Pentru ei, toată pasiunea noastră
 Pisica întinsă în brațele unei femei

De ce torc pisicile

8 minute de citit

De ce torc pisicile?

Să te ghemuiești cu pisica ta în timp ce toarce este un confort pentru toți proprietarii de animale de companie. Torsul pisicii este un semn că aceasta este fericită, mulțumită și se simte bine așezată în poala proprietarului, bucurându-se de multă atenție – sau nu?

Dar de ce torc pisicile?

Pisicile își exprimă adesea sentimentele torcând, în același mod în care atunci când noi suntem fericiți zâmbim și câinii dau din coadă. Totuși, pisicile care torc nu sunt întotdeauna pisici fericite și există mult mister în legătură cu motivul pentru care torc și cum scot acest sunet.

În general, deși pisicile pot toarce când sunt singure, este mult mai obișnuit ca ele să facă acest lucru atunci când sunt cu o altă pisică sau un individ (în special oameni, dar o pot face și față de câini sau alte animale dacă sunt bine socializate). Cu alte cuvinte, se presupune că una dintre funcții este de a comunica.

Iată câteva posibile motive pentru care pisica ta toarce:

Deci, știm de ce torc pisicile, dar cum scot de fapt un sunet atât de fascinant?

Cum torc pisicile?

Încă nu suntem siguri de procesul care creează torsul pisicii. Cercetările sugerează că mușchii din gâtul pisicii tale determina o vibratie a corzilor vocale - și, pe măsură ce pisica ta inspiră și expiră, aerul lovește mușchii care vibreaza. Cel mai probabil aceasta actiune este ceea ce face ca o pisică să toarcă.

De asemenea, cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează acest lucru sau de ce torc pisicile. Se pare că semnalele din creierul pisicii tale creează o întreaga mișcare pentru a face torsul pisicii posbil, așa că oamenii de știință cred că acesta este mai degrabă o zvâcnire musculară decât o comunicare vocală așa cum o fac oamenii cu vocile lor.

Cum îi ajută torcarea pisicilor pe oameni?

Este un fapt cunoscut că deținerea de pisici poate ajuta la ameliorarea stresului la oameni, iar acest lucru poate nu se datorează doar faptului că sunt drăguțe de privit și sunt moi de îmbrățișat, ci poate fi și din cauza efectelor pozitive pe care le are torsul lor asupra noastră.

Un studiu arată că unii proprietari de pisici au un risc cu 40% mai mic de a face un atac de cord decât cei care nu sunt proprietari de pisici, scăzându-le tensiunea arterială după ce interacționează cu pisicile și le aud torsul blând. Cu toate acestea, cel mai interesant este ceea ce se numește „vindecare prin asociere”. Aceasta este teoria conform căreia pisicile au capacitatea de a calma și ajuta la vindecarea bolilor oamenilor doar fiind în apropiere, iar mulți oameni au spus că își pot ușura migrenele doar întinzându-se cu pisica lor ce toarce lângă ei. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru și nu ar trebui să fie folosit ca un substitut pentru o bună îngrijirea medicală!

De ce torc pisicile atât de tare?

Unele pisici pot toarce mai tare decât altele și acest lucru se datorează variațiilor individuale ale anatomiei sau ale nivelului de stimulare. Unele pisici torc chiar mai tare pe măsură ce îmbătrânesc; se crede că acest lucru se datorează dezvoltării și întăririi mușchilor și a corzilor lor vocale, așa că devin „mai buni” la a toarce pe măsură ce îmbătrânesc. Deoarece torsul pisicii poate fi, de asemenea, o modalitate de a se autocalma și de a face față durerii și stresului, o pisică își poate crește nivelurile de tors ca răspuns la acest lucru. Dacă torsul unei pisici se schimbă semnificativ, ar putea indica o problemă de sănătate subiacentă, așa că merită menționat veterinarului. Dacă toarce pentru a-ți atrage atenția sau pentru a te face să-i hrănești, ei pot toarce mai tare pentru a se asigura că îi auzi. Cu alte cuvinte, pisicile își pot modifica modul in care torc prin învățare în timp.

De ce pisica mea toarce în timp ce doarme?

Torsul în timp ce dorm va ajuta multe pisici să se relaxeze și să se simtă mulțumite. Dacă ai observat că pisica ta face asta, nu-ți face griji, este doar un mecanism de auto-liniștire și poate indica faptul că trăiește vise frumoase sau pur și simplu se simte confortabil și în siguranță. Poate fi, de asemenea, o modalitate de reglare a respirației și a ritmului cardiac, care promovează un somn mai profund și mai odihnitor, și există unele cercetări care sugerează că pisicile torc la o frecvență sonoră care promovează vindecarea oaselor și țesuturilor, astfel încât să-și vindece corpul în timp ce se odihnesc.

Dacă acest comportament este anormal pentru pisica dvs. sau ați observat alte modificări, cum ar fi creșterea perioadei de somn, comportament alterat sau modificări ale apetitului și setei, ar putea indica, de asemenea, că pisica dvs. încearcă să se autocalmeze din cauza unei probleme de sănătate subiacente, așa că merită să o consulte un veterinar.

Când încep pisoii să toarcă?

Pisoii vor începe să toarcă încă de la câteva zile, de obicei în timp ce sunt alăptați sau sunt aproape de mama lor. Vibrația de la tors este prima formă de comunicare între pisoi și mamele, respectiv frații lor, în timp ce sunt încă orbi și surzi. Pe măsură ce cresc și dobândesc mai multă independență, pot continua să toarcă în timp ce se joacă, explorează sau primesc mângâieri de la prietenii lor umani.

De ce torc pisicile când le mângâi?

Pisicile vor toarce adesea când sunt atinse ca o modalitate de a arăta mulțumire și plăcere. Actul de a fi mângâiat poate stimula eliberarea de endorfine, făcând pisica să se simtă fericită și relaxată. Poate fi, de asemenea, o modalitate de a face față disconfortului, așa că acordați atenție comportamentului lor și, dacă pare că nu le face plăcere să fie mângâiate, asigurați-vă că încetați.

De ce pisica mea nu toarce?

Este important să știți că nu toate pisicile torc. Unii pot avea probleme fizice sau neurologice care le fac dificil torsul sau pot fi mai rezervați și independenți. Alții preferă pur și simplu să comunice în alte moduri. Există, de asemenea, posibilitatea ca pisica ta să nu fi avut niciodată ocazia să învețe cum să toarcă. Acest lucru se întâmplă atunci când sunt separați de mama lor la o vârstă fragedă sau când nu sunt socializați corespunzător.

Fapte interesante despre toarcerea pisicilor

După cum am menționat mai devreme, există un studiu care sugerează că frecvența scăzută a torsului unei pisici provoacă o serie de vibrații în interiorul corpului lor, care le pot ajuta la ușurarea respirației și la vindecarea rănilor, acționând în același timp ca o formă de ameliorare a durerii.

Deși, din nou, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma dacă vindecarea și torsul sunt direct legate, este important să ne amintim că acesta nu trebuie tratat ca un substitut al îngrijirii veterinare.

Nu toate pisicile pot torc, iar vibrația liniștitoare se găsește doar la pisicile domestice și doar la cateva pisici sălbatice. Pisicile care torc nu pot rage, iar pisicile care rag nu pot toarce! Acest lucru se datorează osului mic găsit în interiorul corzilor vocale, care la pisicile care rag acesta este de fapt un ligament flexibil. Acest ligament se poate întinde, ceea ce le permite pisicilor mari să emită un sunet profund, de răcnet, dar la pisicile domestice, acest ligament este înlocuit cu un os complet întărit care permite doar trecerea vibrațiilor aerului în timpul expirării și inhalării.

O pisică care toarce poate fi fericită, stresată, înfometată sau mulțumită, dar privindu-i comportamentul și simțindu-i starea de spirit, vei putea deseori să descoperi ce ar putea încerca să îți comunice.

Descoperă mai multe articole pline de informații utile aici: află și de ce dau pisicile din coadă sau de ce pisicilor nu le place apa.