Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pot pisicile să vadă în întuneric?

Pot pisicile să vadă în întuneric?

5 minute de citit

Pisicile sunt bufnițe de noapte notorii, așa că ne-am gândit de multă vreme că au o vedere pe timp de noapte excelentă, dar este oare acest lucru adevărat?

Pisicile par să facă tot ce pot să vâneze noaptea. Mulți proprietari de pisici sunt familiarizați cu faptul că sunt treziți cu mici cadouri – cum ar fi un șoarece sau, eventual, chiar un ciorap – sau alergarea hiperactivă prin casă pe care multe pisici o au în miezul nopții.

Aceste năzbâtii nocturne ridică întrebarea: pot vedea pisicile în întuneric? Mulți oameni cred că felinele sunt nocturne și, prin urmare, pot vedea perfect în întuneric, dar s-ar putea să te surprindă să afli că pisicile sunt de fapt crepusculare. Aceasta înseamnă că, în general, sunt mai active în jurul zorilor și amurgului. Deci, dacă nu sunt de fapt nocturne, cât de bună este cu adevărat vederea nocturnă a pisicilor?

Continuă să citești pentru a descoperi secretele din spatele ochilor inteligenți ai prietenului tău cu patru picioare.

Pot pisicile să vadă în întuneric?

Răspunsul scurt este nu chiar. Deși s-a crezut pe scară largă că pisicile au propriul set de ochelari de vedere pe timp de noapte, ele au nevoie de fapt de cel puțin un anumit nivel de lumină pentru a vedea. Cu toate acestea, au nevoie doar de o șesime din cantitatea de lumină de care au nevoie oamenii și pot vedea în lumină foarte slabă.

Pisicile nu vor putea vedea în întuneric, în cazul rar în care absolut toată lumina este blocată, dar vederea lor este mult mai avansată decât cea a oamenilor pentru toate aventurile lor nocturne.

De ce pot pisicile să vadă mai bine în întuneric? 

Ochii pisicilor sunt proiectați inteligent 

Unul dintre motivele pentru care vederea nocturnă a pisicilor este atât de grozavă este din cauza designului inteligent al ochilor lor.

Au o cornee curbată și un cristalin mare, iar în condiții de lumină slabă pupilele lor se pot dilata până la cercuri complete pentru a permite pătrunderea maximă de lumină.
În plus, fotoreceptorii din ochii pisicilor sunt complet diferiți de ai oamenilor.

Pisicile au mai multe bastonașe - care sunt responsabile de vederea nocturnă, periferică și de detectarea mișcărilor, în timp ce oamenii au mai multe conuri care îi fac să vadă mai bine culorile și lumina zilei. 

Numărul mare de bastonașe din ochii pisicilor înseamnă, de asemenea, că pot vedea mai bine în lumina slabă, dar nu văd la fel de bine ca oamenii în lumină puternică.

De asemenea, pisicile au un tapetum, care este un strat reflectorizant de țesut care reflectă lumina înapoi către retină. Acest strat de țesut reflectorizant trimite lumina înapoi către celulele senzoriale, permițând retinei să primească mai mult de 50% din lumina disponibilă. Tapetum este și motivul pentru care ochii pisicilor tale par să strălucească atunci când le faci o fotografie cu bliț sau le vezi ochii reflectați de faruri.

Pupilele pisicilor se extind pentru a primi lumina maximă

Poate că te-ai întrebat adesea de ce ochii pisicii tale sunt în mare parte o linie verticală dreaptă în timpul zilei, apoi se extind noaptea sau când se simt jucăușe.
Acest lucru se datorează faptului că, atunci când pupilele lor sunt fante verticale, le permite să focalizeze, deoarece diferite cantități de lumină pot intra în ochi prin zone diferite.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California în 2015, atunci când pupilele unei pisici se dilată mult, mai multă lumină poate intra în ochi. Aceasta înseamnă că pot vedea în situații de lumină slabă, dar vederea le este mai încețoșată.

În plus, pisicile pot experimenta o schimbare de 135 până la 300 de ori, în timp ce oamenii experimentează doar o schimbare de 15 ori în această privință. Aceasta înseamnă că pisicile își pot adapta ochii pentru a vedea într-o gamă mai largă de niveluri de lumină decât oamenii.

Ochii pisicilor pot capta mișcări subtile 

În timp ce vederea nocturnă a pisicilor este cu siguranță mult mai bună decât a noastră, acestea sunt, de asemenea, mioape și nu se pot concentra bine asupra obiectelor îndepărtate.

Oamenii pot fi de până la 5 ori mai departe pentru a vedea ceva cu aceeași cantitate de detalii precum ar vedea o pisică de aproape.

Deși vederea pisicilor este mult mai încețoșată, acestea au un câmp vizual mai larg de 200 de grade (oamenii au un câmp vizual de 180 de grade) pentru o vedere periferică mai bună.

De asemenea, sunt mai bune la captarea mișcărilor subtile și a schimbărilor de lumină - cum ar fi o mică umbră a unui șoarece care se grăbește.

Cum văd pisicile lumea ?

Acum că știi secretele din spatele vederii nocturne a pisicii, s-ar putea să fii curios despre felul în care prietenul tău felin vede de fapt lumea. 

Din fericire, în 2013, artistul Nickolay Lamm a publicat o serie de imagini pentru a demonstra diferențele dintre viziunea umană și cea a pisicii. Interesant este că imaginile ne arată că, deși pisicile pot vedea mult mai mult cu vederea lor periferică, par să aibă o vedere limitată a culorilor și văd mai ales în nuanțe de albastru și verde, iar roșu și roz par să se confunde. În plus, culorile sunt mult mai puțin saturate și par mai puțin bogate decât modul în care oamenii văd lumea.

Deci acum știi răspunsul dacă pisicile pot vedea în întuneric! Deși vederea pe timp de noapte a unei pisici nu este atât de puternică pe cât se așteaptă majoritatea, ochii lor sunt încă incredibil de inteligenți și fac parte din motivul pentru care pisicile sunt vânători de success.