Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Dog Chow Logo
un caine maro si un caine negru care stau impreuna pe iarba

Abilitățile câinilor: 7 curiozități despre câini care te vor surprinde

5 minute de citit
Dog Chow Logo
Sponsorizat de Dog Chow

Despre câini știm că au fost declarați cei mai buni prieteni ai omului, că sunt loiali și sunt singurii care te pot iubi mai mult decât se iubesc pe sine. Însă am descoperit și alte lucruri interesante despre câini, așa că te invităm să afli cele mai interesante 7 secrete ale acestora din rândurile de mai jos.

Câinii sunt empatici

Dacă vrei să râzi pe săturate, cască în fața câinelui tău. Șansele ca acesta să-ți copieze gestul sunt foarte mari, asta pentru că empatia este o caracteristică binecunoscută a câinilor. O poți face chiar de mai multe ori, iar rezultatul va fi același. Efectul poartă numele de „emoție contagioasă” și a fost descoperit nu demult, în 2008, de către un grup de cercetători. Anterior acestui studiu, exista certitudinea că primatele vor copia căscatul, dar nu se știa că și câinii fac asta.
Mai mult decât atât, câinii par să copieze nu doar gesturi, ci și stări ale proprietarului, așa că data viitoare când câinele tău este agitat, întreabă-te dacă nu cumva acesta ți-a preluat din starea de anxietate.

Câinii se uită adânc în ochii tăi

Câinii sunt singurele animale care nu fac parte din familia primatelor în ochii cărora te poți uita adânc fără frica de a fi atacat. Totuși, există și exemplare care interpretează acest gest ca fiind unul de ostilitate, așa că ai face bine să nu îl aplici pe un câine pe care nu îl cunoști. 

Pe de altă parte, dacă ai un contact vizual îndelungat cu animalul tău de companie, organismele voastre vor elimina oxitocină, cunoscută și sub denumirea de hormon al dragostei. Medicii au regăsit aceeași eliberare hormonală în cadrul momentelor de afecțiune dintre un părinte și copil sau între doi îndrăgostiți, câinii fiind singurele animale cu care putem avea această reacție, dintre toate speciile de animale de pe pământ.

Câinii cred că sunt copiii proprietarilor

Un studiu din 2015 care a urmărit reacțiile neuronale ale câinilor a demonstrat că atunci când aceștia simt mirosul proprietarilor își activează automat partea de creier denumită centrul de recompensă. Mai mult decât atât, se pare că aceștia se consideră parte din familie, ba chiar că sunt copiii proprietarilor, pentru că deseori au același comportament ca cel al unui bebeluș.
Spre deosebire de pisici sau cai, câinii vor căuta întotdeauna ajutor din partea proprietarilor atunci când se simt în pericol, asemenea copiilor.

Câinii pot învăța până la 200 de cuvinte

Asemenea delfinilor, maimuțelor sau papagalilor, câinii pot înțelege și reacționa la aproximativ două sute de cuvinte. Desigur, cele mai multe dintre acestea vor fi în strânsă legătură cu jucăriile pe care câinele le are, cu mâncarea sau plimbarea pe care o așteaptă de fiecare dată cu nerăbdare. Viteza cu care câinii pot învăța cuvinte noi este asemănătoare cu cea a copiilor care abia încep să vorbească.

De ce se învârt câinii pe loc înainte să adoarmă?

Dacă ai observat un comportament cel puțin amuzant al câinelui tău înainte ca acesta să își găsească un loc bun de dormit să știi că nu ești singurul proprietar de câine care s-a întrebat de ce se tot învârte în jurul cozii înainte să se culce.
Răspunsul este unul hilar și vine din moștenirea genetică a câinilor, care, după cum știi deja, trăiau în sălbăticie înante de a fi domesticiți. Tot acolo pericolul ca aceștia să se așeze pe un loc în care insectele sau șerpii să îi poată mușca era unul mare. De aceea, câinii tasau frunzele, iarba sau pământul pe care urmau să se culce.
Același gest era un semnal pentru alți câini că locul de dormit este deja marcat. Nu în ultimul rând, câinii se învârt în cerc înainte să adoarmă pentru a testa nivelul de confort al locului pe care urmează să se odihnească.

De ce câinele își ia mâncarea și se retrage cu ea într-un alt loc?

Dacă animalul tău de companie obișnuiește să îți ia din mână biscuitele pe care îl aveai pregătit pentru el, dar se retrage într-un loc ferit pentru a-l savura, probabil te-ai întrebat de ce face asta. Cauza pare să provină tot din perioada în care câinii nu erau încă domesticiți. Atunci, când vânau în haită, erau nevoiți să își ia porția și să o mănânce undeva unde o eventuală confruntare cu un alt exemplar era evitată.

Așadar, cel mai probabil câinele tău te consideră alfa, deci mai puternic decât el.
Desigur, o altă cauză pentru care câinele tău refuză să mănânce din vasul său este chiar castronul. E posibil ca acesta să aibă un miros care îl deranjează, așa că încercă să i-l schimbi și vezi dacă își schimbă comportamentul.

Care sunt cei mai mari câini din lume?

Cele mai mari trei exemplare de câini sunt rar întâlniți în România, dar asta nu înseamnă că nu te poți întâlni cu unul uriaș. De exemplu, cel mai mare câine din lume cântărea peste 155 de kilograme la doar 8 ani și făcea parte din rasa Mastiff Englez. Tot Mastiff, dar Napolitan, este rasa care ocupă locul doi în lume când vine vorba de câini imenși. Bronzul la acest capitol este câștigat de către rasa Irish Wolfhoud, care există încă de pe vremea romanilor. Dacă tot am ajuns la capitolul greutate, tu știi care este indicele corporal al câinelui tău?

Iată și alte informații despre câini care ți-ar putea fi de folos aici. Tu știi vreun lucru interesant despre câini?