor și poate chiar a cozii. În ciuda tuturor acestor zvâcniri, ele vor experimenta și o pierdere a tonusului muscular, cunoscută sub numele de atonie.

2. Somn profund

Somnul profund are loc pentru restul timpului în care pisica ta doarme. Aceasta este o etapă crucială, deoarece este responsabilă pentru reconstrucția și repararea corpului.

Este important ca atunci când pisica ta doarme, să nu o trezești – ar trebui să o lași să se odihnească cât mai mult posibil. De obicei, este o idee bună să îi oferi spații confortabile și izolate, în care să se simtă suficient de în siguranță pentru a intra în faza de somn profund.

De ce pisicile zvâcnesc în somn?

Uneori, când pisicuța ta doarme, poți s-o observi zvâcnind, întinzându-se, sforăind sau chiar scoțând zgomote neobișnuite de scârțâit. De obicei, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece toate sunt legate de somnul REM. Când pisica ta zvâcnește în somn, în general, se datorează semnalelor trimise către creier în timpul fazei de „visare”.

Unii oameni își fac griji că aceste zvâcniri sunt un fel de convulsii, dar este foarte puțin probabil ca acestea să apară în timpul somnului și, în general, vor exista semne suplimentare, cum ar fi rigidizarea întregului corp, letargie, pierderea poftei de mâncare sau vărsături. Dacă pisica ta se confruntă și cu aceste simptome, este important să o duci la veterinar cât mai curând posibil.