Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Câinii care stau pe spate

Limbajul câinilor: Ce vrea câinele tau să-ți spună? Gesturi canine explicate

6 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Limbajul câinilor este unul pe care, cu siguranță, dorești să-l descifrezi pentru o comunicare mai bună care îți face zilele mai fericite. Deși ele par să înțeleagă de cele mai multe ori ce vrem să le transmitem printr-un singur cuvânt sau o frază, patrupedele nu reușesc întotdeauna să se facă același lucru atunci când vine vorba de exprimarea propriilor trăiri. Ne-am gândit să îți venim în ajutor și să-ți explicăm în rândurile de mai jos care sunt principalele manifestări ale câinilor și ce ar trebui să înțelegi din acestea, pentru a trăi în perfectă armonie cu animalul tău de companie. Iată ce ar trebui să știi despre limbajul câinilor.

Gesturile câinilor și semificația acestora

O anumită poziție, un simplu gest sau un lătrat anume ți-ar putea dezvălui multe dintre trăirile pe care câinele tău le are.
Dacă le analizezi cu atenție, îi poți face câinelui tău pe plac, ba chiar poți preîntâmpina o posibilă afecțiune pe care acesta ar putea-o avea.

Limbajul câinilor este mai simplu de descifrat decât ai putea crede, așa că iată ce înseamnă fiecare gest pe care aceștia l-ar putea avea. Ți-am pregătit și varianta video cu tot ce ar trebui să știi despre limbajul câinilor pe canalul nostru de YouYube.

Ce înseamnă când cățelul stă cu burta în sus?

Dacă un cățel se așază pe spate, cu burta îndreptată către tine, acesta așteaptă cu nerăbdare să îl mângâi. Faptul că animalul de companie îți cere astfel atenție arată cât de multă încredere are în tine.

Ce înseamnă când cățelul se lasă pe labele din față?

Acesta este un semn clar că simpaticul câine caută să se joace. Probabil o minge sau o jucărie de-ale lui sunt prin preajmă, așa că aruncă-i-o sau începeți joaca cu o fugăreală pe cinste.

 

Ce înseamnă când câinele se târăște pe jos?

De cele mai multe ori, câinii nu ajung să se scarpine cum trebuie în toate zonele corpului, de aceea s-ar putea să-ți surprinzi prietenul necuvântător târându-se sau frecându-se cu o anumită parte de covor.
Asta înseamnă că zona îl mănâncă, așa că i-ai putea da o mână de ajutor și ai putea să-l scarpini.

Ce înseamnă când cățelul ridică o lăbuță?

Atunci când vorbim de câinele tău, dacă l-ai învățat să dea lăbuța, atunci tot ce vrea de la tine când face acest gest fără să îi fi dat comanda este să îi acorzi atenție.

Și ei au nevoie de afecțiune, așa că nu îl ignora și stai câteva minute numai cu el. În cazul în care sesizezi acest gest din partea unui cățel pe care nu îl cunoști, înseamnă că acesta este foarte prietenos și vrea să faceți cunoștință.

Ce înseamnă când câinele sare pe loc?

Fiecare animal de companie are propriile sale manifestări atunci când vine vorba de exprimarea senzației de foame, însă aceasta pare să fie cea mai frecventă dintre ele. Când câinele tău sare pe loc, deschide sacul de mâncare și pregătește-i o porție zdravănă din bobițele lui preferate.
Nu uita, totuși, că hrănirea câinelui tău adult nu trebuie făcută haotic, ci ar fi bine să îl obișnuiești cu aceeași oră de masă.

Ce înseamnă când câinele ține coada ridicată?

Această postură denotă încrederea pe care o are în sine. Cel mai probabil, coada ridicată, aflată într-o continuă mișcare de „măturare” este însoțită și de o poziție a corpului înaltă, de urechi ciulite și de o privire directă, dar relaxată.

Ce înseamnă când cățelul ține coada în jos?

Codița coborâtă a patrupedului tău este un semn de teamă pe care acesta îl exprimă. Poziția câinelui este coborâtă, iar privirea în părți scoate la iveală albul ochilor.

Mai poți observa și pupilele dilatate ale cățelului, dar și eventuale porțiuni de păr zburlit de-a lungul coloanei sau chiar lângă coadă. Acest lucru nu înseamnă că este agresiv, ci doar într-o stare de alertă.

Ce înseamnă când cățelul se așază deasupra ta?

Acesta este un semn clar de dominanță. Aceeași manifestare o poate avea și în preajma unui alt câine, dacă își pune labele pe umerii lui. Câinele dominant acceptă cu calm ca alți câini să îi lingă botul sau capul în general, privind deseori în ochi partenerul.

Ce înseamnă când un câine ține capul în jos?

În cele mai multe cazuri, atunci când câinele ține capul sau urechile în jos, acesta arată un semn de subordonare. De asemenea, își poate ascunde coada și își va feri privirea de a ta sau de a altor câini. Atenție, acesta poate fi și un semn de boală sau de anxietate.

Nu ignora această manifestare și urmărește evoluția stării câinelui tău pe parcursul zilei. Dacă nu pare să își revină, mergi cu el la veterinar.

Ce înseamnă când un câine își arată dinții

Există două posibile situații în care cățelul și-ar putea arăta dinții. Prima și cea mai comună dintre aceste este atunci când devine agresiv în raport cu alți câini sau cu alte persoane. Poți identifica această manifestare dacă aceasta vine la pachet cu o poziție semeață și coada ridicată.

Mai există o situație când câinii își arată dinții, dar limbajul trupului este în totală antiteză cu descrierea semnelor de mai sus. Mai exact, câinele stă liniștit, eventual cu urechile căzute, dar cu dinții expuși. Asta se întâmplă atunci când știe că va fi certat pentru o prostioară pe care ar fi făcut-o.

Iată și răspunsul la alte întrebări pe care le-ai putea avea despre limbajul câinilor.

De ce dorm câinii la picioare?

Din același motiv pentru care dorm cu spatele la stăpân.

Aceste semne arată încrederea pe care o au în tine, așa că ar trebui să fii bucuros că ai reușit să ai o relație excelentă cu patrupedul tău. Faptul că acesta se așază la picioare atunci când mergeți la somn este și o formă prin care îți arată că te păzește chiar și atunci când doarme.

De ce oftează câinii?

La fel ca în cazul oamenilor, și câinii pot avea momente stresante pe parcursul unei zile. Oftatul este o formă de eliberare a acestuia, de ventilare și de un restart binemeritat.
E posibil ca acesta să ofteze înainte de culcare, atunci când îl ignori sau chiar în timp ce doarme, dar nu este un semn de îngrijorare, ci mai degrabă un reminder că ar trebui să îl mângâi pe burtică și să vă bucurați împreună de o sesiune de pupici.