Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pisica cu ochi verzi

5 motive pentru care pisicile miaună

5 minute de citit

Motivele pentru care pisicile miaună sunt la fel de fascinante ca și pisicile în sine. Află mai multe aici.

În calitate de mândru proprietar de pisică, probabil că te-ai obișnuit până acum cu coloana sonoră zilnică de mieunături și torsături pe care pisica ta le împarte cu tine. Dar știai că felul în care pisicile comunică cu alte pisici este în principal prin miros, iar mieunatul este un limbaj rezervat doar oamenilor? Adică, pisicile nu miaună una la alta, ci doar la oameni, iar mieunatul este un comportament învățat. Mieunăturile diferite tind să însemne și lucruri diferite, iar o diferență subtilă de la un mieunat la altul poate indica că pisica ta vorbește cu tine dintr-un motiv foarte diferit!

De ce pisicile, care sunt mai bine cunoscute pentru atitudinea lor de „nu pot fi deranjate”, și-ar da toată osteneala să comunice cu noi? Trebuie să aibă ceva important de spus. Așadar, dacă pisica ta nu se oprește din mieunat și ai nevoie de ajutor pentru a descifra ce înseamnă asta, iată principalele motive pentru care pisicile miaună.

De ce miaună pisicile?

1. Să te salute

Dacă te-ai obișnuit cu o explozie scurtă de mieunat exact când închizi ușa după ce te întorci acasă, felicitări – pisica ta a observat că ai lipsit.

Aceste mieunături rapide sunt felul pisicii tale de a spune „bună” și „unde ai fost în tot acest timp”.

Un pic de mângâiere afectuoasă și câteva cuvinte calde sunt așteptate în schimb, înainte ca prietenul tău felin să revină la preocupările obișnuite.

Ah, bucuriile de a fi proprietar de pisică!

2. Pentru a-ți atrage atenția

Unul dintre motivele pentru care pisicile miaună este acela că îți pot atrage atenția pentru joacă, mângâiere sau pentru niște tratații gustoase. Așadar, dacă pisica ta continuă să se frece de tine în timp ce scoate mieunatul ei caracteristic, sunt șanse să aibă nevoie de un moment de răsfăț. Așa că, dacă te întrebi de ce pisica mea continuă să miaune, asta e indicația de a scoate punga de tratații.

3. Pentru a obține mâncare

Dacă pisica ta nu se oprește din mieunat în anumite momente, este întotdeauna o idee bună să verifici bolul cu mâncare. Dacă este gol, știie miaună pisica ta! Cu toate acestea, nu umple bolul imediat – un truc bun este să aștepți până când pisica ta se oprește din mieunat înainte de a scoate mâncarea. În caz contrar, pisica ta va învăța că poate mieuna ca să fie hrănită, așa că o va face mai des.

4. Să-ți spună că nu sunt bine

Din păcate, motivul pentru care pisicile miaună nu este întotdeauna ușor de rezolvat, mai ales dacă tonul și frecvența vocalizelor pisicii tale sunt neobișnuite. Dacă pisica ta miaună noaptea, ar putea încerca să-ți spună că ceva nu este în regulă. De fapt, multe boli, de la boli de rinichi la probleme ale tractului urinar sau artrită, pot face ca pisicuța să miaune după ajutor. Dacă observi ceva neobișnuit în legătură cu sunetele pe care le scoate pisica ta, este întotdeauna mai bine să mergi la medicul veterinar local pentru a exclude o posibilă boală. Totuși, fii conștient de faptul că poate fi foarte dificil să citești limbajul corpului unei pisici și deseori acestea ascund semne de durere, așa că doar pentru că nu miaună nu înseamnă că se simt neapărat confortabil!

Dacă pisica ta nu mai este tânără, ai grijă la un factor comun care apare la pisicile bătrâne - Sindromul disfuncției cognitive.

Unele dintre simptome includ confuzie și mieunat noaptea, așa că asigură-te că discuți această posibilitate și cu medicul veterinar.

5. Pentru a indica stresul

Dacă observi că pisica ta miaună mai mult decât de obicei, pe lângă discuțiile pe care le aștepți de la prietena ta felină, gândește-te la orice posibile tulburări sau schimbări în mediul înconjurător al pisicii tale. O casă nouă, un nou animal de companie sau un nou copil pot declanșa semnale de alarmă în mintea însoțitorului tău blănos. Așa că fii atent la orice schimbări și încearcă să îți relaxezi pisica oferindu-i mai multă atenție și un timp plăcut de liniște. Rasele de pisici care miaună cel mai mult. Toate pisicile miaună la stăpânii lor, dar există anumite rase de pisici care sunt mai predispuse la „vocalizare” și cărora le place să vorbească constant.

Iată care sunt rasele de pisici cunoscute că miaună cel mai mult:

O pisică elegantă și grațioasă căreia îi place, de asemenea, să socializeze - dacă ai deja o pisică siameză, probabil că știi până acum că aceste pisicuțe drăguțe nu trăiesc în liniște și pace. Aceste pisici pot deveni foarte zgomotoase, dar sunt și ele extrem de distractive și vor deveni imediat parte a familiei.

La fel ca Siamezelor, pisicilor Orientale cu păr scurt le place sa își facă simțită prezența. Aceasta este o pisică căreia îi place să miaune, să joace jocuri și să fie în preajma oamenilor.

Pisicile Maine Coon sunt cunoscute pentru sunetul încântător de ciripit liniștit pe care îl emit. Sunt foarte jucăușe și prietenoase și miaună furtunos pentru a te anunța cât de mult se bucură de compania ta.

Afective și foarte energice, pisicile Bengaleze sunt cunoscute ca fiind și o rasă foarte vocală. Vocabularul lor vast te va face în curând să ghicești ce anume încearcă să comunice pisoiul tău.

Ce să faci dacă pisica ta nu se oprește din mieunat

Iată câteva lucruri pe care trebuie și nu trebuie să le faci pentru pisicile care continuă să miaune atunci când nimic nu pare să le facă să se oprească.

Nu-ți ignora pisica

Principalul motiv pentru care pisicile miaună este pentru că încearcă să comunice cu tine. Este adevărat că s-ar putea să nu aibă întotdeauna lucruri importante de spus, dar în cazul în care acesta este semnalul lor SOS, fii atent la alte semne care însoțesc mieunăturile.

Este posibil ca pisica ta să fie în suferință sau să aibă dureri și să aibă nevoie de atenția ta, așa că asigură-te că nu consideri mieunatul ca fiind o discuție inutilă înainte de a exclude orice posibile motive legate de sănătate sau bunăstare.

Nu-ți pedepsi pisica

Ai avut o zi lungă la serviciu sau ești ocupat cu pregătirea unei mese și ultimul lucru de care ai nevoie este pisica care miaună neîncetat la tine. Dar, deși mieunatul poate fi enervant, cel mai bine este să îți păstrezi calmul și să eviți să țipi sau să îți pedepsești pisica. Nu numai că acest lucru nu este de natură să oprească mieunatul, dar poate face ca pisica ta să se teamă să încerce să îți spună despre probleme pe viitor.

În schimb, parcurge lista de mai sus cu motivele mieunatului pisicii și încearcă să determini ce anume încearcă să spună pisica ta.

Rupe obișnuința

Dacă mieunatul furtunos este un truc pe care pisica ta îl folosește de fiecare dată când îi este foame sau când vrea să se joace, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să descurajezi acest comportament. Evită să-i oferi pisicii tale recompense pentru că miaună la tine. Așteaptă până când pisica a terminat de spus ce are de spus înainte de a scoate mâncarea sau jucăria preferată.

Mergi la medicul veterinar

Dacă pisica ta a fost întotdeauna zgomotoasă, atunci probabil că nu ai de ce să-ți faci griji. Cu toate acestea, dacă mieunatul pisicii devine excesiv și neobișnuit în ton, acesta ar putea fi un semn al unei boli de fond. Asigură-te că mergi la medicul veterinar local și discuți despre orice simptome sau comportamente neobișnuite.