Pentru ei, toată pasiunea noastră
De ce dau pisicile din coadă?
pisica cenușie fiind scăldat de proprietar

De ce urăsc pisicile apa?

5 minute de citit

Toate pisicile urăsc apa? Află de ce și descoperă căror pisici le place cu adevărat apa în acest articol.

Prietenele noastre feline au căi misterioase care ne fac să ne punem întrebări despre o mulțime de lucruri, dar una dintre cele mai persistente enigme are legătură cu un element destul de simplu: apa.

De ce urăsc pisicile apa? Și cum de le place apa care picură dintr-un robinet, dar se vor lupta cu dinții și ghearele dacă se apropie de o cadă plină cu apă? Probabil că nu vom ști niciodată sigur, dar experții au câteva idei care îi pot ajuta pe proprietarii de pisici nedumeriți să înțeleagă puțin mai bine comportamentul animalului lor de companie.

De ce urăsc pisicile apa?

Pisicile nu au nicio problemă cu apa de băut, dar dacă se apropie de blana lor, apa poate transforma instantaneu o pisică fericită într-un leu în miniatură.

Iată câteva dintre cauzele care ajută la explicarea cauzelor.

1. Apa îngreunează o pisică

Imaginează-ți că trebuie să porți o pătură umedă pe umeri până când se usucă din nou. Un principiu similar funcționează atunci când vine vorba de pisici și apă.

Când toată blana lor este udată, o pisică se va simți îngreunată și incapabilă de a se mișca la nivelurile normale de agilitate. Aceasta este o experiență destul de incomodă pentru o pisică căreia îi place să navigheze prin viață cu un pas flexibil și fără efort.

2. Istoria evolutivă a pisicii

Un alt motiv pentru care pisicile urăsc apa este atribuit istoriei lor. Nu există prea multe lucruri în trecutul unei pisici care să o recomande pentru interacțiuni de succes cu corpurile de apă, fie ele mici sau mari. Strămoșii pisicii trăiau în locuri aride uscate, ceea ce înseamnă că râurile sau oceanele nu erau obstacole pe care trebuiau să le înfrunte. Nu există prea multe lucruri în trecutul strămoșilor lor care să pregătească pisica modernă pentru cadă, ceea ce ajută la explicarea faptului că prima lor reacție este aceea de a zgâria pentru a scăpa din brațele unui stăpân hotărât să o bage în cadă.

3. Pisicile pot mirosi substanțele chimice din apă

Mirosul este cel mai de încredere simț al unei pisici. Chiar dacă s-ar putea să nu le detectăm, substanțele chimice din apa de la robinet îi conferă un miros deosebit pe care nasul sensibil al unui pui de pisică îl va capta imediat. Este în regulă să-și înmoaie o lăbuță din când în când, dar faptul că blana lor este scufundată într-un lichid care nu miroase deloc așa cum ar trebui să miroasă blana lor este suficient pentru a refuza momentul băii.

4. Experiențe negative

Este posibil ca unele pisici să fi experimentat căzi de baie sau să fi avut blana umedă la începutul vieții de pisică. Uneori, acele prime interacțiuni pot ajuta la elucidarea misterului de ce pisicile urăsc apa. Dacă scufundarea în apă a fost o experiență stresantă în primele dăți, este probabil că vor spune „nici vorbă” la vederea căzii de baie până la vârsta adultă.

5. Lipsa de control

Mai există ceva care explică de ce o pisică va evita să intre în cadă, dar este fericită să se joace cu orice robinet care picură sau chiar să se aventureze în apropierea căzii pline pentru a-și înmuia laba - în acele cazuri, o pisică va avea mai mult control asupra situației. La urma urmei, ea încă stă în siguranță pe uscat și poate scăpa cu ușurință. Dar faptul că se află pe o suprafață umedă și alunecoasă, cu apă care se revarsă pe blana lor, care le intră în ochi și care le îngreunează, este suficient pentru a le face instinctele feline să o ia razna.

Există pisici cărora le place apa?

Toate aceste motive pentru care pisicile urăsc apa sunt valabile pentru majoritatea puilor de pisică. Dar, ca în orice regulă, există și excepții și unor pisici chiar le place apa.

Maine Coon

Blana rezistentă la apă a lui Maine Coon înseamnă că acești pisoi nu vor ezita să stropească de fiecare dată când au ocazia. Lasă robinetul deschis puțin prea mult și în curând vei avea un Maine Coon pe cap.

Din punct de vedere istoric, aceste pisici au fost de încredere pentru combaterea dăunătorilor pe vapoare, ceea ce explică de ce se simt atât de bine în apropierea suprafețelor de apă.

Turkish Van

Unul dintre cele mai uimitoare exemple este rasa de pisici Turkish Van. Blana lor impermeabilă nu ține apă, ceea ce face ca înotul să fie o experiență destul de plăcută pentru ele. Aceste pisicuțe au o asemenea afinitate pentru apă, încât mulți proprietari caută piscine pentru pisici, astfel încât acestea să poată înota și să se bălăcească după bunul lor plac. De fapt, le place să fie în apă atât de mult încât li s-a dat porecla „pisica care înoată”.

Abisiniană

O altă pisică pasionată de apă, Abisiniana nu va ezita să cerceteze orice, de la o cadă plină până la propriul bol cu apă, înmuindu-și mai întâi labele în apă. Acești pisoi au ajuns pentru prima dată în Europa cu barca, așa că poate că confortul lor absolut în ceea ce privește apa provine din acea călătorie inițială peste ocean.

Pot să-i fac baie pisicii?

Deoarece majoritatea pisicuțelor nu au o blană rezistentă la apă sau o atitudine calmă față de tot ceea ce este umed, precum rasele de pisici de mai sus, s-ar putea să te întrebi ce trebuie să faci atunci când pisica ta se murdărește și nu se poate curăța singură.

În circumstanțe speciale, poți să faci baie pisicii tale. Poate fi dificil, dar un bun punct de plecare este să înțelegi lucrurile esențiale corect. Asigură-te că ai pregătite un covoraș antiderapant, șampon specializat, prosoape și o perie.