OpenOpen

La Perm

La Perm

Pisicile La Perm au un aspect elegant, asemănător cu al Siamezei, cu un cap alungit. Blana cârlionțată la ambele varietăți (cu părul lung sau scurt) poate avea lungimi și desimi variabile în funcție de sezon și de maturitatea pisicii, însă nu are strat inferior. Cârlionții variază de la cei de tip zuluf foarte strâns până la cei de tip tirbușon. Cei mai strânși cârlionți se formează pe partea de dedesubtul pisicii, pe gât și la baza urechilor. Versiunea cu păr lung are o coadă cu penaj cârlionțat, iar părul mai scurt are formă de „perie pentru sticle”. Toate tipurile se mândresc cu o pereche de mustăți lungi și cârlionțate. Rasa La Perm poate avea orice culori sau modele. Culorile ochilor pot avea toate nuanțele de auriu până la albastru verziu, dar pot exista și pisici cu ochii de culori diferite.

La Perm
  • Blană: Scurtă
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
La Perm
  • Activitate : Medie
La Perm
  • Gălăgie : Mediu

Origine

Blana cârlionțată sau ondulată a pisicii La Perm este cea mai importantă trăsătură a acesteia. Exemplarul care a stat la originea rasei a fost găsit într-un cuib de pisici obișnuite la o fermă din Oregon în 1986. Un singur pisoi într-un cuib de șase s-a născut chel. După opt săptămâni, pisoiului a început să-i crească un păr foarte moale și cârlionțat. La vârsta de trei-patru luni pisoiul avea deja o blană completă formată din păr cârlionțat care se găsește acum la toate pisicile La Perm. Spre deosebire de alte rase cu blana cârlionțată, cum ar fi Devon Rex sau Cornish Rex, blana pisicilor La Perm poate fi scurtă sau lungă. Rasa nu este așa de des întâlnită în afara Americii.

Țară de origine

SUA

Personalitate

Pisicile La Perm sunt blânde. Le plac oamenii și caută compania acestora. Sunt foarte afectuoase, le place să fie alintate și învață ușor să prindă, ca și multe alte deprinderi. Sunt curioase din fire și vor să știe în permanență ce se întâmplă în jurul lor. În general nu sunt gălăgioase, însă pot deveni vocale atunci când vor să li se acorde atenție.

Sănătate

Nu au fost identificate boli moștenite la această rasă.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana pisicii La Perm necesită îngrijire minimă. Nu se încâlcește ușor și năpârlește mai puțin decât alte rase. Baia și uscarea cu prosopul vor ajuta la menținerea cârlionților; uscarea cu uscătorul de păr tinde să încrețească părul. Ca pentru orice pisică, se recomandă vaccinările regulate și deparazitarea.