Hungarian Kuvasz

Hungarian Kuvasz
Este o rasă mare, puternică și cu aspect nobil. Masculii adulți au 71-75 de centimetri în înălțime și cântăresc 40-52 de kilograme, iar femelele adulte au 66-70 de centimetri și 30-42 de kilograme. Blana dublă și deasă este complet albă, iar pielea are pete gri.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează mult
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Kuvasz Maghiar este o rasă antică de câini. Arheologii au descoperit scheletul unui tip de câine similar, în Ungaria, datând din secolul al IX-lea. Folosit de maghiarii nomazi pentru a-și proteja turmele, câinii Kuvasz lucrau în condiții uneori dure în zonele muntoase ale țării. În secolul al XV-lea, rasa a început să fie la modă printre nobili datorită popularității de care s-a bucurat la Regele Matei Corvin, care oferea pui de Kuvasz ca daruri regale, însă principalul rol al rasei, de-a lungul istoriei, a fost cel de paznic muncitor al turmei.

Personalitate

Crescut drept câine de pază timp de mai mute secole, Kuvasz își protejează în mod natural căminul și pe cei dragi și este suspicios față de străini. Este blând și loial cu familia, însă are nevoie de un cămin cu stăpâni experimentați în creșterea raselor de pază și în care i se pot satisface nevoile specializate.

Sănătate

Rasa de câini Kuvasz este în general una sănătoasă și robustă, însă, ca și în cazul altor rase, ei pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Câinelui Kuvasz îi place cel mai mult să patruleze în interiorul granițelor proprietății sale și să identifice orice „amenințări”. Are nevoie de o grădină mare, cu garduri solide, și va trebuie să fie scos la plimbări de câte o oră.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază de un aport potrivit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Kuvasz este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana câinilor Kuvasz constă într-un strat inferior lânos și un strat superior aspru. Are o „coamă” din păr mai lung și mai des pe gât și părul mai lung pe spatele picioarelor și pe coadă (până la 15cm lungime). Blana ar trebui periată de câteva ori pe săptămână, însă se recomandă periajul zilnic atunci când blana năpârlește, pentru a controla cantitatea mare de păr căzut.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.