Siameză

Siamese
Pisica Siameză este o rasă de talie medie, cu corpul lung și zvelt, care este grațios și elegant, însă are un aspect musculos. Corpul este bine echilibrat și atletic, picioarele sunt zvelte, iar labele sunt mici și ovale. Capul văzut din față seamănă cu un triunghi care se ascute prin linii fine către un bot delicat. Urechile sunt mari și ascuțite, fiind așezate astfel încât să urmeze liniile triunghiului. Ochii au un aspect oriental și sunt înclinați spre nas. Coada este lungă și conică, fără bucle. Blana scurtă, fină și apropiată de corp este deschisă la culoare, cu extremități de o culoare mai închisă. Extremitățile colorate se extind doar la zona măștii feței, urechi, picioare și coadă, care sunt părțile mai reci ale corpului. Poate avea culori diverse. Culoarea ochilor, indiferent de culorile și modelele blănii, va fi un albastru viu și intens.
  • Pisică foarte activă și băgăcioasă
  • Pisică sociabilă și dependentă
  • Pisică foarte comunicativă
  • Rasă de pisică suplă și elegantă
  • Nevoie de îngrijire săptămânală
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Are nevoie să iasă afară
  • Ar putea avea nevoie de familiarizare înainte de a locui cu copii

Origine

Pisica Siameză își are originile în Thailanda actuală și există de câteva sute de ani. Legenda spune că pisicile Siameze erau sacre și păzeau templele budiste. Culoarea originală a rasei Siameze era cea clasică, formată din extremitățile maro închis și corpul de culoare crem, însă crescătorii occidentali au dezvoltat mai multe culori, introducând alte rase în graficul de reproducere. Pisica Siameză originală avea strabism și bucle ale cozii care acum sunt considerate defecte grave.

Țară de origine

Thailanda (fosta Siam)

Alte denumiri

-

Personalitate

Pisica Siameză este probabil la fel de cunoscută pentru personalitatea sa gălăgioasă ca și pentru aspectul clasic. Rasa este de obicei sociabilă, extrovertită și poate fi extrem de gălăgioasă. Pisicile Siameze cer multă atenție și vor să facă parte din familie. Nu sunt animalele ideale pentru cineva care este plecat la serviciu toată ziua, pentru că nu le place să fie lăsate singure – doi pui Siamezi din același cuib ar putea fi răspunsul în acest caz! Pisicile Siameze sunt foarte inteligente și trebuie să fie ținute tot timpul în priză. Ar trebui să le pui la dispoziție jucării și un panou de zgâriat pentru amuzament, dar pot fi învățate și să recupereze jucării.

Sănătate

Pisicile Siameze sunt o rasă longevivă, unele dintre ele trăind chiar și mai mult de 20 de ani. Există, totuși, o serie de boli specifice acestei rase. Unele linii pot fi predispuse la diverse tipuri de cancer cum ar fi limfomul și unele tumori intestinale. Pisicile Siameze par de asemenea să sufere de tuse cronică (bronșită) și vomită mai mult decât alte rase. Unele linii de Siameză înghit obiecte ciudate necomestibile (pica) deoarece rod haine din lână, obiecte din plastic sau alte materiale – motivul este necunoscut.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana scurtă și lucioasă a pisicii Siameze nu necesită îngrijire excesivă, însă pisica se va bucura de atenția care vine la pachet cu îngrijirea. Ca majoritatea raselor cu părul scurt, și aceasta își îngrijește foarte bine blana. Ca și suratele lor, pisicile Siameze beneficiază de protecție împotriva bolilor prin vaccinare și au nevoie de deparazitare regulată și controale anuale de sănătate la veterinar.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă nu este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune rase pentru copii, toate pisicile sunt diferite și, cu familiarizarea adecvată, ar putea fi un bun companion pentru aceștia.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.