Exotic Shorthair

Exotic Shorthair
Exotic Shorthair este o rasă de pisici de talie medie, scunde și îndesate. Capul este rotund și lat, cu urechi mici depărtate și o față mică. Ochii sunt mari și rotunzi, de culori strălucitoare. Picioarele sunt scurte, groase și puternice, cu labe mari rotunjite și degete acoperite cu ciucuri. Coada este scurtă și stufoasă. Blana este scurtă, deasă și luxuriantă, cu un strat inferior des și moale. Pisica Exotică cu Părul Scurt poate avea toate culorile și modelele de blană ale pisicilor persane, dar și modelul pătat nisipiu.
  • Pisică jucăușă și curioasă
  • Pisică prietenoasă, dar independentă
  • Pisică tăcută
  • Conformație obișnuită
  • Nevoie de îngrijire zilnică
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Are nevoie să iasă afară
  • Ar putea avea nevoie de familiarizare înainte de a locui cu copii

Origine

Rasa de pisici Exotic Shorthair este din toate punctele de vedere una de tip persan, cu părul scurt. În America s-a realizat o încrucișare selectivă a pisicilor American Shorthair cu Persanele cu păr lung pentru a produce o pisică asemănătoare cu Persana din toate punctele de vedere, mai puțin blana. Blana, care are o lungime medie, este mult mai ușor de îngrijit însă continuă să aibă o paletă imensă de culori și modele. Pisica Exotic Shorthair a fost văzută pentru prima dată în anii 1960 și a devenit o pisică foarte populară.

Țară de origine

America/Marea Britanie

Alte denumiri

-

Personalitate

Pisica Exotic Shorthair are același temperament blând și afectuos ca și verii săi cu păr lung și nu este la fel de turbulentă ca majoritatea raselor cu păr scurt. Pisicile Exotice sunt foarte fericite dacă le lași singure acasă și dacă au o viață liniștită.

Sănătate

Există o serie de probleme de sănătate asociate rasei de pisici Exotic Shorthair și rudei sale apropiate, pisica persană. Deoarece forma capului a fost scurtată, iar fața a fost aplatizată, pot apărea defecte ale mandibulei care pot duce la boli ale dinților și la potențiale probleme de hrănire și hidratare. Nările mici și vălul palatin moale și prea lung pot de asemenea duce la probleme respiratorii. Este posibil ca uneori canalele lacrimale să nu-și urmeze traseul natural, astfel încât ochii curg și umezesc constant fața – acest lucru poate duce la iritații ale pielii și la umflături ale feței. Fața aplatizată crește de asemenea șansele apariției de boli ale ochilor. Pisicile exotice pot fi purtătoarele unei gene care duce la insuficiență renală (denumită boală renală polichistică autosomal dominantă) prin dezvoltarea de chisturi în rinichi. Această boală a fost identificată la mai mult de o treime din pisicile persane și pisicile exotice cu păr scurt în anii 1990, când au apărut teste de screening și deși pare să fie mai puțin frecventă la pisicile Chinchilla, ea a fost totuși identificată. Folosind screening-ul, crescătorii lucrează în prezent pentru a încerca să elimine problema– cere întotdeauna crescătorului să-ți arate certificatele PKD pentru pisicile folosite pentru a produce puii pe care îi dorești.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Deși este ușor de menținut în bună stare comparativ cu rudele sale cu păr lung, blana pisicii Exotic Shorthair are totuși nevoie de ceva atenție. Îngrijirea regulată va împiedica părul să formeze câlți în blană și să se depună pe mobilă. Dacă ochii pisicii au tendința de a curge din cauza feței plate, colțul ochilor și lateralul nasului vor avea nevoie de curățare regulată. Ca și în cazul tuturor pisicilor, se recomandă vaccinarea regulată și deparazitarea.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă nu este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune rase pentru copii, toate pisicile sunt diferite și, cu familiarizarea adecvată, ar putea fi un bun companion pentru aceștia.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.