Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Pisica adormită pe genunchiul proprietarului

Castrare și sterilizare pisici: Tot ce trebuie să știi

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Ai un nou de animal de companie în familia ta? Fantastic! Când pisica ta e încă un pui de pisică, poate fi dificil să ți-o imaginezi cu pui, la rândul ei. Află în cele ce urmează când se sterilizează pisicile și cât costă sterilizarea unei pisici.

Când pisica ta ajunge la maturitate sexuală, între patru și șase luni, ar putea rămâne gestantă când ea însăși este încă un pui! Prin urmare, ca nou proprietar de animal de companie, va trebui să te gândești la sterilizarea pisicii cu ceva timp înainte.

Sterilizarea felinelor înseamnă că pisica ta va evita orice sarcini nedorite și va fi protejată și de unele boli.

Sterilizarea sau castrarea pisicii tale nu trebuie să fie o decizie dificilă. Echipa noastră PetCare este aici pentru a-ți spune tot ce trebuie să știi despre sterilizare pisici, pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru tine și animalul tău de companie.

Ce este sterilizarea/castrarea?

Sterilizarea este o operație uzuală și de rutină care implică îndepărtarea organelor de reproducere sexuală ale pisicii tale. Este cunoscută și sub denumirea de „sterilizare” pentru femele sau „castrare” pentru masculi.

Pentru pisicile femele, sterilizarea implică îndepărtarea ovarelor și a uterului (uneori vor fi îndepărtate doar ovarele). Această operație se face de obicei printr-o mică incizie în partea stângă, și poate fi realizată și sub linia taliei.

Pentru motani, procedura implică îndepărtarea testiculelor. Procedura este mult mai simplă pentru masculi și nu necesită cusături.

Sterilizarea/castrarea îi va face rău pisicii mele?

Operația de sterilizare sau castrare este foarte simplă, iar pisica ta va fi anesteziată pentru a se asigura că nu simte niciun fel de durere în timpul procedurii. În timpul consultației, veterinarul îți va explica ce include mai exact procedura și cât durează sterilizarea la pisici.

După operație, veterinarul îi va administra pisicii injecții cu analgezice, pentru a o ajuta să treacă de disconfortul post-operatoriu. Ar trebui să primești și medicamente anti-inflamatoare și analgezice de administrat felinei acasă pentru a ajuta recuperarea pisicii după sterilizare.

Deoarece procedura este mult mai puțin invazivă pentru motani, aceștia vor avea nevoie de medicație doar pentru o zi. Pisicile femele vor avea nevoie de medicație timp de aproximativ trei zile, pentru a le ajuta să se refacă cât mai repede și fără dureri.

De ce ar trebui să-mi sterilizez/castrez pisica?

Sterilizarea felinelor are multiple beneficii pentru animalul tău de companie, inclusiv schimbarea comportamentului pisicii după sterilizare. De asemenea, vor fi mult mai puține șanse ca pisica ta să contacteze anumite boli și se vor evita sarcinile nedorite. Alte avantaje ale sterilizării sau castrării unei pisici includ:

 • Reducerea comportamentului neastâmpărat care vine o dată cu maturitatea sexuală, cum ar fi pulverizarea urinei pentru marcarea teritoriului.
 • E mult mai puțin probabil ca pisicile sterilizate să hoinărească departe de casă, ceea ce la va proteja de implicarea în accidente rutiere și încăierări cu alte pisici.
 • Animalul tău de companie poate deveni mai afectuos. Femelele pot deveni deseori mai blânde.
 • Un risc redus de contactare a anumitor boli, inclusiv leucemie felină și SIDA felină.
 • Un risc scăzut pentru pisica ta femelă de a dezvolta infecții uterine.
 • Dacă pisicile femele sunt sterilizate la o vârstă fragedă, este mai puțin probabil să dezvolte cancer mamar.

Când ar trebui să-mi sterilizez/castrez pisica?

Îți recomandăm să-ți sterilizezi puiul de pisică înainte de a ajunge la maturitate sexuală și de a putea avea pui la rândul ei. Acest lucru se întâmplă în mod normal în jurul vârstei de patru - șase luni. Îți vei putea da seama când pisica se apropie de pubertate, atunci când femelele vor fi foarte vocale, iar masculii vor începe să pulverizeze urină pentru a-și marca teritoriul.

Unele centre de salvare și cabinete veterinare recomandă sterilizarea pisicilor de la vârsta de 12 săptămâni, iar uneori chiar mai devreme. Pentru a-ți proteja pisica de sarcini nedorite, ține-o în interior până când este sterilizată.

Cum procedez pentru a-mi steriliza/castra pisica?

Pentru a steriliza pisica, va trebui să faci o programare la veterinar. Poate ți se va cere să duci pisica la un consult pre-anestezic, înainte de operația efectivă. Veterinarul îți va cere să nu hrănești pisica în seara de dinainte de anestezie – îi poți da apă ca de obicei, mai puțin în dimineața dinaintea operației.

În mod normal va trebui să lași pisica la veterinar dimineața și o vei putea lua înapoi mai târziu, în cursul zilei.

Cât costă sterilizarea/castrarea unei pisici?

Vei afla cât costă să sterilizezi o pisică sau să castrezi un motan doar în urma unei consultații la veterinar. Costurile intervenției de sterilizare la pisici depind de factori precum talia și reactivitatea la medicație și de analizele preoperatorii. Desigur, se vor lua în calcul și eventualele complicații ce pot apărea în timpul intervenției.

Ce se întâmplă dacă nu îmi permit costul sterilizării/castrării?

Dacă vrei să-ți sterilizezi pisica, dar nu-ți permiți costurile, poți apela la asociațiile caritabile care se ocupă de animale. Multe asociații caritabile organizează scheme de finanțare pentru sterilizare, ceea ce te-ar putea ajuta să acoperi costurile sterilizării pisicii tale. O altă opțiune pe care o poți discuta cu veterinarul este castrarea chimică. Astfel poți evita riscul și costul unei intervenții chirurgicale. De asemenea vei evita și eventualele complicații ale sterilizării la pisici.

Ce fel de îngrijiri post-operatorii vor fi necesare după sterilizarea/castrarea pisicii?

Toate pisicile au tendința de a fi puțin amețite după operație, dar își vor reveni la normal foarte rapid. După aceea, procesul de recuperare variază în funcție de gen, deoarece operațiile sunt diferite. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta pisica să-și revină după sterilizare.

 • Sterilizarea ar trebui să aibă foarte puține sau niciun efect secundar pentru motani.
 • Pentru orice eventualitate, rămâi cu / lângă el în prima noapte după operație.
 • Veterinarul ar trebui să-ți dea medicamente anti-inflamatorii și analgezice pentru pisică – va avea nevoie de ele doar pentru o zi.
 • Poate ieși afară în ziua următoare, ca de obicei.
 • Deoarece operația de sterilizare este mai invazivă, femelele au nevoie de mai mult timp pentru recuperare.
 • Pentru orice eventualitate, rămâi lângă ea în prima noapte după operație.
 • Veterinarul îți va da medicamente anti-inflamatoare și analgezice pentru pisica ta – va avea nevoie de ele în jur de trei zile după operație. Totuși, dacă observi o infecție după sterilizare, nu ezita să contactezi veterinarul.
 • Pisica ta va purta un guler bustier "conic”, pentru a o împiedica să își îngrijească sau muște cusăturile.
 • Veterinarul va programa consultații de control la trei și zece zile după operație. Ține pisica în interior până când veterinarul îți va da permisiunea să o lași afară.
 • Dacă se folosesc fire nedizolvabile, veterinarul va stabili o dată în care să revii pentru a le îndepărta – în general la 7-10 zile după operație.

Ce riscuri și complicații implică sterilizarea/castrarea pisicii?

Ce trebuie să știu dacă nu îmi sterilizez/castrez pisica?

 • Pisica ta femelă va intra în călduri aproximativ din trei în trei săptămâni după ce ajunge la maturitate sexuală. În această perioadă, poate fi foarte vocală și neliniștită, ceea ce-ți poate face viața mai dificilă.
 • Când pisica ta e în călduri, va trebui să fii foarte vigilent pentru a o proteja de orice masculi, pentru a preveni o eventuală sarcină.
 • Pisica ta poate avea până la trei sarcini în fiecare an, cu până la șase pui în fiecare sarcină, lucru care poate fi foarte costisitor.
 • Pisica ta poate avea tendința de a hoinări departe de casă, ceea ce crește riscul de a fi implicată în accidente rutiere.
 • Deoarece masculii necastrați tind să fie mai agresivi, este foarte posibil să se angreneze în lupte cu alte pisici. Acest lucru îi supune la risc de răniri și de îmbolnăviri.
 • Femelele nesterilizare sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta tumori mamare (cancer de sân) în jurul vârstei de 6-7 ani. Verifică-ți regulat pisica de umflături în zona mamară, iar dacă ai motive de îngrijorare, mergi la veterinar.

Ce se întâmplă dacă bănuiesc că pisica mea e deja gestantă?

De obicei, pisicile nu prezintă niciun simptom fizic evident până când ajung în a doua sau a treia săptămână de sarcină.

Dacă bănuiești că pisica ta ar putea fi gestantă, contactează cât mai repede veterinarul pentru confirmare. Citește sfaturile noastre pentru identificarea semnelor de sarcină, pentru a ști ce simptome să cauți și cum să recunoști semnele de sarcină la pisici.

Există posibilitatea de a steriliza pisica în timp ce e gestantă, ceea ce îi va întrerupe sarcina și o va împiedica să mai rămână gestantă pe viitor.

Veterinarul îți poate oferi informații despre sterilizarea pisicii în timpul sarcinii, pentru a te ajuta să iei o decizie.

Sterilizarea pisicilor și puilor de pisică, precum și castrarea masculilor, depind de circumstanțele tale personale. Înainte de a lua o decizie, te rugăm să iei în considerare ce este cel mai bine atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie.