La Perm

La Perms
Pisicile La Perm au un aspect elegant, asemănător cu al Siamezei, cu un cap alungit. Blana cârlionțată la ambele varietăți (cu părul lung sau scurt) poate avea lungimi și desimi variabile în funcție de sezon și de maturitatea pisicii, însă nu are strat inferior. Cârlionții variază de la cei de tip zuluf foarte strâns până la cei de tip tirbușon. Cei mai strânși cârlionți se formează pe partea de dedesubtul pisicii, pe gât și la baza urechilor. Versiunea cu păr lung are o coadă cu penaj cârlionțat, iar părul mai scurt are formă de „perie pentru sticle”. Toate tipurile se mândresc cu o pereche de mustăți lungi și cârlionțate. Rasa La Perm poate avea orice culori sau modele. Culorile ochilor pot avea toate nuanțele de auriu până la albastru verziu, dar pot exista și pisici cu ochii de culori diferite.
  • Pisică jucăușă și curioasă
  • Pisică sociabilă și dependentă
  • Pisică tăcută
  • Rasă de pisică suplă și elegantă
  • Nevoie de îngrijire săptămânală
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Are nevoie să iasă afară
  • Ar putea avea nevoie de familiarizare înainte de a locui cu copii

Origine

Blana cârlionțată sau ondulată a pisicii La Perm este cea mai importantă trăsătură a acesteia. Exemplarul care a stat la originea rasei a fost găsit într-un cuib de pisici obișnuite la o fermă din Oregon în 1986. Un singur pisoi într-un cuib de șase s-a născut chel. După opt săptămâni, pisoiului a început să-i crească un păr foarte moale și cârlionțat. La vârsta de trei-patru luni pisoiul avea deja o blană completă formată din păr cârlionțat care se găsește acum la toate pisicile La Perm. Spre deosebire de alte rase cu blana cârlionțată, cum ar fi Devon Rex sau Cornish Rex, blana pisicilor La Perm poate fi scurtă sau lungă. Rasa nu este așa de des întâlnită în afara Americii.

Țară de origine

SUA

Alte denumiri

-

Personalitate

Pisicile La Perm sunt blânde. Le plac oamenii și caută compania acestora. Sunt foarte afectuoase, le place să fie alintate și învață ușor să prindă, ca și multe alte deprinderi. Sunt curioase din fire și vor să știe în permanență ce se întâmplă în jurul lor. În general nu sunt gălăgioase, însă pot deveni vocale atunci când vor să li se acorde atenție.

Sănătate

Nu au fost identificate boli moștenite la această rasă.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana pisicii La Perm necesită îngrijire minimă. Nu se încâlcește ușor și năpârlește mai puțin decât alte rase. Baia și uscarea cu prosopul vor ajuta la menținerea cârlionților; uscarea cu uscătorul de păr tinde să încrețească părul. Ca pentru orice pisică, se recomandă vaccinările regulate și deparazitarea.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă nu este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune rase pentru copii, toate pisicile sunt diferite și, cu familiarizarea adecvată, ar putea fi un bun companion pentru aceștia.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.