Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Viermii la caini si de stiut despre limbricii la caini

Viermii la câini: de știut despre limbricii la câini

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

E puțin probabil să găsești pe cineva entuziasmat de ideea că animalul său de companie, ar putea avea viermi, dar acest lucru se întâmplă des - de fapt, puiul sau câinele tău probabil a avut viermi într-un moment al vieții sale!

Majoritatea puilor se nasc cu viermi, care sunt contractați din laptele matern, în timp ce alți viermi la câini se dobândesc de la purici sau din mediul înconjurător. Dacă puiul sau câinele tău are viermi, nu te îngrijora - medicul veterinar te poate ajuta cu tratamentul. Dacă se intervine rapid, sănătatea câinelui sau sistemul imunitar nu vor fi afectate deloc.

Tipuri de viermi și viermișori la câini

Există numeroase tipuri de viermi pe care câinele tău i-ar putea contacta, dar unii sunt mai întâlniți decât alții. Acești paraziți interni tind să provoace simptome diferite, așadar fii atent(ă) la orice pare neobișnuit, mai ales în privința fecalelor câinelui tău, în cazul în care există suspiciuni de prezență a viermilor.

 • Puii de câine pot contracta viermi inelați (Toxocara spp și Toxascaris spp) de la mama lor prin intermediul laptelui matern.
 • Prin urmare, este esențial să administrăm pastille de deparazitare internă mamei în perioada gestației și în timpul alăptării cu un produs sigur și recomandat de medicul veterinar.
 • Câinii se pot infecta și prin ingerarea rozătoarelor sau a solului contaminat.
 • Limbricii la câini pot fi identificați sub forma unor structuri care seamănă cu spaghetele în fecale sau, în cazuri severe, pot fi prezenți în vomă.
 • Câinii pot fi infectați cu tenii (Taenia spp., Echinococcus spp., Dipylidium spp.) prin intermediul puricilor sau consumând animale infectate, precum rozătoare, oi sau iepuri.
 • Segmentele de tenie la câini pot fi identificate în fecale sau în zona anală a câinelui, având aspectul unor boabe de orez.

Ei pot fi transmiși fie prin intermediul laptelui matern, fie pur și simplu prin contactul cu mediul înconjurător.

 • Acest vierme (Angiostrongylus vasorum) este diferit deoarece trăiește în vasele de sânge ale câinelui și afectează plămânii acestuia. Acești viermi se hrănesc cu sânge.
 • Câinii pot lua acest vierme consumând melci și limacși.

Viermii la inimă ai câinilor (Dirofilaria immitis) sunt transmiși prin intermediul țânțarilor ca gazdă intermediară.

Am pregătit o listă care include câteva dintre tipurile comune de viermi la câini, modul în care pot fi dobândiți și manifestările lor posibile.

Simptome ale viermilor la câini

Nu este mereu simplu să identifici prezența viermilor la câini, deci nu te îngrijora dacă nu faci acest lucru corect. Dacă nu ești sigur(ă) sau nu știi cum arată acești paraziți la câinele tău, medicul veterinar poate efectua o examinare pentru a determina dacă există o problemă.

Consultațiile regulate la doctorul veterinar îi oferă acestuia șansa de a observa eventuale probleme de sănătate ale câinelui și de a le rezolva înainte de a deveni serioase. Este recomandat să consulți medicul veterinar înainte de a încerca să inițiezi un tratament pe cont propriu, pentru a evita apariția altor probleme.

Ca să poți identifica semnele infestării cu viermi la câini, este important să fii atent(ă) la următoarele:

 • Viermi în fecale, în vărsături sau în zona anală
 • Slăbiciune și stare deprimată
 • Diarree sau vărsături
 • Pierdere în greutate în ciuda unui apetit bun
 • Umflarea neobișnuită a abdomenului
 • Episoade severe de vărsături, lipsa poftei de mâncare și depresia pot sugera prezența unei infestări masive cu viermi, care pot duce la obstrucția/blocarea intestinului (ceea ce se observă de obicei la pui)
 • Tuse și probleme de sângerare, printre altele, pot sugera prezența viermilor pulmonari

 

Tratarea și prevenția viermilor la câini

Dacă puiul de câine provine de la un crescător sau un centru de adopție de încredere, acesta ar trebui să nu aibă paraziți, deoarece a fost deparazitat înainte de a fi luat acasă. Păstrează carnetul de sănătate sau documentele referitoare la deparazitările câinelui și întreabă medicul veterinar cum să continui schema. Dacă urmezi tratamentul de deparazitare al animalului tău și verifici constant simptomele, probabilitatea apariției bolilor cauzate de viermi va fi semnificativ redusă.

Nu trebuie să te preocupi doar de pui: și câinii adulți au nevoie de deparazitare, deoarece pot să se expună la paraziți în timpul ieșirilor! Cere medicului veterinar să-ți furnizeze un produs de deparazitare și să-ți ofere mai multe informații despre simptomele viermilor la câini. De asemenea, acesta îți poate spune cât de des are câinele tău nevoie de deparazitare, astfel încât să poți stabili o rutină.

În anumite cazuri, atunci când există suspiciuni cu privire la infestarea câinelui cu viermi, medicul veterinar poate cere o probă de fecale. Această procedură se efectuează pentru ca medicul să poată examina eșantionul la microscop pentru a detecta eventualele ouă de viermi.

Dacă intenționezi să pleci cu animalul tău de companie în străinătate, este important să ții cont că există anumite proceduri obligatorii de deparazitare, așa că verifică înainte de a pleca! Discută cu medicul veterinar cu mult timp înainte de a lua în considerare orice planuri de călătorie, astfel încât să fii bine pregătit(ă) pentru excursie.

Transmiterea paraziților de câini la oameni

Uneori, viermii de la câini pot fi transmiși oamenilor sau se pot răspândi de la un câine la altul prin fecale. Din acest motiv, este întotdeauna important să strângi după ce câinele tău își face nevoile. Acest lucru contribuie la prevenirea reinfestării și protejează și alți camarazi de joacă ai câinelui tău.

Deși este tentant pentru ei, încearcă să nu îți lași câinele să consume melci și limacși. Transmiterea la oameni reprezintă o situație rară, dar este întotdeauna înțelept să iei măsuri adecvate de igienă, cum ar fi să te asiguri că atât copiii, cât și adulții își spală mâinile după ce se joacă cu animalul tău de companie, doar pentru a fi în siguranță.

Per total, viermii la câini, în general, nu reprezintă un motiv de îngrijorare – atât timp cât îi depistezi și îi tratezi la timp, stilul de viață și sănătatea câinelui tău nu vor avea de suferit.

Există și alți paraziți de care trebuie să fii atent(ă), inclusiv puricii și căpușele. Pentru mai multe informații despre indentificare și tratarea căpușelor și a altor paraziți, consultă ghidul nostru ușor de urmărit.

Articole similare

Pro Plan