A B C D F G H I L M N O P S T

C

Caine atletic
Cainii atletici de dimensiuni mari folosesc mai multa energie in activitatile zilnice, chiar si atunci cand nu depun efort fizic, astfel avand nevoie de un aport ridicat de calorii. Rasele atletice se deosebesc printr-un corp in forma conica si piept adanc. Exemple de caini atletici sunt ogarii, labradorii retriever sau cainii dalmatieni.
Calorii
Unitatea prin care se masoara energia. Ingerata in animale prin hrana si apa. Caloriile sunt folosite in activitati fizice si alte functii ale corpului. Corpul animalelor retine excesul caloriilor sub forma de grasime.
Carbohidrati
Un grup vast de alimente care includ zaharuri, amidon si celuloza. Carbohidratii contin hidrogen si oxigen in acelasi raport precum apa (2:1) si de obicei pot fi descompusi pentru a elibera energie in corp.
Cicoare
Prebiotic natural care stimuleaza cresterea bacteriilor ajutatoare in intestine. Ajuta la digestia sanatoasa si controleaza formarea mingilor de par.
Caine mare/ XL
Cantareste mai mult de 25 kg la varsta de adult.
Caine mediu
Cantareste intre 10 si 25 kg, la varsta de adult.
Castrare
Castrarea este eliminarea organelor de reproducere la pisicile mascul si femela. Pisicile castrate sunt uneori mai predispuse la anumite afectiuni precum cresterea in greutate. Consulta-ti medicul veterinar in legatura cu dietele potrivite.
Caine robust
Rasele robuste au o talie mare in forma cilindrica, solida si cu depozite de grasime abdominala. Rasele de caine robuste tind sa aiba mai multa grasime corporala si au nevoie de aport redus de calorii pentru a evita cresterea in greutate.
Caine mic/ mini
Cantareste mai putin de 10 kg, la varsta de adult.
Colostru
Un nutrient special care provine de la primul lapte al mamei. Contine multi anticorpi care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Cenusa bruta
O unitate de masura a nutritiei minerale gasite in hrana pentru animale, listata de obicei pe spatele ambalajului. Cenusa bruta devine reziduala atunci cand o parte din hrana este arsa. Aceasta reprezinta continutul mineral al dietei.