OpenOpen

Burmeza

Burmeza

Pisica Burmeză este de talie medie, are capul rotunjit și corpul elegant, însă musculos. Nu este o rasă la fel de mare ca British Shorthair, nici la fel de zveltă și delicată precum pisicile Siameze. Ochii sunt mari și strălucitori și pot avea orice nuanță de galben – deseori părând că se schimbă în funcție de lumină. Coada este dreaptă și se termină cu un vârf rotunjit în formă de pensulă. Blana fină, scurtă și lucioasă, stă mereu aproape de corp, fiind o trăsătură distinctivă a rasei. Pisica Burmeză poate avea 10 culori. La toate însă, picioarele prezintă nuanțe mai deschise decât spatele, trecerea fiind făcută treptat.

Burmeza
  • Blană: Scurtă
  • Îngrijire : Mai puțin de o dată pe săptămână
Burmeza
  • Activitate : Intensă
Burmeza
  • Gălăgie : Ridicat

Origine

O pisică maro închis, asemănătoare ca formă cu Siameza, a fost adusă pentru prima dată din Orientul Îndepărtat în California în anii 1930. Cum la vremea respectivă nu existau alte pisici Burmeze în America, rasa „Wong Mau” a fost încrucișată cu pisica siameză Seal Point. Prin creștere selectivă s-a obținut o nouă rasă cu blana închisă la culoare, cunoscută astăzi drept pisica Burmeză. Pisica Burmeză a fost recunoscută pentru prima dată ca rasă în America și a ajuns în Europa în anii 1940. De atunci, programele de creștere s-au dezvoltat într-o gamă largă de culori.

Țară de origine

Burma

Personalitate

Pisica Burmeză este o creatură extrem de prietenoasă și afectuoasă care are nevoie de atenție din partea oamenilor pentru a fi fericită. Rasa Burmeză este foarte pretențioasă, pisicile urmărindu-și stăpânii prin casă pentru a cerși atenție – s-ar putea chiar să se agațe de piciorul stăpânului implorând să fie luate în brațe și alintate! Fiind foarte vocale, își vor întâmpina adesea stăpânii atunci când se întorc acasă sau vor cere insistent ce-și doresc, inclusiv să fie implicate în toate activitățile. Loiale stăpânilor lor, sunt cunoscute uneori drept „pisicile câine” deoarece le place să recupereze timpul petrecut departe de oameni. Sunt foarte inteligente și pot rezolva probleme cum ar fi deschiderea ușilor, astfel că sunt maestre în arta evadării!

Sănătate

Pisicile Burmeze au sănătatea destul de robustă, însă unele linii ale rasei par predispuse la diabet zaharat. Polimiopatia hipocalemică (slăbiciune musculară datorată nivelului scăzut de potasiu în sânge) poate apărea ocazional la pisicile Burmeze tinere. Câteva pisici Burmeze au dezvoltat o boală neobișnuită, denumită sindrom dureros orofacial felin. Această boală provoacă mișcări exagerate de lins și mestecat, precum și atingerea botului cu laba, ceea ce poate fi foarte dureros pentru pisică. În SUA au existat probleme cu o deformare a capului și a creierului. Unele linii din rasa de pisici Burmeze au obiceiuri alimentare neobișnuite și mănâncă haine din lână și alte articole necomestibile (acest obicei este cunoscut sub numele de pica).

Informații suplimentare

Pisicile Burmeze au personalități puternice și ocazional pot fi foarte teritoriale față de alte pisici din cartier.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Pisicile Burmeze nu necesită îngrijiri excesive, deoarece se ocupă singure de asta, dar se vor bucura de atenția care vine o dată cu perierea. Ca toate pisicile, Burmezele beneficiază de protecție împotriva bolilor prin vaccinare și au nevoie de deparazitare regulată și de controale medicale anuale.