Chinchilla

Chinchilla
Pisica Chinchilla are o singură culoare – alb cu ochii verzi. Are capul lat, cu urechi mici așezate depărtat, dar și o față mică. Ochii sunt mar, rotunzi și strălucitori. Deși pisica Chinchilla pare să aibă osatura mai fină decât majoritatea pisicilor persoane, picioarele sunt destul de scurte, groase și puternice. Coada este scurtă și stufoasă. Blana este lungă, deasă și luxuriantă, cu un strat inferior dens și moale.
  • Pisică liniștită
  • Pisică prietenoasă, dar independentă
  • Pisică tăcută
  • Conformație obișnuită
  • Nevoie de îngrijire zilnică
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Are nevoie să iasă afară
  • Ar putea avea nevoie de familiarizare înainte de a locui cu copii

Origine

Rasa Chinchilla este un tip specific de pisică persană. Rasa are o singură culoare – o blană de un alb pur, cu vârfurile ușor colorate în negru pentru a produce un luciu argintiu. Ochii verde smarald sunt clar delimitați cu negru. Pisicile din rasa Chinchilla au fost primele crescute selectiv pentru o culoare specifică. Rasa a fost prezentată pentru prima dată în 1894 la Crystal Palace, Londra.

Țară de origine

Marea Britanie

Alte denumiri

-

Personalitate

Pisica Chinchilla are un temperament blând,este iubitoare și afectuoasă. Tipurile persane sunt în general cunoscute pentru faptul că sunt mai degrabă inactive și liniștite. Se spune despre rasa de pisici Chinchilla că este mai sociabilă și extrovertită decât majoritatea pisicilor persane.

Sănătate

Rasa de pisici Chinchilla face parte din grupul de rase Persane. Așadar, există o oarecare suprapunere între Chinchilla și alte Pisici Persane cu părul lung, astfel încât multe dintre problemele pisicii Persane pot apărea și la rasa Chinchilla. Deoarece forma capului a fost scurtată iar fața a fost aplatizată, pot apărea deformări are maxilarului care pot duce la boli dentare și potențiale probleme la mâncat și băut. Nările mici și vălul palatin moale și prea lung pot de asemenea duce la probleme grave de respirație. Canalele lacrimale pot să nu-și urmeze calea naturală, astfel că ochii îi curg și umezesc fața în continuu – aceasta poate duce iritații ale pielii și inflamații ale feței. Fața plată crește de asemenea șansele apariției bolilor de ochi. Pisicile persane pot fi purtătoarele unei gene care duce la insuficiență renală (denumită boală renală polichistică autosomal dominantă) prin dezvoltarea de chisturi în rinichi. Această boală a fost identificată la mai mult de o treime din pisicile persane și pisicile exotice cu păr scurt în anii 1990, când au apărut teste de screening și deși pare să fie mai puțin frecventă la pisicile Chinchilla, ea a fost totuși identificată. Folosind screening-uri, crescătorii lucrează în prezent pentru a încerca să elimine problema aceasta – cere întotdeauna crescătorului să îți arate certificatele PKD pentru pisicile folosite pentru a produce puii pe care îi dorești.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Rasa de pisici Chinchilla necesită îngrijire zilnică pentru a păstra blana lungă și fluidă liberă de câlți și noduri. Dacă nu reușești să păstrezi blana descurcată va fi nevoie să tunzi complet pisica pentru a permite blănii să crească din nou. Unele zone au nevoie de curățare zilnică pentru a evita pătarea. Ochii pisicii Chinchilla au tendința de a curge, iar colțul ochilor și lateralul nasului vor avea nevoie de curățare regulată. Zona șezutului și partea de sub coadă sunt predispuse la murdărirea cu fecale, de aceea trebuie să ai grijă să menții această zonă foarte curată pentru a evita pătarea și umflăturile neconfortabile. Ca și la celelalte pisici, se recomandă vaccinarea regulată și deparazitarea.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă nu este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune rase pentru copii, toate pisicile sunt diferite și, cu familiarizarea adecvată, ar putea fi un bun companion pentru aceștia.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.