OpenOpen

Kuvasz Maghiar

Kuvasz Maghiar

Este o rasă mare, puternică și cu aspect nobil. Masculii adulți au 71-75 de centimetri în înălțime și cântăresc 40-52 de kilograme, iar femelele adulte au 66-70 de centimetri și 30-42 de kilograme. Blana dublă și deasă este complet albă, iar pielea are pete gri.

Kuvasz Maghiar
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Kuvasz Maghiar
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Kuvasz Maghiar
  • Singur : Peste 3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Kuvasz Maghiar este o rasă antică de câini. Arheologii au descoperit scheletul unui tip de câine similar, în Ungaria, datând din secolul al IX-lea. Folosit de maghiarii nomazi pentru a-și proteja turmele, câinii Kuvasz lucrau în condiții uneori dure în zonele muntoase ale țării. În secolul al XV-lea, rasa a început să fie la modă printre nobili datorită popularității de care s-a bucurat la Regele Matei Corvin, care oferea pui de Kuvasz ca daruri regale, însă principalul rol al rasei, de-a lungul istoriei, a fost cel de paznic muncitor al turmei.

Personalitate

Crescut drept câine de pază timp de mai mute secole, Kuvasz își protejează în mod natural căminul și pe cei dragi și este suspicios față de străini. Este blând și loial cu familia, însă are nevoie de un cămin cu stăpâni experimentați în creșterea raselor de pază și în care i se pot satisface nevoile specializate.

Sănătate

Rasa de câini Kuvasz este în general una sănătoasă și robustă, însă ca și în cazul altor rase, ei pot suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Câinelui Kuvasz îi place cel mai mult să patruleze în interiorul granițelor proprietății sale și să identifice orice „amenințări”. Are nevoie de o grădină mare, cu garduri solide, și va trebuie să fie scos la plimbări de câte o oră.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază de un aport potrivit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Kuvasz este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana câinilor Kuvasz constă într-un strat inferior lânos și un strat superior aspru. Are o „coamă” din păr mai lung și mai des pe gât și părul mai lung pe spatele picioarelor și pe coadă (până la 15cm lungime). Blana ar trebui periată de câteva ori pe săptămână, însă se recomandă periajul zilnic atunci când blana năpârlește, pentru a controla cantitatea mare de păr căzut.