OpenOpen

Chihuahua (cu blană fină)

Chihuahua (cu blană fină)

Fiind cel mai mic dintre câini, cu un craniu în formă de măr și o blană moale, fină, această rasă de Chihuahua cu blana fină are o blană scurtă, moale și se regăsește într-o varietate de culori de la cafeniu până la negru. Fiind un câine drăgălaș și compact, adultul măsoară 15-23cm și cântăresc între 1,8-2,7-kg.

Chihuahua (cu blană fină)
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : Mai puțin de 1 dată pe săptămână
Chihuahua (cu blană fină)
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Căței de salon
Chihuahua (cu blană fină)
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Un câine mic, numit Techichi, a fost o parte importantă din culturile Toltecă și Aztecă. Techichi erau animalele celor bogați și erau incinerați împreună cu morții pentru a prelua păcatele celui decedat astfel încât persoana respectivă să poată intra în lumea cealaltă fără să-i supere pe zei. Câinii trebuiau de asemenea să-i ghideze pe cei dispăruți prin lumea de dincolo și să lupte cu spiritele rele. Unii cred că Chihuahua este produsul încrucișării dintre Techichi și un câine mic fără păr din Asia. Chihuahua este un stat din Mexic din care a fost exportat câinele Chihuahua modern pentru prima dată în America. Teoria spune că rasa modernă s-a dezvoltat din câinii antici Techichi, amestecați cu câini mici din Mexic, Arizona și Texas.

Personalitate

Chihuahua tinde să stabilească o legătură apropiată cu una sau două persoane, față de care va fi curios, vesel și inteligent, precum și puternic și permanent iubitor. Cu toate acestea, fără socializare adecvată, rasa nu va fi prea prietenoasă cu străinii și poate părea nervoasă, gălăgioasă și chiar recalcitrantă. Cățeii Chihuahua trebuie să fie socializați cât mai devreme cu putință, în caz contrar vor deveni agitați în medii noi și nu se vor înțelege bine cu străinii, copiii și alte animale de casă. Sunt o rasă care se adună în clanuri și le place să petreacă timp cu alți Chihuahua.

Sănătate

Ca multe alte rase mici, Chihuahua cu blana fină poate suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas) și probleme cu traheea. Forma capului poate da o predispoziție pentru formarea de apă la creier (hidrocefalie), și unele probleme la ochi.

Exerciții

Chihuahua se poate adapta la oricât de multă mișcare îl vei provoca, în limite rezonabile. Câinii din rasa Chihuahua pot avea uneori explozii de energie în timp ce se joacă plini de entuziasm, însă nu au nevoie de mult mers pe jos – o jumătate de oră pe zi ar trebui să fie suficient. Se recomandă ca Chihuahua să poarte un ham în locul lesei din cauza traheei lor fragile.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Îngrijirea nu este deosebit de solicitantă în cazul unui Chihuahua. Varietatea cu blană fină poate fi îngrijită folosind periodic un pieptene / o perie de cauciuc. Chihuahua năpârlește, însă fiind mic, nu pierde prea mult păr. Este o idee bună să speli dinții câinelui Chihuahua în fiecare zi deorece, ca în cazul tuturor raselor mici, sunt predispuși la formarea de tartru în strat gros.