OpenOpen

Lapphund finlandez

Lapphund finlandez

Fiind un câine puternic, cu aspect de spitz (blană deasă, coada curbată pe spate, urechi ascuțite), Lapphundul Finlandez este un câine de talie medie, masculii adulți având aproximativ 49 de centimetri, iar femelele 44 de centimetri. Cântăresc aproximativ 17-19 kilograme la maturitate. Blana poate avea diverse culori și combinații – a se vedea standardul rasei pentru detalii.

Lapphund finlandez
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Lapphund finlandez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Lapphund finlandez
  • Singur : Peste 3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Acest câine a lucrat cu triburile semi-nomadice Sami din Lapland timp de secole – în principal ca și conducător al turmelor de reni, deși este probabil ca în prima parte a existenței lor să fi fost folosiți pe post de câini de vânătoare și protecție. Deși nu mai este folosit la fel de mult, ca urmare a dezvoltării snowmobilului, acest câine este încă utilizat în prezent la conducerea turmelor de reni. Putând să galopeze în tip ce mână turmele, rasa de câini Lapphund Finlandez lucrează împreună cu Lapponian Herder, un câine mai alert, cu părul mai scurt, care reprezintă o altă rasă originară din această zonă.

Personalitate

Lapphundul Finlandez are un puternic instinct de a mâna turma și este un vânător redutabil în aer liber. În casă este alert și este un bun câine de pază, deși este calm, afectuos și un companion loial. Deși nu este la fel de gălăgios ca alte rase spitz breeds, poate destul de vocal; va fi nevoie de dresaj pentru a-l învăța să „tacă” la cerere.

Sănătate

Ca și multe ale rase, Lapphundul Finlandez poate suferi ocazional de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Lapphundul Finlandez are nevoie de aproximativ o oră de antrenament zilnic. Fiind o rasă activă, el se va bucura să practice un hobby canin, cum ar fi agilitatea sau crosurile canine. Unii dintre ei au un instinct de vânător ascuțit, astfel că semnalul de revenire este esențial pentru a-l chema de lângă prada țintită atunci când este necesar.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana dublă este formată dintr-un strat superior lung și drept, care este mai scurt pe cap și pe partea din față a picioarelor, și un strat inferior gros și moale. Masculii au o „coamă” de păr des în jurul gâtului și al pieptului. Blana va avea nevoie de îngrijire de două ori pe săptămână, însă în perioada de năpârlire poate fi necesară îngrijirea zilnică.